• Economia
  • L'economia espanyola confirma la desacceleració

L'economia espanyola confirma la desacceleració

El PIB creix un 0,6% a l'Estat, dues dècimes menys que el que estava previst, i les vendes a l'exterior cauen un 2,7%

Les exportacions de serveis a Espanya creixen un 2,2% mentre que el primer trimestre va ser del 4,9%
Les exportacions de serveis a Espanya creixen un 2,2% mentre que el primer trimestre va ser del 4,9%
ACN
Barcelona
28 de Setembre de 2018

L'economia espanyola confirma la desacceleració. El creixement registrat al segon semestre ha estat del 0,6% en relació amb el trimestre anterior, segons l'Institut Nacional d'Estadística (INE) i encadena, així, dos trimestres en creixements intertrimestrals del 0,6%. En la demanda exterior es confirma la frenada de les exportacions que creixen el segon trimestre el 2,3%, cosa que suposa un 1,1% menys que l'aportació que es va registrar el primer trimestre.

El creixement de l'economia en termes anuals s'ha situat el segon trimestre en una taxa del 2,5% en relació amb el segon trimestre de l'any passat, una taxa que està dues dècimes per sota de l'avançada per l'INE.

El PIB espanyol encadena 18 trimestres de creixements positius en termes anuals i 19 en termes trimestrals. L'INE explica que la mentre que la demanda interna manté el seu ritme, gràcies a les inversions empresarials, les exportacions frenen davant la incertesa de l'economia mundial.

Aquestes dades inclouen la revisió de la sèrie de resultats des del primer trimestre del 2015, d'acord amb el que es va anunciar el 6 de setembre passat. En aquesta revisió, el creixement del primer trimestre d'aquest any s'ha modificat i ha quedat en un augment intertrimestral del 0,6%. D'aquesta manera, la sèrie de l'INE indica que l'economia espanyola acumula creixements trimestrals del 0,6% des que va començar aquest any. 

Desacceleració

Aquesta desacceleració respon a la incertesa del comerç internacional com a conseqüència de la guerra comercial engegada per la política proteccionista de l'administració del president Donald Trump als Estats Units. 

Però a més de la conjuntura internacional, la caiguda del turisme i de la despesa turística també està al darrere d'aquesta desacceleració. Així, les exportacions de serveis, on es comptabilitza la despesa dels no residents, creixen un 2,2% mentre que el primer trimestre aquest augment va ser del 4,9%. 

Els sectors empresarials més actius en inversió el segon trimestre han estat els vinculats a la indústria, especialment els fabricants de béns d'equipament amb augments interanuals de dos dígits. 

La taxa més baixa

La taxa de creixement trimestral del 0,6% per al segon trimestre coincideix amb la dada avançada el 31 de juliol passat pel mateix INE mentre que la taxa anual de creixement del PIN, del 2,5% en relació amb segon trimestre de l'any passat, se situa dues dècimes per sota de l'anunciada i és la taxa anual més baixa des de finals del 2014. 

Per components, l'economia espanyola viu un procés progressiu de desacceleració com a conseqüència d'un refredament de la demanda interna, que tot i així manté la seva aportació positiva al PIB gràcies al creixement de les inversions empresarials, mentre que pateix un fre per l'impacte del resultat de la demanda externa, que disminueix la seva aportació per les exportacions, que creixen menys que els trimestres precedents. 

En la demanda interna, s'observa que el consum final, la suma de la despesa de les llars i del sector públic, registra el segon trimestre una taxa anual del 2,2%, cosa que suposa set dècimes menys que el primer trimestre. En aquesta caiguda contribueixen tant el consum de les famílies com del sector públic, amb taxes el segon trimestre del 2,3% i de l'1,9%, 8 i 5 dècimes menys que l'aportació del primer trimestre. 

Tot i aquesta menor presència del consum, la demanda interna manté la seva aportació positiva gràcies al bon comportament de la inversió empresarial. Així, la formació bruta de capital fix registra una taxa el segon trimestre del 7,7%, 3,8 punts percentual més que la taxa del primer trimestre. 

Llocs de treball

La Comptabilitat Trimestral també inclou en les seves xifres el comportament de l'ocupació en termes de llocs de treball equivalents a temps complet, amb un creixement el segon trimestre del 0,8% en relació amb el primer trimestre, tres dècimes més que l'augment que es va registrar el primer trimestre en relació amb el quart del 2017.

En termes anuals, l'ocupació ha crescut el segon trimestre en una taxa del 2,5% en relació amb el mateix període de l'any passat, cosa que en termes absoluts suposa la creació de 441.000 llocs de treball a temps complet en l'últim any.

Per sectors, la indústria registra una creixement anual de l'ocupació el segon trimestre del 2,1%, set dècimes menys que trimestre anterior, la construcció el 8,6% més, tres dècimes més, i els serveis el 2,2%, la mateixa taxa que el primer trimestre. El sector agrari presenta una variació negativa de l'1,1% davant el -0,4% del primer trimestre.