L'economia espanyola va caure un 0,4% durant el primer trimestre de l'any respecte del mateix període de 2020. Les dades publicades per l'Institut Nacional d'Estadística mostren un retrocés del producte interior brut de l'Estat lleugerament menor del 0,5% projectat per l'Institut a finals de l'abril. La contribució al PIB de la demanda interna ha registrat una caiguda del 2,2%, quatre punts percentuals menor a la baixada registrada l'anterior trimestre; mentre que la demanda externa presenta una aportació de -2,0 punts, set dècimes més que l'anterior període.
Els resultats de demanda interna respecte dels primers mesos de 2020 registren, però, algunes tendències positives. La caiguda de la despesa en consum final intern s'ha quedat entre gener i abril d'aquest any en un 1,7%, un increment de 4,1 punts respecte dels últims tres mesos de l'any passat, quan es va registrar una caiguda interanual del 5,8%. La despesa de les llars mostra resultats semblants: un 3,5% negatiu en termes interanuals, però una caiguda molt menys pronunciada que entre octubre i desembre de 2020, quan la xifra va retrocedir en 9,4 punts percentuals. El consum de les administracions públiques, per la seva banda, creix un 3,2%, 1,3 punts menys que durant el període anterior.
Pel que fa a la demanda exterior, hi ha les mateixes relacions: caigudes menys pronunciades que els darrers mesos. Les exportacions van presentar una variació negativa del 10,7% respecte del primer trimestre de 2020, una caiguda cinc punts menor que la patida al desembre. Tant les taxes d'exportació de béns (+3,1% interanual) com les de serveis (-42,6% interanual) mostren millors registres comparats que durant el darrer trimestre de l'any passat. Pel que fa a les importacions, el retrocés s'ha quedat en el 5,2%, gràcies a l'augment de prop del 4% de les importacions de béns i la taxa interanual de les importacions de serveis.
Per sectors econòmics, la indústria registra un augment de valor afegit brut interanual proper a l'1%. La indústria manufacturera és especialment significativa, amb un creixement del 0,7%, 4,4 punts més que durant el darrer trimestre de 2020. L'altre extrem de l'espectre el dóna la Construcció, amb una caiguda interanual del 10,1%. El sector serveis, però, també registra una tendència positiva: tot i el retrocés interanual (-5,1%) mostra bons resultats respecte de l'anterior trimestre.