L'encara presidenta del Port de Barcelona, Mercè Conesa, ha posat en marxa una de les seves darreres mesures del mandat. Pocs dies després d'haver anunciat la seva substitució per Damià Calvet, el Port ha donat inici del seu pla per a la igualtat de gènere, per tal d'acabar amb els desequilibris a la comunitat portuària.
El primer pas d'aquest projecte és recollir informació de les empreses que s'hi inclouen. Ho faran a través d'una enquesta, anònima i confidencial, realitzada a totes les companyies per tenir una radiografia de les actuacions que s'estan portant a terme en aquest àmbit. “La informació obtinguda a través d’aquesta enquesta ens permetrà conèixer quin és el nivell de compromís actual de la comunitat portuària amb l’ODS 5 −Aconseguir la igualtat de gènere i empoderar totes les dones i nenes−".
A partir d’aquí, es definiran objectius "realistes" i s'avançarà tant en el compliment normatiu d’igualtat com en donar solucions a les possibles desigualtats. “Els resultats de l’enquesta es presentaran de forma agregada, la qual cosa permetrà fer una comparativa de la situació particular de cada empresa respecte a la comunitat portuària en el seu conjunt, alhora que contribuirà a l’assoliment d’un Port i d’una societat que millori la vida de totes les persones, sense deixar ningú enrere”, ha indicat Conesa a través d'un comunicat.
“Al Port de Barcelona creiem que el principi d'igualtat de tracte i oportunitats entre dones i homes ha de regir totes les nostres actuacions i volem ser un referent a nivell internacional”, explica Conesa. D’altra banda, el Port de Barcelona participa en el Grup de Treball International Human Capital for Ports, que té com a missió dissenyar plans i alinear estratègies per desenvolupar la capacitat laboral derivada de l’increment de la formació i dels coneixements dels treballadors. Una de les accions prioritàries dintre d’aquest grup de treball és detectar les necessitats actuals i futures de les empreses per portar a terme accions que permetin cobrir aquestes mancances.