Pimec ha constatat que les pimes han augmentat la seva competitivitat gràcies a la reducció dels preus energètics amb motiu de l’aplicació de l’excepció ibèrica. Ha estat al llarg d’una roda de premsa per presentar l’estudi Preus de l’electricitat a Europa 2022-2023 elaborat per l’Observatori de la Petita i Mitjana Empresa de Catalunya, en la qual ha participat el president de la patronal, AntoniCañete, el nou president de la Comissió d’Energia, JoséEnriqueVázquez, i el director d’Estudis i Anàlisi Econòmica, MoisèsBonal.
El president de Pimec ha insistit que l’excepció ibèrica “ha permès canviar l’esquema de preus d’Espanya, millorant la productivitat i la competitivitat empresarial, especialment de les pimes” i ha demanat garantir la fixació de preus justos a través de mecanismes similars que regulin els preus, ja que la desaparició d’aquesta mesura pot comportar incertesa i inseguretat en el teixit productiu del país. Així mateix, ha recordat que si no es prenen mesures similars, podem tornar a una “situació de l’obtenció de rendes excessives per part d’alguns operadors que afectin greument la competitivitat d’activitats econòmiques”.
Cañete ha insistit que l’excepció ibèrica “ha permès canviar l’esquema de preus d’Espanya"
Per la seva banda, el president de la Comissió d’Energia de Pimec ha assenyalat que “la mal anomenada excepció ibèrica no és cap excepció, ja que reflecteix la realitat dels preus de l’energia de la península Ibèrica”. En aquest sentit, ha insistit que “el que se’ns ha venut com una excepcionalitat, hauria de ser la normalitat a la península Ibèrica” i, per tant, reclamem mesures perquè les pimes catalanes i espanyoles puguin continuar sent igual de competitives que les europees.
Els preus a l'Estat, per sota de la mitjana europea
L’estudi mostra que, durant l’última dècada, els preus de l’electricitat a Espanya han marcat una tendència ascendent i sempre s’han situat per sobre de la mitjana europea. Només després del substancial increment de preus el 2022 marcat pels efectes de la guerra d’Ucraïna i un cop introduïda la política de l’excepció ibèrica, Espanya va aconseguir situar els preus per sota de la mitjana europea.
Concretament, l'Estat ha aconseguit mantenir els preus de l’electricitat no només per sota de la mitjana europea sinó reduir-los amb major intensitat. A més, els efectes de l’abaratiment relatiu de l’electricitat van impulsar les exportacions d’energia elèctrica, especialment en els moments en què el preu del gas era més elevat.
L’informe també assenyala que, de forma generalitzada, els preus de l’electricitat descendeixen a mesura que s’incrementa el consum a tots els països europeus, amb independència de si s’observen els preus amb impostos no desgravables i sense. Pimec ha defensat la necessitat de potenciar l’eficiència energètica de les pimes davant les seves dificultats per accedir a recursos que els facilitin desenvolupar capacitats en aquest sentit.