• Economia
  • Pimec brinda per la pau amb Foment (i tot el que vindrà)

Pimec brinda per la pau amb Foment (i tot el que vindrà)

La patronal de les pimes veu amb optimisme el 2020 i aplaudeix la millora de la salut financera de les empreses i l'acord de govern a l'Estat

El president de Pimec, Josep González, protagonitza el tradicional esmorzar de Nadal amb la premsa | ACN
El president de Pimec, Josep González, protagonitza el tradicional esmorzar de Nadal amb la premsa | ACN
Barcelona
12 de Desembre de 2019
Act. 12 de Desembre de 2019

Millora de la salut financera de les empreses, eleccions a les cambres de comerç, una situació política moguda, falta de pressupostos, sostenibilitat i canvi climàtic, impostos, EROs, desacceleració de l'economia, increment de la morositat... El 2019 tanca el seu curs marcat per l'esperança d'un futur encoratjador i dóna pas a un 2020 que pot ser molt diferent. En positiu. El president de Pimec, Josep González, ha celebrat els avenços obtinguts aquest any durant el tradicional esmorzar de Nadal de la patronal amb la premsa. Si bé el de l'any passat es va caracteritzar per l'últimàtum de la patronal de les pimes a Foment del Treball per la representativitat empresarial, aquest ho ha fet per la bona sintonia entre patronals.

 

Al març, Pimec i Foment signaven un acord que ratifica la representativitat paritària, un acord que demostra, en paraules de González, "la voluntat d'unitat d'acció entre les dues patronals, que ja està sent una realitat". Han calgut 12 anys per solucionar-ho, però el 2020 comença amb bon peu i amb un manifest conjunt per l'estabilitat política, econòmica i social. "Veiem el 2020 amb la il·lusió i l'esperança de tenir pressupostos d'una vegada, una esperada millora de les relacions de govern i amb el potencial de l'estabilitat política", assegura un González molt optimista, tot i que ironitza amb què "també podríem dir com Murphy que tot el que va malament podria anar pitjor".

 

Les dades són positives en molts aspectes (tot i que també n'hi ha algunes de negatives). El director de l'Observatori de Pimec, Modest Guinjoan, ha presentat l'informe de Resultats de les pimes manufactureres catalanes 2000-2017, un informe que demostra que "l'evolució que hi ha hagut al llarg d'aquest període de temps ha permès reforçar la salut de les pimes". En aquest sentit, sosté que "tenim empreses molt més sanes financerament que no pas les del principi del segle XXI" i, de fet, assegura que "la rendibilitat financera de les empreses ha anat a millor després de la recessió".

Una crisi sanadora

És cert que la crisi va comportar "una caiguda de la rendibilitat financera", que s'ha anat recuperant "parcialment" entre el 2013 i el 2017, però també ho és que la capitalització de la pime industrial és creixent. En aquest terreny, triomfen les indústries químiques, que són "les més rendibles" i estables i que, a més, són les que enregistren uns nivells de marge i uns resultats nets més elevats. "Al llarg dels tres períodes analitzats, encara que hi hagi crisi, la millora de les ràtios és clara, millora la salut financera de les empreses", insisteix Guinjoan.

González: "No podem fer carregar a les espatlles dels que paguen salaris el cost que Catalunya sigui més cara"

El balanç és positiu. Optimista com sempre, González ha persistit en la idea que "l'economia s'està desaccelerant però no tenim recessió i mantenim el ritme de creixement i això és una notícia molt important" i ha avisat que "no podem parlar de recessió perquè sinó cridem al mal temps". De fet, les exportacions han crescut i, en aquest sentit i segons subratlla el president de Pimec, "el procés no ha afectat l'evolució econòmica".

