Les plataformes digitals, com és el cas de Wallapop o Vinted, hauran de comunicar a Hisenda totes les vendes superiors als 2.000 euros o si un usuari ha dut a terme més de 30 operacions. Amb l’arribada de l’any 2024 ha entrat en vigor la directiva europea DAC7, una normativa que obliga a recollir les informacions durant cada any natural (de l’1 de gener al 31 de desembre). A finals del 2022, l’Estat ja va aprovar l’aplicació d’aquesta directiva. Els operadors estan obligats a fixar procediments per verificar tota la informació dels venedors i la seva interacció amb els compradors, amb l’excepció de les empreses cotitzades.
Entre altres aspectes, les plataformes hauran d’explicar o identificar els comptes corrents, les comissions, les quantitats retingudes o les tarifes. En aquest sentit, les plataformes que demostrin una comunicació prèvia de les dades per altres mecanismes oficials i els països que ja tinguin un conveni d’intercanvi amb la Unió Europea no hauran de crear un nou protocol d’actuació. La directiva també contempla que, a la vegada, es realitzin inspeccions conjuntes en diferents països comunitaris.
Catalunya és el cinquè territori més digitalitzat d’Europa, segons l’estudi DESI Catalunya 2022, que utilitza la metodologia de la Comissió Europea per calcular l’índex compost d’economia i societat digital. Per quart any consecutiu, l’informe situa Catalunya a la capdavantera d’Europa en digitalització, amb un grau del 63,96%, per sobre de la mitjana de la Unió Europea, que és del 52,27%. Catalunya se situa just després de l’anomenat grup nòrdic, format per Dinamarca, Finlàndia, Suècia i els Països Baixos. L’estudi apunta que Catalunya progressa en les quatre dimensions analitzades: capital humà (+0,51), connectivitat (+13,63), integració de la tecnologia digital (+3,55) i serveis públics digitals (+5,09).