• Economia
  • Pere Navarro: "Les zones franques generen un terç del comerç internacional"

Pere Navarro: "Les zones franques generen un terç del comerç internacional"

El delegat especial de l'Estat en el Consorci de la Zona Franca de Barcelona aplaudeix la celebració del Congrés Mundial de Zones Franques a la capital catalana

El delegat especial de l'Estat en el Consorci de la Zona Franca de Barcelona, Pere Navarro
El delegat especial de l'Estat en el Consorci de la Zona Franca de Barcelona, Pere Navarro
Barcelona
26 de Juny de 2019

Barcelona esdevé "capital del comerç i l'economia mundial" durant aquesta setmana. Així ho celebra el delegat especial de l'Estat en el Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB), Pere Navarro, que afirma que esdeveniments com el Congrés Mundial de Zones Franques o el Saló Internacional de la Logística fan de la Zona franca una "fàbrica d'oportunitats". Des d'aquest dimecres i fins divendres coincideixen a Barcelona el Congrés Mundial de Zones Franques 2019, el Saló Internacional de la Logística (SIL), l'InTrade Summit Barcelona i l'eDelivery Barcelona, una concentració d'esdeveniments "d'universos diferents, però que és important que dialoguin i tinguin un punt de trobada".

Navarro ha destaca que, durant tres dies, la ciutat acollirà 419 conferenciants internacionals, 62 sessions i més de 5.000 assistents de 80 països, que la convertiran en un "gran aparador" mundial i servirà per "plantar la llavor" de noves inversions. Per a Navarro, aquests esdeveniments serviran per crear "una xarxa de contactes" del món de la logística, el comerç electrònic i les zones franques. VIA Empresa parla amb el delegat especial de l'Estat en el CZFB sobre què significa per a Barcelona acollir aquest congrés mundial.

Què significa l'arribada d'aquest congrés de Zones Franques a Barcelona?

És el primer cop que es fa a Europa. És un esdeveniment en què hi participen més de 1.000 personalitats molt destacades del món del comerç i de l'economia de 79 països. Hi haurà 48 conferenciants de 22 països, set sessions... Ministres, viceministres, serem la capital de les zones franques del món.

"Les zones franques del món generen un terç del comerç intermacional, tenen tres milions d'empreses implantades i generen 70 milions de llocs de treball, l'1% de la població activa mundial"

Què vol dir?

Un gran reconeixement internacional. Es va aconseguir aquest congrés amb competència en altres països candidats i vam assolir que fos Barcelona. Barcelona és una marca que tiba, però el que hem de fer és no adormir-nos, alimentar-la i amb aquest congrés és el que farem. Les zones franques del món generen un terç del comerç intermacional, tenen tres milions d'empreses implantades i generen 70 milions de llocs de treball, l'1% de la població activa mundial.

Són xifres importants!

Les persones que vindran gestionen aquestes zones franques. En certes ocasions aquestes àrees són de titularitat pública, com és el cas d'Espanya. A l'Estat espanyol n'hi ha set, totes púlbliques. Però en altres països són privades, per tant es barrejaran diverses experiències pel que fa a la gestió d'aquestes zones. Però també evidentment es parlarà de logística 4.0, comerç electrònic, transparència, economia 4.0, digitalització, etc. És molt important que se celebrin durant les mateixes dates el SIL i aquest congrés, perquè és un univers similar, però són mons diferents. Que tinguin aquest punt de contacte i de relació per primer cop a la història fa que sigui important.

El delegat especial de l'Estat en el Consorci de la Zona Franca de Barcelona, Pere Navarro

On situaria Barcelona en el context de la resta de Zones Franques?

Jo la situaria en un lloc molt preeminent, considerant que els qui representem el Polígon de la Zona Franca no és una zona franca en el sentit literal del terme. Històricament ho havia estat i en una part d'aquest polígon hi ha una zona aduanera. Som un polígon industrial, però les zones franques del món ho són perquè tenen certes excempcions d'impostos. En el nostre cas funcionem com a polígon, per això volem introduir el concepte i el terme d'evolucionar de zones franques a zones d'activitat econòmica. Aquesta reflexió de zona de fiscalitat especial a zona d'activitat econòmica, independentment de la fiscalitat, serà present en el congrés.

"Altres zones franques del món ens demanen pel que fem aquí, altres zones franques es volen inspirar en Barcelona"

En quines zones franques es voldria emmirallar Barcelona?

Hem vist experiències molt interessants, però t'he de dir, a risc de ser poc humils, que moltes persones ens pregunten què és el que fem nosaltres aquí. Per exemple amb la incubadora d'empreses d'impressió 3D és un tema que estem exportant, altres zones franques es volen inspirar en aquest centre. Però hem de dir que hi ha altres zones franques que estan treballant en temes de digitalització, serveis -mentre que la nostra és bàsicament industrial i logística-, centres educatius, urbanització, etc.

Algun exemple concret?

Per exemple a Bogotá tenen un centre educatiu instal·lat a dins mateix de la zona franca i compten amb uns espais verds i d'esbarjo molt interessants, en això ens hi hem fixat. La zona franca de Dubai té un nucli d'intervenció en economia 4.0 molt potent. Barrejar aquestes experiències seria molt interessant.

"Cal consens econòmic i polític per propulsar la nova economia"

Quines són les línies del pla de futur de la Zona Franca?

El CZFB està desenvolupant un pla estratègic basat en tres pilars: continuar amb la sostenibilitat econòmica de l'entitat a llarg termini, el desenvolupament econòmic i social del territori i la integració urbana i la sostenibilitat mediambiental. El CZFB ha de servir per a donar projecció a Barcelona en el món, explorar noves formes d'economia i ser un lloc de trobada.

Alguna reivindicació concreta de la Zona Franca de Barcelona?

L'aspiració i la reivindicació, a part de les infraestructures, que és un tema present com el Corredor Mediterrani, és les aliances amb els nostres veïns. Com a exemple: estem treballant amb Aena, que han de desenvolupar la ciutat aeroportuària darrere de la T2; amb el Port de Barcelona, amb qui treballem en temes de logística, etc. Les aliances són clau. Un altre exemple: estem treballant amb la MWCapital per implantar el 5G i cobrir les necessitats de les nostres empreses, donat que la connectivitat habitualment es treballa molt més en àmbits residencials i no tant en àrees industrials. La col·laboració públic privada és crucial. Cal consens econòmic i polític per propulsar la nova economia.