Pimec ha denunciat aquest divendres una sèrie de males pràctiques per part de les entitats financeres a l'hora d'oferir crèdits ICO. A través d'un comunicat, la patronal assegura que ha detectat una "pujada desmesurada" dels tipus d'interès en alguns bancs, la contractació obligada d'altres productes financers a l'hora d'accedir al crèdit o la possibilitat de renovar altres crèdits a través dels avals destinats a fer front a la crisi del coronavirus.
Pimec lamenta que aquestes situacions estan generant un encariment de les condicions per a pimes i autònoms i alerta que poden venir acompanyades d'una reducció de fonts de finançament. Per l'organització empresarial, "la restricció creditícia pot tenir un efecte demolidor per a moltes pimes i autònoms i, de retruc, pel sistema financer per l'augment de morositat". Davant aquest escenari, Pimec considera que les ajudes en forma de crèdit han de representar "una veritable injecció de liquiditat a un cost que realment reflecteixi l'aval que està aportant l'Estat".
"La restricció creditícia pot tenir un efecte demolidor per a moltes pimes i autònoms i, de retruc, pel sistema financer per l'augment de morositat"
En el comunicat, la patronal demana al govern espanyol que incrementi l'aval per a pimes i autònoms al 90%, que s'estableixi un tipus d'interès màxim de l'1,5% i que s'elimini la possibilitat de renovar altres crèdits a través dels avals. A més, sol·licita que el lliurament de crèdits ICO s'ampliï fins al març de 2021 i que s'agiliti l'abonament dels crèdits concedits.
Per altra banda, l'entitat demana posar en marxa definitivament un pla d'ajuts directes als sectors més afectats per la crisi, especialment el turisme, el comerç i el col·lectiu dels autònoms en general. Segons Pimec, aquestes activitats "tancaran l'exercici amb pèrdues i no podran afrontar la seva recuperació amb només préstecs, ja que l'endeutament no serà assumible per la major part dels casos".