• Economia
  • Pimec i Cecot denuncien que els peatges elèctrics perjudiquen les pimes catalanes

Pimec i Cecot denuncien que els peatges elèctrics perjudiquen les pimes catalanes

Les dues patronals reclamen al govern espanyol una modificació del nivell de potència de connexió en el canvi de tarifa de la 6.1A a la 6.2

La graduació dels peatges elèctrics perjudica 3.277 empreses ubicades a Catalunya
La graduació dels peatges elèctrics perjudica 3.277 empreses ubicades a Catalunya
Redacció VIA Empresa
Barcelona
16 d'Octubre de 2018

Pimec i Cecot han mostrat el seu desacord amb la graduació dels peatges elèctrics que contempla el Reial Decret Llei15/2018 de mesures urgents per a la transició energètica aprovat en el Consell de Ministres del passat 5 d'octubre i exigeixen al govern espanyol una correcció del nivell de potència de connexió en el canvi de tarifa de la 6.1A a la 6.2.

 

Mentre que la patronal de la petita i mitjana empresa reclama "una reforma més a fons del sistema elèctric", la terrassenca critica que la nova llei deixa en desavantatge 4.450 empreses a tot l'Estat, 3.277 ubicades a Catalunya. Segons el president de la Cecot, Antoni Abad, el redactat del Reial Decret "no té cap tipus de criteri tècnic" i, justament per això, recorda que diverses organitzacions empresarials han demanat a la ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Rivera, i als diputats catalans al Congrés que modifiquin el text abans de sotmetre'l a votació i, en cas que no sigui així, que hi votin en contra.

 

De fet, les dues patronals denuncien que la graduació dels peatges elèctrics "fa menys competitives" les pimes catalanes i, com subratlla la Cecot, el canvi de tarifes d'alta tensió que converteix la 6.1-de consumidors connectats entre 30 i 36 quilovats- a tarifa 6.2 suposa un sobrecost anual de 300 milions d'euros per a les més de 3.000 empreses catalanes perjudicades.

Modificar els quilovats

Precisament per això, tant Pimec com la Cecot proposen una modificació del redactat de l'apartat 3 de l'article q16 i suggereix que, enlloc que la tarifa 6.1A sigui per als consumidors d'entre 1 a 30 quilovats, es rebaixi fins un màxim de 25. D'aquesta manera, la tarifa 6.2 començaria a aplicar-se a aquells que consumeixin més de 25 quilovats i no sobrepassin els 72,5.

Mentrestant, la Cecot, al seu torn, sosté que si s'adapten els peatges tal i com ells ho proposen, la modificació podria beneficiar, almenys, 1.200 empreses i un estalvi de 50 milions d'euros l'any d'aquestes companyies.

Ara bé, Pimec sí que valora positivament altres mesures contemplades en el text com l'eliminació de l'impost al sol o les mesures pal·liatives del govern espanyol, que suspèn durant sis mesos l'impost sobre el valor de la producció d'energia elèctrica IVPEE i s’estableix l’exempció de l’impost sobre hidrocarburs a la producció d’electricitat o la cogeneració d’electricitat i calor. 

La patronal de les pimes considera que, perquè els preus puguin baixar, cal canviar el sistema de formació diari de preu, eliminant les tecnologies nuclear i hidàulica del sistema marginal de preus i pagant-los a preu fix segons els seus costos.