El negoci de la neu es fon

Les estacions d'esquí de FGC registren unes pèrdues de 7,6 milions d’euros tot i l’increment dels ingressos per forfets i les inversions realitzades per la Generalitat

Una de les pistes d'esquí de La Masella | ACN
Una de les pistes d'esquí de La Masella | ACN
Barcelona
03 de Gener de 2018

Les vacances de Cap d'Any i Reis han arribat i les estacions d’esquí es perfilen com un dels llocs preferits on passar aquests dies. A Catalunya n'hi ha 10 d’esquí alpí: tres són de titularitat privada (Baqueria Beret, La Masella i Port del Comte), sis de titularitat pública (Port Ainé, Espot Esquí, Vall de Núria, La Molina, Vallter 2000 i Tavascan) i una, Boí Taüll, és gestionada amb un model mixt. Però tot i l’augment del nombre d’esquiadors i els ingressos per forfets la temporada passada, les estacions d’esquí públiques segueixen registrant pèrdues any rere any, mentre que les privades presenten un negoci molt més rendible.

 

El pont de la Puríssima ha estat la primera cita de la temporada pels esquiadors i un indicador de com pot anar la resta de l'hivern. Baqueira Beret ha rebut més de 70.000 visitants durant el pont del desembre, un 55% més que durant el mateix període del 2016. Per la seva part, La Molina ha incrementat un 25% els forfets venuts el pont respecte a l’any passat, amb un total de 17.255, mentre que a la Vall de Núria i Vallter 2000 han disminuït en un 24% i un 70% respectivament (1.311 forfets a la Vall de Núria i 1.516 forfets a Vallter 2000). 

Tot i aquestes xifres, un any més, les pistes catalanes es preparen per al repte de superar les dades de visitants dels anys anteriors i millorar els resultats. Quatre de les cinc estacions d’esquí gestionades per Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), Port Ainé, Espot Esquí, Vall de Núria i La Molina, han sumat unes pèrdues de 7,6 milions d’euros el 2016, un 8,5% més que el 2015, quan van registrar un resultat negatiu de 7 milions d’euros. I la situació no sembla que millori malgrat les inversions realitzades per la Generalitat de Catalunya per intentar resoldre la situació i l’increment dels ingressos per forfets, segons indica la Memòria del 2016 de FGC (últimes dades publicades).

 

Impacte a l’economia del territori

De les estacions d'esquí públiques, FGC és propietària de cinc: La Molina, Vallter 2000, Vall de Núria, Espot i Port Ainé. D’altra banda, l’estació de Boí Taüll té una titularitat mixta, en ser propietat de l’empresa pública Actius de Muntanya, però gestionada pel Grup Nozar a través de l’empresa Promocions Turístiques de la Vall; mentre que l’estació de Tavascan és de l’Ajuntament de Lladorré.

Les estacions gironines de la Vall de Núria i La Molina van ser les primeres a passar a mans públiques, quan FGC les va adquirir l’any 1984. Espot i Port Ainé van convertir-se a titularitat de l'Institut Català de Finances (ICF) els anys 2006 i 2007, respectivament, en no poder fer front als deutes milionaris dels seus antics propietaris. L’any 2011 aquestes dues estacions van passar a ser gestionades per FGC. A més, l’empresa de transports públics de la Generalitat també controla un 68% del capital de l’estació Vallter 2000 des de l’any 2012.

La decisió de FGC de gestionar les estacions d'esquí va ser per evitar-ne el tancament, ja que donen riquesa al territori

La decisió de FGC de gestionar les estacions d’esquí deficitàries volia evitar el tancament, ja que donen riquesa al territori, expliquen fonts de Ferrocarrils a VIA Empresa. Segons aquestes mateixes fonts, les estacions d’esquí són una peça clau a la zona, ja que generen llocs de feina, tant directes com indirectes, i tenen una gran incidència en l’economia. Les cinc estacions d’esquí gestionades per l’empresa pública generen un impacte al territori de 222 milions d’euros, segons un informe que està elaborant FGC juntament amb la UPF sobre l'impacte econòmic de les estacions de muntanya. A més, donen feina a una setantena de persones fixes, tot i que durant la temporada d'hivern aquesta xifra pot augmentar fins als 250 treballadors directes. 

