• Economia
  • Els pisos turístics s’espolsen la culpa

Els pisos turístics s’espolsen la culpa

L’associació del sector defensa que el volum del seu mercat s’ha reduït per l’expulsió de bona part dels il·legals invalidant la tesi que els acusa de l’augment dels lloguers

Un grup de turistes entrant en un pis turístic | EP
Un grup de turistes entrant en un pis turístic | EP
Barcelona
04 de Juliol de 2017
Act. 04 de Juliol de 2017

L’Associació d’Apartaments Turístics de Barcelona, Apartur, ha presentat aquest dimarts l’estudi L’impacte del lloguer d’habitatges d’ús turístic en el mercat de lloguer residencial de Barcelona, elaborat per inAtlas. Un treball que defensa la innocència d’aquest sector en l’encariment dels preus del lloguer a la ciutat. Segons apunten, el nombre de pisos turístics va caure el 2016 en més de 1.000, situant-se en uns 13.000 (més de 3.000 il·legals), per la qual cosa “el seu efecte és nul”. Les causes de la pujada dels lloguers, asseguren, cal buscar-les en l’augment de la demanda a causa de la millora econòmica i el desplaçament de l’oferta d’habitatge cap a la venda.

L’estudi ha analitzat les vuit principals pàgines web de pisos turístics. “El 98% són a Airbnb, Homeaway i Booking i el 60% de l’oferta la té Airbnb”, ha apuntat Luis Falcón, cofundador d’InAtlas. Segons l’estudi, a Barcelona hi ha 13.555 apartaments turístics únics, l’1,64% del parc d’habitatge de la ciutat, amb una major concentració de l’oferta a Ciutat Vella i l’Eixample. Una xifra que s’ha reduït en 1.076 pisos respecte el 2015. “El motiu és la campanya de l’Ajuntament per fer sortir els il·legals”, ha destacat Falcón.

Els pisos d'ús turístic representen l’1,64% del parc d’habitatge de la ciutat

Aquesta reducció és el que empeny l’estudi a excusar de responsabilitats els pisos turístics sobre l’augment dels lloguers. “Barcelona està vivint diversos factors que reforcen la tendència de pujada”, diu Falcón. Variables com l’augment de la població amb més poder adquisitiu, gent amb estudis universitaris i nord-americans (n’hi ha 10.000 més ara que el 2011) mentre marxen els llatinoamericans (30.000 menys ara que el 2011). “Per molt rendible que sigui posar el lloguer turístic, la majoria de propietaris no ho està fent motivats per l’actuació de l’Ajuntament”, ha apuntat Falcón insistint en la recuperació dels 1.076 pisos que s’han retornat del mercat d’ús turístic al lloguer convencional.

“La feina feta per l’Ajuntament i la Generalitat per acabar amb la il·legalitat està començant a donar els seus fruits”, ha celebrat el president d’Apartur, Enrique Alcántara. “Són bones notícies i cal felicitar-los”, ha afegit. Pel que fa a l’impacte del preu del lloguer, Alcántara ha lamentat que “s’ha anat expandint la idea que tot és culpa del turisme, però les dades posen les coses al seu lloc”. En aquest sentit, ha volgut recalcar que “han pujat per molts motius però en cap cas pels pisos turístics. No és un factor més, no hi participa”. Per tot plegat, adverteix, “si fallem en el diagnòstic les actuacions no acompanyaran a solucionar aquest problema”.

Alcántara ha recordat que l'anterior executiu municipal va realitzar un informe segons el qual la capacitat màxima de pisos turístics que permetria Barcelona era de 20.000 "Si aconseguim reduir els il·legals ara hem de veure com donar resposta a la demanda enorme d'aquest tipus d'allotjament". Tot i així, reconeix queencara que "hi ha lloc per posar-ne més, ara potser no és el moment".

Alcántara: “Els lloguers han pujat per molts motius però en cap cas pels pisos turístics. No és un factor més, no hi participa”

Causes estructurals

Una versió en la que coincideix l’economista Gonzalo Bernardos. “Algú es creu que un 1,64% de la demanda pot provocar aquesta pujada”, s’ha preguntat de forma retòrica. Bernardos ha insistit que l’explicació cal buscar-la en “causes estructurals que faran que viure a Barcelona sigui car igual que ho és viure a Madrid”. Amb l’afegit, apunta, de la limitació d’espai disponible que afecta la capital catalana però no l’espanyola.

Oriol Barrachina, director general de Cushman & Wakefield a Espanya, ha recordat que hi ha molta liquiditat al món que “s’enfoca a l’immobiliari per raons molt diverses”. Barrachina ha insistit que “les rendes estan pujant per recuperació econòmica i ocupació. Com que l’oferta és molt més rígida que la demanda, els preus pugen de seguida”.

Bernardos: "Viure a Barcelona serà car igual que ho és viure a Madrid”

Al seu torn, el director general de l’Institut Cerdà, Carles Cabrera, ha recordat que Espanya té un percentatge de lloguer social és cinc vegades per sota de la mitjana de la UE-15. “Tenim un problema de ciutat i social que fa que anem buscant assenyalar qui és el culpable i això pot fer desenfocar la solució”, ha alertat

Per Cabrera, és una evidència que “el turisme està en plena eclosió amb gran creixement i inversió immobiliària enfocada cap a aquest sector”. Tot i així, adverteix que “no es pot plantejar des d’un punt de vista aïllat sense compatibilitzar-ho amb la qüestió social”.