Pick&Pack ha aconseguit el seu objectiu fundacional, ser un punt de trobada de les novetats en el sector de la gestió de mercaderies i l'embalatge. La fira ha aconseguit agrupar un públic extremadament heterogeni que abraça des del sector de l'alimentació fins al de la cosmètica passant pels béns industrials o l'electrònica. Tots ells s'uneixen en la cerca d'alternatives eficients i sostenibles. Aquest objectiu ha aplegat a més de 7.000 professionals i 150 estands plagats de noves tendències, innovació i automatització.
L'impacte de la indústria del embalatge i la intralogística està experimentant un fort creixement en els últims anys. L'any 2018 el sector del packaging va incrementar un 5,8% el seu volum de negocis, mentre que l'intralogístic ho va fer un 4,6%, segons les dades que facilita la mateixa organització. Concretament, a Catalunya suposa "més del 3% PIB", segons ha recordat Artur Costa, president del Packaging Clúster, qui també ha insistit en la potencialitat del nostre territori per aquest sector.
Parlem d'una indústria que està en alça. No només per la irrupció de noves formes de comerç com l'ecommerce, sinó també pel canvi de model de consum que ens porta a exigir, cada cop més sovint, productes sostenibles i respectuosos amb el medi ambient.
Packaging intel·ligent i sostenibilitat
Passejar pel Pick&Pack és visualitzar les gairebé il·limitades possibilitats que té la introducció de la intel·ligència artificial i l'automatització. La fira ha potenciat especialment la introducció del packaging intel·ligent en el sector i això es palpa en els seus passadissos on la robotització és extremadament present.
"El camí cap a la màxima eficiència és el camí cap a la millor productivitat", assegura Lluís Cuatrecasas, director de l'Insitut de Lean Management. Amb aquestes paraules Cuatrecasas no només es refereix a l'eficiència productiva sinó a la sostenibilitat. I és que el verd ha tenyit els discursos d'inauguració del Pick&Pack. Els oradors han coincidit en apuntar la introducció de les noves tecnologies com una eina fonamental per pavimentar el camí cap a una indústria més sostenible.
Ferrer: "No tots els treballadors podran ser reciclats, però en un futur pròxim el saldo serà positiu perquè la tecnologia podrà substituir la força però no la creativitat"
Malgrat que abraçar la sostenibilitat a través de la mecanització i l'automatització sona seductor els ponents inaugurals han volgut afrontar el fet que aquest procés suposa la substitució de llocs de treball. Joaquim Ferrer, secretari d'empresa i competitivitat de la Generalitat, es mostra realista i positiu al respecte. "No tots els treballadors podran ser reciclats, però en un futur pròxim el saldo serà positiu perquè la tecnologia podrà substituir la força però no la creativitat" confia el secretari. Ferrer no només es mostra positiu amb el futur de la industria sinó amb el canvi d'hàbits dels consumidors que empenyen les empreses més reticents a abraçar la sostenibilitat.
Un espai pel descobriment i el coneixement
180 experts passaran durant aquests dies pel Congrés Nacional de Packaging 4.0 i l'European Intralogistics Summit 2020, on formaran i analitzaran les tendències emergents en el sector. Aquest esdeveniment pretén no només ser un punt de networking i presentació, sinó que vol ser un espai de disseminació de coneixement, el qual no es limita als experts sinó que compte amb l'experiència directe de les companyies que hi participen a través del Warehouse Innovation Theatre.
Com ha recordat Uceda a la cerimònia inaugural aquest espai "vol fomentar el sector a través d'un espai de transferència tecnològica i descobrir nous socis".