Pimec va entregar aquest dilluns els premis a les pimes catalanes més destacades de l’últim any en una cerimònia al Camp Nou, passada per aigua, que va comptar amb la presència dels presidents Pedro Sánchez i Pere Aragonès, així com de l’alcaldessa Ada Colau. Els polítics van portar la pilota al seu camp: Sánchez es va centrar en la unitat europea, mentre que Aragonès i Colau van carregar contra els discursos derrotistes, pel que fa a Catalunya i Barcelona. La part més empresarial va correspondre al president de Pimec, Antoni Cañete, que va reclamar més poder de decisió per a les pimes.
Cañete va plantejar davant el president Sánchez que la micro, petita i mitjana empresa tingui veu pròpia en el diàleg social. Va aprofitar el seu discurs per fer un exercici ”d’activisme empresarial”. Ell mateix va aclarir l’abast d’aquest concepte: “L’activisme empresarial és una crida que fem a tots els empresaris i empresàries d’aquest país de micro, petites i mitjanes empreses i del treball autònom perquè ocupin l’espai que ens pertoca. L’espai sempre està ocupat i, per tant, si no ocupem el nostre espai, l’ocuparan altres i, a vegades, proposant i fent coses contràries als nostres interessos i valors.”
Si el primer eix del seu discurs va ser l’activisme empresarial, el segon ho va ser la necessitat de tenir poder de decisió. Va advocar perquè les pimes estiguin “al pont de comandament, allà on es prenen les decisions”. Dirigint-se a Pedro Sánchez, li va dir: “President, no haurem tancat la transició democràtica fins que les pimes no hi siguin representades amb veu pròpia al diàleg social. És una cosa que ja ens demana Europa”.
L’any passat, en companyia d’altres patronals territorials i sectorials, Pimec va impulsar la constitució de la confederació espanyola de petites i mitjanes empreses Conpymes, presidida pel català José María Torres. Aquest és l’instrument per la qual demanen presència en les meses del diàleg social.
Defensa dels petits
Cañete va recordar que les micro, petites i mitjanes empreses representen el 99,8% del teixit empresarial del país, donen feina al 75% dels treballadors i aporten el 62% del PIB. Per això, va indicar que “s'ha de legislar pensant primer als més petits per poder fer gran la nostra economia”.
També va reclamar “preus justos” per a l’energia. “Les pimes continuem pagant l’energia més cara d’Europa i, tot i la importància d’haver aconseguit durant un any l’illa ibèrica i la reducció impositiva en les energies, que són mesures conjunturals i no estructurals, des de PIMEC i Conpymes reclamem la configuració d’uns preus justos i ponderats de l’energia, que ens permetin ser viables i competitius”.
En el seu discurs, Cañete va defensar un “capitalisme més inclusiu”, així com mesures per fomentar la productivitat, però va advertir que, per implementar aquest canvis, cal “una veritable i profunda reforma de l’administració pública, que s’haurà de dur a terme amb valentia, lideratge i compromís”. Davant dels presidents del govern espanyol i del català, va demanar “diàleg, consens i compromís” es va comprometre a avançar per aquest camí. “A Pimec sempre trobaran una entitat amb lleialtat institucional, amb la qual podran comptar sempre”, els va dir.
Discurs del president Sánchez
En la cloenda, Pedro Sánchez va defensar la necessitat de “reforçar la unitat a la qual pertanyem, que és Europa”, i també la unitat contra Vladimir Putin per la invasió d’Ucraïna. “La unitat representa la condemna i també la solidaritat”, va dir al recordar que Espanya és el quart país de la UE que ha rebut més refugiats. En aquest sentit, va subratllar que cal “ desplegar la unitat pel que fa a la resposta social” i que “és el moment per abordar transformacions per avançar”.
Sobre el diàleg social que va reclamar Cañete, Sánchez es va limitar a dir que “el govern estarà en el diàleg permanent amb els agents socials”.
Pere Aragonès i Ada Colau exigeixen a Pedro Sánchez una investigació per la mort d’immigrants en l’intent de saltar la tanca de Melilla
Aragonès va fer una crida a combatre els discursos derrotistes. Va recordar la renovació del Mobile World Congress i va resmenta els grans projectes de sostenibilitat com l’electrificació de la mobilitat (el “compromís” de Volkswagen), l’hidrogen verd o la industria de microprocessadors. Va qualificar d’“imprescindible” seguir mantenint la flexibilitat en matèria fiscal, així com els objectius de dèficit per acompanyar el sector econòmic i, en especial, les pimes. També es va referir al “problema estructural” de la manca d’inversions per part de l’Estat o, per ser més exactes, de la falta d’execució. Com exemple, va subratllar que la “ineficiència” de Rodalies “mina” la nostra economia.
Colau va incidir en les dades positives de l’economia de Barcelona. Va recalcar que la ciutat lidera la reducció de l’atur, fins doblar Madrid. Que és la ciutat europea amb més contractes d’oficines. També és va referir al “rècord” de contractes indefinits que va atribuir a la gestió de la ministra Yolanda Díaz. I, fins i tot, va lloar la col·laboració publicoprivada i va advocar per evitar polèmiques.
