"El sistema de pensions no està en crisis, ha d'adaptar-se a les realitats econòmiques i demogràfiques". La ministra d'Economia, Nadia Calviño, ha volgut deixar ben clar durant la XXXV reunió del Cercle d'Economia que "la joia de la corona de l'Estat del Benestar", com bateja ella les pensions, "seguiran sent dignes per als nostres néts i fills" i, precisament per això, ha demanat "no alarmar la gent". Deixant a un costat l'economia catalana, la ministra s'ha centrat a defensar el moment que viu l'economia espanyola, que ha recordat que el 2018 va créixer un 2,6%, "per sobre de la zona euro", oblidant-se, així, d'esmentar el creixement del 2,8% a Catalunya.
Després de ser presentada pel president de Caixabank, Jordi Gual, i donar la "bona tarda" en català, Calviño ha subratllat que la "evolució de la producció es veu reflectida al mercat laboral" i ha aplaudit el seu govern (en funcions) recordant que "els nostres costos de finançament estan a mínims històrics".
Dit això, Calviño s'ha centrat, sobretot, a parlar de sostenibilitat. "Sense perdre de vista els riscos i els desafiaments, la veritat és que és un moment propici per desplegar un projecte econòmic sostenible perquè necessitem garantir que es pensa en termes de sostenibilitat mediambiental i social", ha posat damunt la taula.
Sincronitzar eleccions?
La gran quantitat d'eleccions que hem viscut últimament, també en molts països de la resta d'Europa i del món, alenteixen l'engegada de molts projectes i, justament per això, Gual ha bromejat amb el fet que "igual no aniria malament sincronitzar totes les convocatòries electorals perquè es retarden les preses de decisions".
La realitat, en aquest sentit, és que el populisme està creixent a Europa, com ja apuntava l'opinió del Cercle titulada Respostes a la temptació populista. En aquest sentit, Calviño ha sostingut que "hi ha un risc provocat pels populismes i per una economia canviant a causa de la transició ecològica i la digitalització", cosa que considera que, per remeiar-ho, cal "pensar de forma creativa, parlar i arribar a acords".
Sostenibilitat, pensions, productivitat i populisme. Però cap esment concret a Sitges a l'economia catalana.