• Economia
  • Pimec exigeix que s'accelerin les inversions per lluitar contra la sequera

Pimec exigeix que s'accelerin les inversions per lluitar contra la sequera

La patronal ha celebrat que les formacions polítiques hagin parlat d'aplicar el pla de sequera i les seves restriccions en l'ús d'aigua de forma flexible

Antoni Cañete, president de Pimec | ACN
Antoni Cañete, president de Pimec | ACN
Redacción VIA Empresa
Barcelona
23 de Febrer de 2024

Pimec ha reclamat l'acceleració de les inversions per assegurar la viabilitat de les pimes que pateixen restriccions a la seva activitat, en referència a l'anunci d'una partida de 1.045 milions d'euros per aquest 2024. Alhora, considera que el debat conjuntural de l'actual sequera, no ha de fer perdre de vista la necessària inversió en la millora de les infraestructures que reiteradament s'han posposat. La patronal ha valorat positivament que els grups parlamentaris coincideixin en la necessitat de treballar conjuntament entre totes les administracions i tots els agents implicats i ha demanat començar aquesta tasca com més aviat millor per minimitzar les conseqüències socials i econòmiques.

Així mateix, ha celebrat que algunes de les propostes debatudes ahir formen part del conjunt de mesures concretes que Pimec va fer arribar als partits polítics amb representació a la cambra catalana a inicis d'aquesta setmana, com per exemple les referents a l'extensió de l'ús de l'aigua regenerada, les línies de finançament i subvencions o la col·laboració publicoprivada. En aquest sentit, ha defensat l'execució urgent de les mesures aprovades ahir per contribuir a la preservació de l'activitat empresarial i els llocs de treball. La patronal ha valorat algunes de les qüestions aprovades com el fet de permetre l'accés d'ús de l'aigua no potable per al reg de supervivència d'arbres i jardins; fomentar l'ús d'aigua de mar tractada al sector turístic perquè es puguin omplir piscines sense excloure'n altres orígens com ara l'aigua dessalinitzada; i modificar el Pla Especial de Sequera perquè les instal·lacions esportives hagin de reduir el seu consum total d'aigua en un mínim del 25% durant les tres fases d'emergència i no es vegin obligats a tancar.

També considera bo que les formacions hagin parlat d'aplicar el pla de sequera i les seves restriccions en l'ús d'aigua de forma flexible i amb sentit comú, així com de la importància d'evitar pèrdues econòmiques als sectors afectats: l'industrial, el tèxtil, els forners, els jardiners o el sector agroalimentari, entre altres. Per això, ha tornat a posar de manifest que és fonamental donar suport a les empreses a l'hora d'implementar accions com, per exemple, millores d'eficiència hídrica i de regeneració de l'aigua. Finalment, l'entitat ha recordat que està elaborant un estudi sobre l'impacte de les restriccions per sequera a través d'una enquesta entre el teixit empresarial català, els resultats de la qual es donaran a conèixer en els pròxims dies.

Fa pocs dies, les patronals de pimes catalanes que formen part del Consell Territorial de la Pime (CTP) van acordar una unitat d’acció per afrontar l’estat d’emergència per la sequera a Catalunya i reduir l’impacte sobre l’activitat empresarial i la ciutadania, treballant directament, i de manera unitària, des dels diferents territoris. La situació d’estat d’emergència per la sequera a Catalunya tindrà un impacte important en els sectors productius i econòmics del país i, en aquest sentit, les organitzacions empresarials coincideixen amb la petició realitzada des de Foment del Treball i demanen al Govern celeritat i agilitat en l’aplicació de les mesures que s’han de prendre per alleujar els efectes de les restriccions en la indústria i serveis.