• Economia
  • Pauses per fer un cafè o fumar: incloses en la jornada laboral?

Pauses per fer un cafè o fumar: incloses en la jornada laboral?

L'Audiència Nacional avala també que les hores extra només es computin si el treballador ha rebut l'autorització per part de l'empresa per fer-les

Les pauses per prendre cafè i fumar poden excloure's de la jornada laboral | iStock
Les pauses per prendre cafè i fumar poden excloure's de la jornada laboral | iStock
Redacción VIA Empresa
Barcelona
11 de Febrer de 2020
Act. 12 de Febrer de 2020

Les empreses tenen dret a descomptar de la jornada laboral les pauses que es prenen els treballadors per fer un cafè o fumar. Ho diu l'Audiència Nacional, que ha donat la raó a l'energètica Galp en obligar els seus empleats a indicar en el registre de jornada aquests descansos. CCOO havia presentat una demanda en considerar que la companyia canviava així les condicions de feina. Però el tribunal afirma que en no existir abans cap sistema de registre, no s'estan canviant les condicions. 

 

El sindicat argumentava que l'empresa va notificar a través d'un correu electrònic a finals d'octubre que a partir d'aquell moment s'haurien d'especificar les pauses que s'agafaven els empleats per esmorzar o fumar, i que no hi havia hagut abans cap període de negociació ni consulta. Abans d'incloure el registre de la jornada laboral arrel del reial decret que va impulsar el Govern espanyol el març passat, hi havia un sistema de torns, que el tribunal considera que només era per seguretat i no per registrar les hores efectives de feina. 

 

Còmput d'hores extra   

La demanda incloïa una segona i una tercera part. En la segona, CCOO també demanava que les hores extra es comptabilitzessin sempre, mentre que el veredicte de l'Audiència Nacional indica que només es farà si el treballador ha rebut una autorització prèvia per part de l'empresa per fer-les.   

La tercera part de la demanda és sobre els viatges de feina. L'empresa només considera la prolongació de la jornada laboral amb el temps invertit en els desplaçaments quan el viatge dura més d'un dia. Si el treballador marxa i torna el mateix dia, el treball efectiu és de 7,45 hores, una jornada laboral. L'Audiència Nacional ha avalat les tres decisions de Galp emparades en la mateixa qüestió: l'absència de cap sistema de registre de jornada fins ara. La sentència no és ferma, sinó que el sindicat pot presentar un recurs davant el Tribunal Suprem.