L'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF), ha millorat la seva estimació de creixement del Producte Interior Brut (PIB) català en el quart trimestre de 2017 al 0,71%, des del 0,5% pronosticat per l'organisme a finals de novembre.
El president de l'AIReF, José Luis Escrivá, va avançar el 28 de novembre durant la seva compareixença a la Comissió de Pressupostos del Congrés que el PIB de Catalunya se situaria probablement entorn del 0,5% entre els mesos d'octubre i desembre, gairebé la meitat del 0,9% previst, com a conseqüència de la incertesa després de la reacció violenta de l'Estat al referèndum d'independència de l'1 d'octubre.
Escrivá va realitzar aquesta previsió després de repassar les xifres de comerç minorista, que reflectien una baixada de vendes a l'octubre a Catalunya del 3,9%, la més forta del país. No obstant això, va considerar necessari esperar a veure si "aquest efecte d'inhibició de la despesa" es mantenia o no en els mesos següents. I al novembre, malgrat créixer per sota de la mitjana nacional (+2,9%), el comerç minorista a Catalunya va registrar un increment de el 1,7%, la qual cosa explicaria en part la millora en les estimacions de l'AIReF.
Tot i així, l'economia catalana creixerà menys del previst en el quart trimestre de l'any. Si l'organisme independent encarregat de dictaminar l'estabilitat dels comptes públics preveia inicialment que el PIB de Catalunya arribés gairebé al 0,9%, amb les dades dels quals disposa en l'actualitat estaria gairebé dues dècumes per sota (0,71%).
Escribá va explicar llavors davant del Congrés que la crisi catalana ha generat incertesa tant a la regió com en el conjunt del país i la continuarà generant també el 2018. A Catalunya, a més, "podria produir-se un problema de pèrdua de confiança", que potser provoqui que la caiguda de l'activitat en aquesta Comunitat "sigui més intensa", va advertir.
Segons les previsions de l'Autoritat Fiscal, el PIB espanyol ha crescut un 0,82% en el quart trimestre de l'any.
Amb els indicadors actualitzats de l'organisme a 3 de gener, el PIB de Catalunya remuntaria al 7,8% en el primer trimestre de l'any, creixent a un ritme similar al del conjunt d'Espanya (+7,6%), segons les seves previsions de creixement en temps real, si bé les dades de què disposa encara són escasses i no permeten extreure conclusions definitives.
L'AIReF va iniciar a finals de novembre la publicació d'un nou indicador denominat MIPRED_CAT, que registra l'evolució en temps real del PIB català. La metodologia utilitzada es basa en la implementada per a l'indicador Mipred que s'elabora des d'abril de 2015 per a la previsió del PIB del conjunt de l'economia espanyola, si bé l'AIReF assenyala que la situació d'incertesa que està vivint en els últims mesos l'economia domèstica "dificulta la realització i avaluació de previsions macroeconòmiques".
L'AIReF explica que un dels principals reptes metodològics consisteix a anticipar la magnitud i la durada del context d'inestabilitat a Catalunya, per la qual cosa considera necessari realitzar un seguiment més continuat de l'evolució dels indicadors conjunturals de l'economia catalana.
La publicació del nou indicador s'emmarca en l'"esforç de transparència" de les anàlisis realitzades per l'AIReF, amb l'objectiu de facilitar la tasca d'altres agents econòmics i institucions, així com d'aportar elements de judici a l'opinió pública.
Així, permet observar en temps real la influència dels diferents indicadors sobre l'evolució del PIB i, a més, permet contrastar les previsions amb les dades observades a la realitat, la qual cosa genera una predicció del creixement del PIB real basada en la combinació d'informació conjuntural de deu indicadors amb diferents freqüències temporals (mensuals i trimestrals) que s'integren dins d'un model factorial dinàmic. La publicació d'aquests indicadors permetrà a l'AIReF actualitzar la previsió sobre el PIB català diverses vegades al mes.