Potser a alguns encara els sona com quelcom exòtic i minoritari, però la realitat és que els podcasts són una tendència cada vegada més present en el consum dels usuaris d'internet. Aquest fenomen, que consisteix en publicacions digitals periòdiques en format d'àudio d'accés sota demanda, ja reuneix més de 10 milions d'usuaris a l'estat espanyol, amb gairebé quatre de cada 10 internautes que escolten podcasts amb regularitat, fet que ens situa com un dels països d'Europa Occidental amb major consum d'aquest tipus de contingut, segons el Digital News Report 2021.
Aquesta evident revolució ha provocat que els podcasts passin de ser emprats únicament per les empreses mediàtiques, per fer disponibles els seus programes després de la seva emissió, a ser una alternativa a l'abast de qualsevol per a la creació de contingut original i de qualitat. I és que, moltes empreses que aposten des de fa anys pel conegut màrqueting de continguts –enfocat a atreure clients potencials a partir de la distribució de missatges rellevants i personalitzats–, confien fermament en el podcasting com una eina per augmentar l'impacte de les seves accions i arribar a nous públics. Com els experts apunten, part de l'èxit del podcast es deu al fet que, com altres mitjans digitals, permet una comunicació directa amb l'usuari, oferint contingut de valor que és percebut com menys artificial i més autèntic. “El podcast és democratitzador” i ofereix l'oportunitat a petites empreses de posicionar-se dins d'aquest màrqueting de continguts, com exposa l'article El podcast y el desafío de repensar lo radiofónico, de l’IICom (Institut de Recerques en Comunicació), encapçalat per la periodista argentina Bibiana Parlatore.
El món de l'àudio a la carta
Una de les majors qualitats dels podcasts és la seva facilitat d'accés. Crear-ne un és molt senzill i distribuir-lo perquè qualsevol persona el pugui escoltar és, fins i tot, gratuït. Això es deu al fet que les principals plataformes que ofereixen aquest servei no basen la seva rendibilitat en el creador, sinó en el consumidor del contingut, una estratègia que ha resultat tot un èxit a dir per les inversions milionàries de Spotify i iVoox per potenciar la producció dels seus propis podcasts i tenir exclusivitat de difusió de diferents programes actuals. Així, en vista del potencial d'aquesta format, són moltes les companyies que estan obrint-se camí en aquest mercat; des de Podimo, una nova plataforma de subscripció de podcasting, fins a YouTube, que ja ha anunciat la seva intenció a mitjà termini de crear una plataforma específica per a podcasts.
Perquè un podcast corporatiu sigui efectiu ha d'explicar històries
Dit això, abans d'introduir-nos en aquest terreny, és important saber que hi ha dos tipus de plataformes dedicades als podcasts. D'una banda, existeixen les plataformes de hosting –com iVoox i Anchor–, les quals permeten allotjar tots els episodis d'un podcast per evitar que el pes d'aquests arxius pugui generar problemes en la seva posterior reproducció. D'altra banda, hi ha les plataformes de distribució –com Spotify i les pròpies d'Apple i Android– les quals són utilitzades directament pels usuaris per escoltar els episodis dels podcasts que segueixen.
Com i per què començar un podcast?
Perquè un podcast corporatiu sigui efectiu ha d’“explicar històries”, com va expressar un dels creadors de Yes We Cast, Francisco Izuzquiza, a la revista Capçalera del Col·legi de Periodistes de Catalunya. “Has de tenir el teu propi estil i la gent et seguirà”, afegia en el mateix article, publicat el mes de setembre passat, Pepe Rodríguez, autor del podcast esportiu PepeDiario.
Existeixen moltes vies de monetització dels podcasts, sent les més evidents atreure anunciants que busquin impactar el perfil d'oient específic al qual es dirigeix
Si parlem d'estratègia empresarial, el podcast és una eina veritablement interessant per arribar a un públic que abans no ens escoltava, transmetent una imatge de marca més positiva i pròxima que, conseqüentment, estimuli el creixement econòmic de la nostra companyia. Centrant-nos en això últim, és important esmentar que existeixen moltes vies de monetització dels podcasts, sent les més evidents el disseny d'un producte dirigit a un perfil d'oient específic, el que atraurà anunciants que busquin impactar aquest segment de mercat, la creació d'un podcast de pagament o la potenciació d'accions de micromecenatge, branded content o patrocini, entre d’altres.
Així doncs, el podcast es consolida com un nou format per oferir contingut de valor als usuaris, essencial en el pla de màrqueting i comunicació de les empreses, el qual està únicament subjecte a l'originalitat de la proposta i la proximitat amb l'usuari per generar un impacte en els resultats empresarials, aconseguint arribar a nous targets i expandir la marca a nous mercats.
Text basat en l’article científic: Caballero, A.; Nicolàs, R.; Bustos, J.: “El impacto de las plataformas de podcast en redes sociales”, aDResearch: Revista Internacional de Investigación en Comunicación, ISSN 1889-7304, Nº. 25 (marzo), 2021, pp. 92-105. Online: https://revistasinvestigacion.esic.edu/adresearch/index.php/adresearch/article/view/164