• Economia
  • Empresaris, comerciants i sindicats condemnen els incidents de Barcelona

Empresaris, comerciants i sindicats condemnen els incidents de Barcelona

Els agents econòmics de la ciutat rebutgen la violència d'algunes protestes contra la sentència del procés

Un dels actes violents durant les protestes a Barcelona contra la sentència del procés | ACN
Un dels actes violents durant les protestes a Barcelona contra la sentència del procés | ACN
Redacción VIA Empresa
Barcelona
17 d'Octubre de 2019
Act. 17 d'Octubre de 2019

Hotelers, comerciants, patronals i sindicats han expressat el seu rebuig davant els actes violents que hi ha hagut aquesta setmana a Barcelona, després que es conegués la sentència del procés. Els més contundents han estat Foment del Treball, que ha reclamat a la Generalitat una "rectificació urgent" i "responsabilitat". La patronal considera que el govern de Quim Torra ha "encoratjat les mobilitzacions, les protestes ciutadanes i l'ocupació d'infraestructures estratègiques", quan "té el deure i l'obligació de preservar la seguretat ciutadana i el normal funcionament dels serveis públics". 

 

"Representa una extrema contradicció que deriva en la confrontació entre manifestants i els cossos de seguretat", ha criticat l'actuació del Govern l'organització presidida per Josep Sánchez Llibre. Tot això, opinen a través d'un comunicat, constitueix un "risc de trencar el clima de convivència i tolerància". Per evitar-ho, continua Foment, "és urgent i necessari corregir aquesta anomalia i que els seus màxims responsables rectifiquin des del més escrupolós respecte a la legalitat". En canvi, Foment ha destacat la feina dels Mossos d'Esquadra, la Policia Nacional i la Guàrdia Civil per "preservar l'ordre".    

En la mateixa línia, el Consell de Gremis dels sectors comercial, turístic i de serveis, demana "responsabilitat" no només als representants públics, sinó també a la ciutadania. "La imatge de Catalunya a l'exterior ha de transmetre la societat madura i oberta que som", afegeixen en un comunicat.  

 

La imatge de Barcelona

Els hotelers han destacat l'impacte que poden tenir les imatges de violència en l'activitat turística. "Les imatges dels incidents són especialment perjudicials per a la reputació que projecta la ciutat al món", segons el Gremi d'Hotels de Barcelona. Alerten que poden derivar en una "afectació greu" directa sobre l'activitat turística i hotelera.

L'associació d'apartaments turístics de Barcelona Apartur també condemna "frontalment" el vandalisme. En un comunicat, ha qualificat de "caos" la situació viscuda als carrers de la ciutat aquestes últimes nits i considera que té un impacte "molt negatiu" en la imatge internacional de la ciutat. 

L'associació de comerciants Barcelona Oberta també creu que "la difusió de la revolta, crema de contenidors i objectes de mobiliari urbà malmet profundament la imatge" de la ciutat cap al món. Creuen que els resultats de l'últim trimestre de l'any dels sectors turístic i comercial estaran afectats, "com ja va passar fa dos anys", després del primer d'octubre. De fet, consideren que les "conseqüències de les mobilitzacions, aturades de trànsit i accions vandàliques" han causat "un descens important de l'activitat comercial i turística". 

Una altra associació de comerciants, Retailcat -que inclou Barcelona Oberta, Cecot Comerç, Comertia i la Fundació Comerç- ha afirmat que "el comerç forma part de la vida dels carrers i barris de les ciutats catalanes. Veiem amb preocupació, igual que els veïns i veïnes, el desenllaç violent i incívic de les manifestacions d'aquests darrers dies a moltes ciutats catalanes".  

Dret de manifestació

Barcelona Comerç, ha expressat el seu "absolut rebuig a qualsevol forma de violència, vingui d'on vingui". Tot i així, ha defensat la "llibertat de manifestació i d'opinió" i ha reiterat el seu "desacord" amb la sentència del Tribunal Suprem. Considera que "allunya de la resposta política" i que cal "normalitat social i institucional per garantir el desenvolupament econòmic" de la ciutat. 

La patronal terrassenca Cecot ha volgut destacar "que les manifestacions de protesta i de llibertat d’expressió, que són totalment legítimes, no poden justificar mai actuacions violentes amb greus conseqüències per la convivència. La Cecot demana que les mobilitzacions siguin sempre pacífiques". L'entitat s'ha dirigit als dirigents polítics i els ha demanat "professionalitat i responsabilitat vers la ciutadania i les empreses".

PIMEC també ha rebutjat els actes vandàlics que s'han produït dimarts i dimecres a la capital catalana. A través de la seva filial de comerç, ha defensat el "lliure dret a manifestació, en el marc d'una resposta cívica i pacífica, però rebutja tota actuació de caràcter violent que atempti contra la integritat dels establiments comercials o n'impedeixin el seu normal funcionament". A més, ha recalcat que no es posiciona en contra de les mobilitzacions pacífiques contra la sentència, sinó de les "accions liderades per grups reduïts". 

Mobilitzacions socials

Els sindicats majoritaris també han rebutjat i condemnat "tot tipus de violència". Tant CCOO com UGT creuen que la violència "alimenta la confrontació" i "genera més violència". El sindicat encapçalat per Javier Pacheco ha anunciat que organitzarà conjuntament amb entitats socials "de base transversal" totes les mobilitzacions que tinguin com a objectiu defensar "els drets, la llibertat, el diàleg i la justícia social". 

Per la seva banda, UGT ha defensat que la resposta al "legítim dret" de les protestes "no pot ser de cap manera policial ni atemptar contra el dret de manifestació". A més, han fet una crida a la ciutadania "a mantenir el to pacífic i cívic de les mobilitzacions que ha caracteritzat des de l'inici la resposta del conjunt de la societat catalana al procés".