El Producte Interior Brut (PIB) espanyol va créixer un 1,1% el segon trimestre, marcat per xifres d'inflació rècord en més de trenta anys, segons va avançar divendres l'Institut Nacional d'Estadística (INE). La taxa és de nou dècimes més altes que la del primer trimestre (0,2%), un increment que s'explica principalment per l'impuls del consum intern i de la demanda externa. Pel que fa a la variació interanual, el creixement del PIB el segon trimestre va ser del 6,3%, una xifra similar a la del primer trimestre de l'any.
El creixement trimestral del PIB, el cinquè consecutiu, s'ha situat set dècimes per sobre del previst pel Banc d'Espanya, que havia projectat en les últimes previsions un avanç del 0,4% per al segon trimestre. De fet, economies com la dels Estats Units ja han entrat en recessió tècnica després d'anunciar una segona caiguda consecutiva del seu PIB el segon trimestre.
Tot i això, a l'Estat l'increment del consum en un context d'inflació i l'arribada de turisme han apuntalat el creixement econòmic. Així, la despesa en consum final de les llars s'ha incrementat un 3,2% en un any, tot i que baixa 1,7 punts en comparació del primer trimestre. També puja amb força la formació bruta del capital (+10%), la inversió en actius fixos materials (+9,8%) i en construcció (+7%). Per contra, la contribució de les administracions públiques es desaccelera un punt (-1,4%).
Pel que fa a la demanda externa, les exportacions presenten una variació del 18,5% en un any, quatre dècimes més que el trimestre anterior, una desacceleració que segons l'INE es produeix per "increment de les taxes interanuals d'exportacions de béns". Alhora, les importacions van variar un 10,4% en dotze mesos, 1,3 punts menys que en els tres mesos anteriors. Per la seva part, la despesa de no residents modera 12,4 punts la variació interanual en aquest trimestre, del 116,2% al 103,8%.
La variació interanual del cost laboral se situa en un 1,5% més, molt lluny de les taxes d'inflació de dues xifres registrades al final del període.