L’augment dels esquiadors no millora els beneficis

La temporada d’esquí 2016-2017 a Catalunya ha tancat amb 2 milions d’esquiadors, una de les millors temporades de la història. Baqueira Beret ha estat l’estació que ha tingut més afluència, amb 808.120 esquiadors, mentre que les estacions d’esquí de FGC (La Molina, Vall de Núria, Espot, Port Ainé i Vallter 2000) han tancat la temporada amb 610.000 visitants, un 28% més. D’altra banda, La Masella ha rebut més de 400.000 esquiadors durant la temporada d’hivern.

Pel que fa a les xifres de visitants durant el 2016, tant La Molina com Espot i Port Ainé han incrementat el nombre d’esquiadors, mentre que a la Vall de Núria ha disminuït lleugerament, de 33.615 esquiadors el 2015 a 33.392 el 2016, segons la memòria de FGC. A més, els ingressos de les públiques per forfets han augmentat un 9,1% el 2016 respecte a l’any anterior, dels 8,35 milions d’euros el 2015 als 9,11 milions d’euros el 2016, especialment per l’increment del 29,34% dels ingressos d'Espot i Port Ainé.

vall de núria
Esquiadors a La Vall de Núria | ACN

 

Tanmateix, i a diferència dels bons resultats de les estacions privades (Baqueira Beret va tancar la temporada passada amb un benefici net de 4,52 milions d’euros), les estacions d’esquí públiques segueixen registrant pèrdues any rere any. La Molina ha tancat el 2016 amb unes pèrdues de 2,6 milions d’euros, tot i que un 16% menys que el 2015, quan les pèrdues ascendien als 3,1 milions d’euros, mentre que Espot i Port Ainé han registrat unes pèrdues d’1,4 milions d’euros, gairebé el mateix que el 2015. D’altra banda, Vall de Núria ha empitjorat la situació, amb un increment de les pèrdues del 44%, passant de 2,5 milions d’euros negatius el 2015 a 3,6 milions d’euros.

Davant aquesta situació, la Generalitat de Catalunya ha destinat 10 milions d’euros dels pressupostos d’aquest any a les cinc estacions d’esquí gestionades per FGC. D'altra banda, l’entitat pública de transports catalans encara la nova temporada amb l’objectiu de desestacionalitzar l’activitat en totes les estacions i “d’apropar la neu al màxim de públic possible”, amb diferents descomptes i promocions, segons van informar en la presentació de la nova temporada d’hivern el passat 15 de novembre.

Reptes per aixecar el cap de l’esquí català

Les iniciatives per intentar millorar any rere any l’afluència d’esquiadors a les pistes d’esquí catalanes no paren. En aquest sentit, les estacions lleidatanes han invertit 13,25 milions d’euros aquesta temporada per modernitzar i millorar les seves instal·lacions, superant la mitjana dels darrers 10 anys. En concret, Baqueira Beret ha invertit nou milions d’euros, les estacions d’Skipallars (Port Ainé i Espot Esquí) han destinat 2,4 milions d’euros, Boí Taüll, un milió d’euros, i Port del Comte, 492.000 euros.

FGC aposta per augmentar els negocis privats de les estacions d'esquí públiques per millorar la situació

D’altra banda, Ferrocarrils aposta per augmentar els negocis privats, amb cinc plans estratègics, un per cada estació d’esquí que gestiona. “El fet que s’incrementessin els negocis privats significaria més activitat econòmica, més serveis als esquiadors i més ingressos que es reverteixen en les mateixes instal·lacions”, assenyalen fonts de FGC.

Les xifres de forfets venuts per les estacions de FGC aquest pont de la Puríssima demostren un inici de temporada amb alts i baixos. La Molina, coincident amb el seu 75è aniversari, és la que ha rebut més visitants, mentre que les altres han perdut afluència. Ara només queda per veure si aquests resultats es mantenen durant tot l’hivern.