Aragonès i Colau van aprofitar aquest acte empresarial per una reclamació política: van exigir al president Sánchez una comissió d'investigació sobre la mort d'immigrants subsaharians quan intentaven saltar la tanca de Melilla.
Pluja al Camp Nou
La Cerimònia d’entrega de premis de Pimec es va interrompre prop de 20 minuts per una fina pluja abans que les autoritats arribessin a la gespa del Camp Nou. Més d’un miler de persones es van refugiar sota les grades cobertes. El president del Barça, Joan Laporta, els donar la benvinguda.
El motiu de l’acte era l’entrega dels premis Pimec a les empreses catalanes que més van destacar l’any passat en diferents categories. Aquesta cerimònia no es programava des de fa dos anys a causa de la pandèmia de la Covid-19. Aquests són els premiats:
• Empar Moliner. Reconeixement a les persones autònomes. Escriptora, periodista i autònoma. Col·laboradora habitual de mitjans com El País, Ara, Catalunya Ràdio i TV3. Aquest any ha rebut el Premi de les Lletres Catalanes Ramon Llull amb la novel·la Benvolguda (Editorial Columna).
• FEDCAT. Reconeixement al Comerç. La Federació Catalana de Perruqueria i Bellesa exerceix funcions de representació, assessorament i, a més, fomenta la formació d’aquest col·lectiu professional. Rep el premi per mantenir el servei durant la pandèmia. El va recollir la seva presidenta, Carme Molas.
• APAC. Reconeixement a l’associacionisme empresarial. L’Associació de Professionals de l’Audiovisual de Catalunya, amb seu a Terrassa, té com a objectiu la defensa dels interessos professionals dels seus professionals. Compta amb més de 40 pimes associades. Recull el premi el seu president, Joan Carles Martín.
• La Vostra Llar Residencial. Reconeixement a Mipime amb valors. És un grup de residències geriàtriques i centres de dia creat l’any 1985 per l’empresa familiar G4T. Compta amb més de 315 professionals, 650 places i 10 centres residencials situats a les comarques de Barcelona i Girona. Rep la distinció per la seva tasca social. La recull Marc Cucala, conseller delegat, i Maria Domènech, directora general.
• Papelmatic. Reconeixement a Mipime amb valors, ex aequo amb l’anterior. Empresa familiar de Cornellà de Llobregat que desenvolupa solucions per a la higiene professional, el benestar de les persones i els espais en els quals conviuen. Destaquen l’aposta de l’empresa per l’economia verda i la voluntat de promoure la sostenibilitat. Imma Fornt, directora general, recull la distinció.
• Bemyswim – Carme Cortina Domènech. Premi Fundació PIMEC a la segona oportunitat. Bemyswim és una empresa dedicada a la comercialització al detall de peces de bany sostenibles, inclusives i bodypositives. La marca, creada per la dissenyadora de moda Carme Cortina, neix amb la voluntat de donar visibilitat als diferents tipus de cossos.
• Ingroup – Joan Folguera. Premi PIMEC Joves. Es tracta d’un grup empresarial conformat per companyies que representen especialitzacions tecnològiques 4.0 úniques: realitat virtual, intel·ligència artificial, big data, internet de les coses, impressió 3D,... Les empreses que en formen part són INTECH3D, Invelon, Ingame VR, Print & Go, XRshop i Aurora. Joan Folguera, CEO d’Ingroup, recull el premi.
• Triops. Premi a la qualitat lingüística empresarial. És un gimnàs de Banyoles amb més de 30 anys d’experiència. Més enllà dels serveis convencionals, ofereix diferents programes de salut, tots ells dirigits per un equip de professionals innovadors i amb voluntat de millora i evolució constant. Josep Juncà recull el premi.
• Yerse. Premi Diplocat a la Projecció Empresarial Catalana. És una empresa familiar del sector tèxtil fundada per Lluís Generó Domènech l’any 1964. Combina moda i qualitat amb la voluntat de ser sostenible. El seu president, Carlos Penas, i la consellera delegada, Mariona Generó, recullen el premi.
• Mūn Fermen. Premi a la MIPIME més competitiva en la categoria de microempresa. Constituïda l’any 2017, es dedica a l’elaboració de te fermentat kombutxa, una beguda que s’elabora de manera artesanal. Es caracteritza per ser una empresa respectuosa amb el medi ambient i ho reflecteix en el procés d’elaboració dels seus productes. Recull el premi Javier Carrasco.
• Sorbos. Premi a la MIPIME més competitiva en la categoria petita empresa. Inaugurada el 2015, es dedica a l’elaboració i distribució de palletes comestibles, biodegradables i aromatitzades. El seu principal propòsit és erradicar les palletes de plàstic d’un sol ús que s’utilitzen per al consum de begudes, reduint així aquest tipus de residus. Recull el premi Víctor Manuel Sánchez.
• Iberspa. Premi a la Mipime més competitiva en la categoria de mitjana empresa. Es dedica al disseny, fabricació i comercialització de spas des de l’any 1988. Fabrica a Cervera, disposa de diversos distribuïdors a Europa i comercialitza els seus productes arreu del món. Recullen el premi els empresaris Artur Deu i Marta Monserrate.