• Economia
  • Economia i política, un divorci amb pressupostos "poc industrials"

Economia i política, un divorci amb pressupostos "poc industrials"

Pimec recorda que les pimes són les que generen llocs de feina, que és "acció social"

Josep González i Modest Guinjoan presenten l'informe de les pimes industrials | ACN
Josep González i Modest Guinjoan presenten l'informe de les pimes industrials | ACN
Barcelona
28 de Gener de 2020
Act. 30 de Gener de 2020

Més exportacions i menys vendes a l'Estat espanyol. El 49% de les pimes industrials venen més a l'exterior que el 2018, cosa que demostra "un lleuger augment del pes dels mercats internacionals" i un descens del nacional. Així es desprèn de l'informe presentat per Pimec Evolució de la pime industrial catalana 2019, que posa de manifest que el 2019 "es nota un cert alentiment", però que la situació evoluciona favorablement. Les perspectives per al 2020 són, en paraules del director de l’Observatori de la patronal, Modest Guinjoan, "relativament optimistes". Però caldrà veure què passa. Amb uns pressupostos "socials, però no industrials" a Catalunya, el president de Pimec, Josep González, creu que el futur pinta més difícil perquè, en definitiva, "generar indústria i llocs de treball és fer acció social i les partides són insignificants en relació a partides de sanitat o educació, que són sensiblement molt superiors". I, per això, agents econòmics i socials haurien de revertir el divorci patit entre les dues parts per anar a l'una i tornar a sumar.

 

Uns comptes que tornen a contemplar una pujada d'impostos, cosa que no agrada gens a la patronal, que considera que el camí que hauria d'agafar el Govern és precisament el d'abaixar-los i no contemplar un augment del salari mínim català. I és que, recorda González, "quan hi va haver la crisi, amb motiu de la caiguda d'ingressos es va justificar que s'augmentaven una sèrie d'impostos i es va dir que si millorava l'economia es podien baixar". Però l'economia ha millorat i els impostos tornen a anar a l'alça: "Sembla com si només tinguéssim com a solució augmentar la contribució dels ciutadans i de les empreses", es lamenta.

 

Segons el seu parer, si els impostos baixen, s'acaba el debat sobre el salari mínim de Catalunya. "Una cosa és pujar-lo de tot el territori espanyol i l'altra fer-ho només aquí", subratlla, al mateix temps que posa de manifest que aquí, per exemple, "tenim cada any una reiterada pujada de l'IBI i unes pujades d'impostos que també encareixen la vida dels ciutadans", cosa que demostra que "hem d'actuar en aquests aspectes i no amb un SMI català que afecten la nostra competència amb la resta d'Espanya".

Competir en impostos?

Partint de la base que "ja patim prou els comparatius de la fiscalitat" i que "només falta que haguem de competir en tema d'impostos més alts per culpa d'un SMI", el president de Pimec admet que "som optimistes tenint en compte que estem en un context de desacceleració econòmica", però demana que política i economia tornin a anar de la mà perquè, tot i que "durant molts anys hem dit que l'economia va al marge de la política", "això aviat es paga perquè si no tenim governs que facin polítiques econòmiques no anirem bé".

González: "Podem dir que hi ha un divorci entre l'evolució de l'economia i com va la política"

"Si comparem la mala evolució de la política i la bona de l'economia, podem dir que hi ha un divorci entre l'evolució de l'economia i com va la política", posa damunt la taula González, que afegeix que en aquest sentit ningú no els ha consultat en matèria pressupostària i "sabem molt poc dels pressupostos". És el reclam de sempre dels agents econòmics, però encara els mantenen al marge a l'hora de consultar qüestions com els comptes públics.

"Demano que s'aprovin, fa molt temps que no en tenim i seria molt greu que per les circumstàncies que siguin no s'aprovin", ha reclamat González, que ja abans d'acabar l'any recordava que "tenim les condicions perquè estem en un moment on podem tenir canvis significatius".

Patronals vs. Cambra

Pràcticament un any després que Pimec i Foment signessin la pau patronal, ara torna una nova guerra. Després que la setmana passada, les dues patronals ja van avisar que presentarien un estudi que "desmuntarà bona part dels plantejaments" recollits en la proposta del Consell General de Cambres de cara l'avantprojecte de la futura llei, González assegura que l'esborrany presentat per les cambres és un "despropòsit" perquè "posa en qüestió la representativitat legítima" de CCOO, UGT, Foment del Treball i Pimec.

"Les cambres han presentat una proposta de llei de cambres a la Generalitat de la qual no tenim ni la versió oficial perquè no hi ha hagut un diàleg de les cambres amb els agents socials respecte l'intent de fer una nova llei", critica el president de la patronal de les pimes, que torna a insistir en la idea que el document presentat per les cambres "vol alterar i perjudicar la representativitat dels agents socials".

Precisament per això, Pimec i Foment presentaran aquesta proposta conjunta que previsiblement sortirà a la llum a principis de febrer. Les patronals catalanes han encarregat un informe a un lletrat per avaluar el document, un document que titlla d'"insòlit i inacceptable" i que faran arribar a la Conselleria d'Empresa i Coneixement.

Més exterior i menys Espanya

D'altra banda, i en relació a l'informe, les pimes catalanes venen un 44% a Catalunya són del 44%, a la resta d'Espanya del 27%, a la zona euro del 20% quan el 2018 eren del 19% i a la resta del món el 14%, quan l'any anterior era un 12%. L’informe destaca que els resultats de l’any passat per a les pimes industrials no han estat tan bons com els del 2018: el 40% del sector ha enregistrat millors resultats, un 35% iguals i un 25%, inferiors, i el saldo entre millors i pitjors resultats (15%) és una mica inferior al del 2018, any en què es va xifrar en el 19%.

González: "Hem d'actuar en els impostos i no amb un SMI català que afecten la nostra competència amb la resta d'Espanya"

A més, l’edició d’enguany, és relativament optimista amb les previsions, ja que les perspectives en relació amb l’activitat global són d’un augment del 54%, mentre que la disminució representa un 11%. Així doncs, s’obté un saldo de respostes del 43% positiu, i, pel que fa a les inversions, la previsió també és positiva, amb un saldo del 15% favorable a l’augment.

Més exportacions, menys vendes a Espanya, pressupostos més socials però menys industrials i un debat sobre el salari mínim català que encara posa encara més llenya al foc en la qüestió de la pujada d'impostos. I, mentrestant, la pugna entre patronals i agents socials amb les cambres per la futura llei continua més calenta que mai. A només un mes de començar l'any, les perspectives són positives, però caldrà solucionar unes quantes coses i que la política torni a tenir en compte l'economia a l'hora de legislar.