• Economia
  • Perspectives econòmiques "a la catalana": frenada o acceleració?

Perspectives econòmiques "a la catalana": frenada o acceleració?

Temps de canvi, incertesa, riscos i oportunitats de la mà de l’economista Oriol Amat a la 34a Trobada Empresarial del Pirineu

Oriol Amat‚ catedràtic d'economia financera de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) | Genaro Massot
Oriol Amat‚ catedràtic d'economia financera de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) | Genaro Massot
Seu d'Urgell
09 de Juny de 2023

Si fem un recorregut per les portades de la prestigiosa revista Time al llarg de la història, veurem que sempre es parla d'incertesa, fins i tot en situacions que, anys després, semblaven “apocalíptiques” i no era per a tant. De fet, la portada del 1955 anava dedicada a Harlow Herbert Curtice, president de General Motors. En aquells moments, la companyia d’automòbils venia 2 milions de cotxes l'any i tenia més de 600.000 treballadors. Si ho mirem amb lupa dècades després, aconsegueix vendes anuals d’11,8 milions de cotxes, ha reduït dràsticament el nombre d’empleats (155.000) i té una capitalització de 54.930 milions de dòlars.

Tanmateix, un altre cas paradigmàtic és Mark Zuckerberg, fundador de Facebook (Meta), qui va ser personalitat de l'any del Time el 2010 i que en aquells moments tenia 15.000 treballadors. Ara ha multiplicat la plantilla per quatre (58.604 treballadors) i el gegant tecnològic està valorat en 562.190 milions d'euros. Posteriorment, la societat va evolucionar cap a la sostenibilitat i la portada del 2019 va anar a dedicada a la jove activista pel canvi climàtic Greta Thunberg. El 2020 es va parlar de diversitat entre homes i dones amb la victòria del demòcrata Joe Biden i la seva mà dreta Kamala Harris. El 2021, Elon Musk ja era la persona de l'any.

Oriol Amat‚ catedràtic d'economia financera de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i opinador de VIA Empresa, ha destacat a la 34a Trobada Empresarial del Pirineu que fa dècades que vivim en "temps de canvis i incertesa" i que l'únic element diferencial és l'acceleració del canvi permanent en la que ens trobem. De cara a les perspectives econòmiques té clar que "fa 80 anys Finlàndia era un dels països més pobres del món i que ara s'ha convertit en un dels més feliços del planeta" i que tot pot variar en qüestió d'anys.

Toc d'alerta amb els fons Next Generation, que van generar molta il·lusió a la població i només se n'han materialitzat el 20%

L'economista destaca que una de les fortaleses que té Catalunya en aquests moments és "la resiliència, l'emprenedoria, la internacionalització amb les exportacions, la inversió estrangera i el retorn del turisme". Tanmateix li preocupen els condicionants externs que afecten les perspectives econòmiques, com ara la pandèmia, la inflació, la cadena de subministrament, la geopolítica amb la guerra d'Ucraïna i la sequera.

Els deures pendents per a Catalunya són la millora de la col·laboració pblicoprivada, la lluita contra la inflació, l'agilitat en la cadena de subministrament i evitar la polarització política. Amat critica el dèficit fiscal que existeix i l'estricta regulació i burocràcia que no ajuda en l’eficiència, un valor que "no es valora prou". I l'alarma final: els fons Next Generation van generar molta il·lusió a la població i només se n'ha materialitzat el 20%.

Amat: "Una de les fortaleses de Catalunya és la resiliència, l'emprenedoria, la internacionalització amb les exportacions, la inversió estrangera i el retorn del turisme"

Per tant, frenada o acceleració del creixement? La resposta, a mitges. Amat parla d'un "aterratge suau, malgrat que hi hagi símptomes de recessió arreu d'Europa". De cara al 2023 es parla d'un augment de l'1,8% del PIB i el 2024 del 4%. I que si ho fem bé, creixerem.