El Producte Interior Brut (PIB) català ha crescut un 2,4% anual des del 1975, un increment pràcticament en línia a l'augment del conjunt de l'Estat en el mateix període, que ha sigut del 2,39%, segons un informe presentat aquest dimarts pel Consell General d'Economistes i la Cambra de Comerç espanyola. En canvi, el PIB per habitant a Catalunya ha pujat un 1,65% des de 1975, per sota de l'1,75% de la mitjana espanyola.
L'informe també mostra diferències del finançament autonòmic rebut des dels anys 90. En aquest cas, Catalunya i Madrid tenen un finançament per càpita al voltant de la mitjana mentre que sis comunitats -Astúries, Cantàbria, La Rioja, Aragó, Extremadura i Castellà Lleó- sempre han rebut més recursos que la mitjana.
Per contra, la Regió de Múrcia i el País Valencià són els únics territoris que reben recursos per càpita inferiors a la mitjana espanyola en les dues últimes dècades.
Aquestes són algunes de les conclusions de l'estudi 45 anys d'evolució econòmica, social i empresarial de les Comunitats Autònomes a Espanya (1975-2020). L'informe destaca el pes de les diferents comunitats sobre el PIB espanyol. Així, el percentatge de Madrid i Catalunya se situava durant el 2019 en el 19,9% i 19,4%, respectivament. D'aquesta manera, l'economia madrilenya ha avançat a la catalana en incrementar el seu pes sobre el total estatal en gairebé tres punts percentuals des de 1975.