Ara bé. També és veritat que l'ocupació ha crescut menys que el 2018 i que la morositat s'ha incrementat, cosa que "és preocupant" i motiu pel qual "ara més que mai és imprescindible que el nou govern que es constitueixi faci el règim sancionador". En matèria laboral, González ha recordat que Pimec ja va defensar la pujada del salari mínim interanual, però ha advertit que la proposta del Govern d'apujar-lo a 1.239 euros al mes en 14 pagues "pot portar factors de no competitivitat". "No podem fer carregar a les espatlles dels que paguen salaris el cost que Catalunya sigui més cara", ha afegit.

Economia al marge de la política...

La política, com ja ve sent habitual, ha centrat gran part de la conversa liderada pel president de Pimec, que ha aplaudit el pacte entre el PSOE i Unidas Podemos, però ha recordat que ell, des que va arribar al càrrec, "no he fet mai política amb temes econòmics". A parer de González, "la primera prioritat si s'acaba formant govern és l'aprovació de pressupostos que és urgent tant a Catalunya com al Govern central", però també ha fet saber que ara "treballem en un document sobre propostes que farem en temes fiscals i econòmics al Govern espanyol".

González: "Tenim una oportunitat històrica d'arreglar relacions amb Catalunya"

Això sí, ha lloat que "es negociï amb un partit català perquè sempre són els bascos" perquè considera que ara "tenim una oportunitat històrica d'arreglar relacions amb Catalunya, en matèria de l'Estatut, amb el finançament autonòmic, la qüestió de la fiscalitat i el tema de Rodalies", a banda de l'eix ferroviari "com a tema a accelerar". Sumat a això, també apunta que "hi ha una feina a fer d'estalvi econòmic i de refer criteris de governabilitat".

Pimec celebra el tradicional de Nadal amb la premsa

Pimec celebra el tradicional de Nadal amb la premsa

Criteris de governabilitat que se sumen al diàleg i a la resolució dels conflictes polítics, cosa que encara no s'ha fet i que, a judici de González, "van evidenciar que tenim un fracàs significatiu de la política". Un fracàs que, a més, se suma a les "mobilitzacions conflictives", com la que està prevista per al Clàssic del dia 18 i que el president de Pimec ha condemnat: "No estem d'acord amb les mobilitzacions que s'han fet que perjudiquen l'activitat econòmica i empresarial, s'estan anunciant aldarulls al voltant del partit Barça-Madrid", ha alertat, al mateix temps que ha opinat que el "primer error va ser aplaçar la data del partit".

...i política per afavorir l'economia

Malgrat les vibracions positives, queda feina per fer. Justament per això, González ha denunciat "la constant pujada d'impostos tant a l'administració catalana com central", com l'IBI, l'impost sobre els actius no productius de les persones jurídiques, la nova taxa dels residus domèstics o la taxa sobre les terrasses, motiu pel qual apunta que "cal que reordenem tota aquesta situació d'impostos i taxes que quan no venen del Govern central venen del Govern autonòmic i quan no de l'ajuntament". I ha advertit: "No voldria cridar el mal temps amb tema impostos, però vull recordar que a Xile hi ha una reacció ciutadana, no podem plantejar-nos anar pujant les coses".

González: "No voldria cridar el mal temps amb tema impostos, però vull recordar que a Xile hi ha una reacció ciutadana"

També queden deures pendents en la qüestió de la morositat, que torna a augmentar i cada vegada es paga més tard; en matèria d'energia, sobretot en rebaixar-ne el preu; en infraestructures com Rodalies o en adaptació de les pimes a la digitalització.

Els desitjos per al 2020? "Que siguem optimistes i a veure si ERC i Sánchez es posen d'acord i a la resta d'Espanya veuen que parlar amb Catalunya no és tan dolent, que som gent vàlida". Salut empresarial i econòmica, estabilitat i pressupostos. A 19 dies per acabar l'any, les vibracions empresarials són positives, però sempre amb l'esperança que la política acabi estabilitzant l'economia i que l'economia no es barregi amb política. I, entremig, la guerra comercial entre la Xina i els EUA i el Brexit com a factor internacional de certa inestabilitat.