El Producte Interior Brut (PIB) d'Espanya s'ha desplomat un històric 11% al 2020 a causa de la pandèmia del coronavirus, segons l'avançament que ha publicat l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Tot i això, en l'últim trimestre de l'any, l'economia espanyola ha aconseguit mantenir el creixement amb un lleu0,4%, lluny però del rebot del 16,4% dels mesos d'estiu.
Segons l'INE, la caiguda interanual del PIB s'explica en bona part per la despesa de consum final de les llars, que durant el quart trimestre va caure un 8,4%. També dins la demanda nacional destaca la formació bruta de capital, que entre octubre i desembre va experimentar un descens del 14,3%. Aquestes partides, però, queden lleugerament compensades per l'evolució de la despesa de les administracions públiques, que durant el quart trimestre va incrementar-se un 7%.
Pel que fa als sectors, l'agricultura es presenta com l'única activitat que va aconseguir tancar el 2020 amb creixement, amb una variació positiva del 8,7%. El PIB a la indústria i la construcció va retrocedir un 4,3% i un 18,2%, respectivament, mentre que la davallada del sector serveis va ser del 9,8%. No obstant això, subsectors com les activitats financeres i d'assegurances (+5,4%) i l'administració pública, l'educació i la sanitat (+3,3%) van aconseguir créixer malgrat la pandèmia.
El mercat laboral
Pel que fa al mercat laboral, les hores treballades han pujat un 0,5% comparat amb el trimestre anterior, fet que demostra un menor impacte dels ERTO en l'economia. En comparació a l'any passat, les hores treballades durant el 2020 han caigut un 6,3%. L'INE assenyala que les jornades a temps complet han disminuït un 5,4% anual. Això suposa un descens de 1.009 mil llocs de treball equivalents a temps complet en un any.
D'altra banda, les dades publicades mostren que la remuneració dels assalariats ha caigut un 3,6% durant el quart trimestre i el nombre total d'assalariats és un 5,6% menor que a finals del 2019.