• Economia
  • Les vacances mantenen el creixement del PIB espanyol

Les vacances mantenen el creixement del PIB espanyol

L'augment del consum i les inversions contrarresten la davallada de les exportacions

El PIB espanyol manté el seu creixement al 0,4% | iStock
El PIB espanyol manté el seu creixement al 0,4% | iStock
Redacción VIA Empresa
Barcelona
31 d'Octubre de 2019

El PIB espanyol ha augmentat durant el tercer trimestre de l'any un 0,4%. El creixement s'ha mantingut durant els mesos de vacances al mateix ritme que el trimestre anterior gràcies a la millora del consum i les inversions durant els mesos d'estiu. D'aquesta manera, el producte interior brut continua avançant al menor ritme dels darrers tres anys, segons les dades que ha avançat l'Institut Nacional d'Estadística (INE). 

Entre juliol i setembre, la despesa en consum ha pujat un 1%, nou dècimes més que al segon trimestre. Destaca especialment el consum de les llars, amb un increment d'un 1,1%, el major creixement des del primer trimestre del 2017. La despesa pública també ha registrat una millora, d'un 0,9%. Pel que fa a les inversions, s'han disparat les de maquinària, béns d'equip i sistemes d'armament, un 7%. Al segon trimestre, aquestes van baixar un 1,7%. En canvi, la inversió en habitatge ha estat negativa durant el tercer trimestre, amb un descens del 2,6%.  

Dades de l'evolució del PIB espanyol | Europa Press

Dades de l'evolució del PIB espanyol | Europa Press

Les exportacions també han disminuït un 0,8%, mentre que entre abril i juny havia augmentat un 1,7% en taxa interanual. Les importacions, en canvi, han accelerat el seu creixement fins a l'1,3%. En comparació al tercer trimestre del 2018, el PIB ha crescut un 2%. Les dades suposen que l'economia de l'Estat espanyol encadeni 23 trimestres consecutius a l'alça en taxa interanual.  

Per sota de l'objectiu

Tot i les bones xifres, el creixement no arriba a l'objectiu que s'havia fixat el Govern espanyol per enguany, del 2,1%. El mateix executiu va rebaixar les previsions a l'esborrany de pressupost que va fer arribar a Brussel·les. D'aquest 2% d'augment, la demanda nacional és responsable de l'1,8%, mentre que només dues dècimes responen a la demanda externa, vuit menys que al trimestre anterior.  

Pel que fa a llocs de feina a temps complet, les dades de l'INE mostren un augment del 0,1% en comparació al trimestre passat, mentre en taxa interanual l'avanç ha estat d'un 1,8%. Això suposa que l'ocupació creix al menor ritme dels darrers cinc anys, període en què s'ha recuperat dels principals efectes de la crisi. Els sectors de la construcció i serveis van moderar el seu creixement interanual en ocupació i van augmentar un 2,2% i un 1,9% respectivament. La indústria ha registrat un avanç del 2,6% i l'agricultura ha destruït llocs de feina, amb un retrocés d'un 1,7%.