• Economia
  • Pimec i el Col·legi d'Economistes proposen replantejar el turisme amb fons europeus

Pimec i el Col·legi d'Economistes proposen replantejar el turisme amb fons europeus

Les entitats presenten el segon informe del GEREC, centrat en l'impacte de la crisi de la covid-19 en el turisme

Pimec i el Col·legi d'Economistes demanen canviar el model turístic | Europa Press
Pimec i el Col·legi d'Economistes demanen canviar el model turístic | Europa Press
ACN
Barcelona
24 de Març de 2021

Pimec i el Col·legi d'Economistes de Catalunya han presentat aquest dimecres el segon informe del Grup d'Experts per a la Reactivació de l'Economia Catalana (GEREC), centrat en l'impacte de la crisi en el turisme. El president d'Advanced Leisure Services i membre del grup, Ángel Díaz, ha proposat replantejar el model turístic per aportar més valor afegit a l'economia. En concret, ha defensat passar de la dicotomia del turisme de vacances i negocis a una "economia del visitant" i gestionar "de forma estratègica" l'atractiu de la destinació. Per altra banda, ha valorat els fons europeus com una "oportunitat única" per al sector i ha demanat als diferents actors implicats "col·laborar" per presentar projectes "ambiciosos".

 

En aquest sentit, l'informe del GEREC presenta un llistat d'actuacions per reforçar la competitivitat del sector turístic i complir amb les directrius del Govern espanyol per a l'assignació i distribució dels fons europeus. En primer lloc, proposa gestionar "de forma estratègica" l'atractiu de Catalunya i convertir-la en una destinació digital, sostenible, igualitària i cohesionada. Així mateix, destaca la importància de posar en valor atractius del territori, com la cultura o les tradicions.

En aquest context, l'informe proposa dotar a les destinacions de noves eines per entendre l'impacte del turisme. Així, planteja no només analitzar el nombre de nits o la despesa, sinó també la fiscalitat o indicadors que permetin conèixer la creació d'ocupació juvenil o si el turisme repercuteix en una millora de la qualitat de vida. L'informe proposa deixar de banda la dicotomia entre turisme de vacances i turisme de negocis i apostar pel concepte de "l'economia del visitant". Així mateix, planteja definir processos d'informació i formació per millorar la relació entre visitants i residents i redefinir l'oferta que es vol posar al mercat i quin tipus de demanda es vol atraure.

 

En referència als fons europeus, el GEREC assegura que a Catalunya hi ha moltes iniciatives per generar projectes. En aquest sentit, ha alertat de la possibilitat que es "dilueixin els esforços" i es presentin de manera individualitzada molts projectes "d'ambició limitada".

Per aquest motiu, el grup d'experts ha demanat a les institucions públiques i privades, empreses i als agents socials treballar conjuntament per identificar, donar forma i presentar projectes "ambiciosos i determinants" per al futur d'economia com a destinació "líder" a escala mundial. "Catalunya va ser una de les regions pioneres en el desenvolupament del turisme de masses i ho hem de ser en el futur en l'impuls de l'economia del visitant", ha manifestat Díaz en la presentació de l'informe.

El degà del Col·legi d'Economistes de Catalunya, Oriol Amat, ha recordat que el sector turístic té un gran impacte a l'economia, amb un pes de més de l'11% sobre el PIB i la generació de 400.000 llocs de treball. Tot i les fortaleses del sector, Amat ha alertat també de l'existència de reptes "molt importants", com la recuperació de l'ocupació i la millora de la permanència, la retribució i la qualitat dels llocs de treball. El degà del Col·legi d'Economistes preveu una recuperació plena entre 2023 i 2024 i ha demanat més ajudes directes "en quantitat i amb urgència". "No podem renunciar a cap lloc de treball", ha manifestat.

En aquest mateix sentit s'ha pronunciat el president de PIMEC, AntoniCañete. "Hem de rescatar el sector, perquè no podem prescindir d'ell en un futur", ha reclamat. El president de la patronal també ha recordat el pes del turisme en l'economia catalana i ha assegurat que aquest sector es troba actualment en un estat "crític".

Davant aquesta situació, la confederació ha reclamat a la Comissió Europea articular un programa europeu de compra i quitança dels crèdits ICO per alleugerir la càrrega sobre les empreses. Així mateix, ha demanat més ajudes directes de les previstes pel Govern espanyol i "aprofitar" els fons europeus per invertir en la digitalització i la sostenibilitat del sector.