La reactivació econòmica de la ciutat de Barcelona avança després del cop patit per la pandèmia. Així ho indica el PIB de la ciutat, que va a l'alça amb un creixement interanual del 16,2% el segon trimestre de 2021, segons càlculs l'Oficina Municipal de Dades de l'Ajuntament de Barcelona. És el primer cop que creix des del darrer trimestre de 2019 i cinc trimestres seguits de decreixement. L'augment està en sintonia amb els registrats a les economies catalana (+18,9%) i espanyola (+17,5%). D'altra banda, l'atur a Barcelona se situa per sota el llindar de 70.000 persones per primera vegada també des de l'inici de la pandèmia, segons les dades del SOC corresponents al mes de setembre.
El tinent d'alcaldia d'Economia, Treball, Competitivitat i Hisenda, Jaume Collboni, destaca que el creixement del PIB significa que la ciutat està recuperant el "dinamisme" amb la creació de negocis i llocs de treball.
L'efecte rebot fa que els increments hagin estat més intensos en les activitats que més han patit la crisi derivada de la pandèmia. Concretament, per sectors, la indústria està liderant aquesta escalada del PIB amb un creixement del 18'9%, la construcció amb una pujada del 16'5% i el sector de serveis amb un 14'7%. En aquest darrer sector, la dinàmica ha millorat prop de 20 punts percentuals entre el primer i el segon trimestre d'enguany.
La desagregació dels serveis mostra que les activitats del Comerç, Hostaleria, Transport i Informació i Comunicacions -que suposen una de les principals bases productives de la ciutat-, registren taxes de creixement per sobre del 25% i estan en procés de recuperació accelerada després d'haver estat els sectors amb dinàmiques més negatives.
El subsector de les Activitats Financeres, Immobiliàries i Professionals presenta una taxa de variació del 13,4%, i les Administracions públiques, Educació, Sanitat, Serveis Socials i personals mostren taxes més moderades, si bé destaca dins aquest grup l'evolució especialment positiva -a l'entorn del 10%- dels serveis artístics i personals.
Pel que fa a l'atur, a la ciutat hi havia 67.208 persones registrades en aquesta situació, segons el SOC. La dada suposa baixar del llindar de les 70.000 persones per primer cop des de l'inici de la pandèmia i alhora millora els valors registrats el setembre del 2019. Respecte del setembre del 2020, el comportament és més positiu encara, amb una baixada de més de 24.000 persones a l'atur que representa un descens percentual del 26,4% en relació a les 91.262 persones registrades fa un any