La tan preuada Poma de Girona és la primera productora de la Península Ibèrica amb 80.000 tones anuals produïdes per les tres empreses que s'agrupen sota el paraigua de la indicació geogràfica protegida (IGP): Giropoma Costa Brava d'Ullà, Girona Fruits de Bordils, i Fructícola Empordà, de Sant Pere Pescador. El seu principal repte és incrementar la producció per cobrir les 200.000 tones que actualment s'importen a l'Estat espanyol, sobretot de França i Itàlia. I una manera de fer-ho possible és aconseguir que Poma de Girona sigui cada vegada més sostenible.
"És una qüestió genètica i cultural que els catalans i els espanyols prefereixin la poma de fora abans que la de casa", explica Llorenç Frigola, president de Poma de Girona, que considera que "no té cap sentit que se n'importin de França, que està a mil quilòmetres, o d'Itàlia, que està a uns dos mil quilòmetres". "Si continuem així, ens extingirem", assegura mig de broma mig en serio Frigola. Però perquè això no passi i per intentar capgirar les dades actuals de consum d'aquesta fruita, els productors de la IGP ja han començat a prendre mesures. Per una banda, estan aplicant programes per fer-la cada vegada més sostenible; i, per l'altra, duran a terme campanyes per incentivar el consum de poma entre els consumidors i botiguers.
"A mitjà termini, entre Girona i Lleida s'han de cobrir les més de 200.000 tones de poma que vénen de fora"
"Hem de ser més actius socialment", diu Frigola, que aposta per fer campanyes que impactin aprofitant la potència de les xarxes socials com les que es fan per aconseguir reduir la utilització de les bosses de plàstic perquè la gent s'adoni de la importància de consumir producte de proximitat per protegir l'economia local i el medi ambient. Asseguren des de Poma de Girona que el consum de productes locals ajuda a reduir les emissions de CO2, els plàstics i embalums i fomenta l'economia del territori.
Varietats adaptades al clima
Una de les iniciatives més recents que estan duent a terme la vuitantena de productors de les tres empreses de la IGP Poma de Girona és la que s'emmarca en el programa Hot Climate i que permetrà comercialitzar varietats de pomes que s'adaptin millor a climes càlids. Les primeres variants es començaran a plantar l'any que ve i l'objectiu és que en uns deu anys es pugui acabar amb les importacions de poma al mercat espanyol. La iniciativa, d'abast internacional i que compta amb la participació de científics neozelandesos, permetria a la IGP incrementar en un 50% la producció de poma, passant de les 80.000 tones anuals produïdes de mitjana a les 120.000. "A mitjà termini, entre Girona i Lleida s'han de cobrir les més de 200.000 tones de poma que vénen de fora", afirmen des de Poma de Girona.
A efectes pràctics, reduir al mínim les importacions té efectes positius sobre l'economia i els efectes del canvi climàtic. Així, per exemple, es reduiran les emissions de CO2 a l'atmosfera, ja que no serà necessari transportar tantes pomes conreades d'altres països. D'altra banda, oferir als consumidors varietats produïdes en condicions locals reduirà també la petjada hídrica, ja que en ser varietats adaptades al clima no requeriran tanta aigua. A més, es crea riquesa al territori. Actualment, el sector de la poma a Girona dóna feina a unes 3.000 persones, entre llocs de treball directes i indirectes. "Els països que importen massa, acaben empobrint-se", afirma Frigola. Algunes grans cadenes de supermercats ja han deixat de vendre poma de fora, però encara són majoria les grans superfícies que comercialitzen pomes conreades fins a 2.000 km de distància i inclús més si provenen de l'hemisferi sud.
D'altra banda, els productors de la IGP Poma de Girona en col·laboració amb l'IRTA-Mas Badia desenvolupen el projecte GiroReg que permet estalviar entre un 25% i un 30% d'aigua mitjanant l'ús de sondes situades al sòl i connectades a internet. Les sondes estan col·locades en més de 130 punts de control de les zones de producció i permeten saber el volum d'aigua que s'està utilitzant. I un altre projecte que afavoreix la sostenibilitat és Fruit.Net per lluitar contra les plagues amb mètodes biològics. La demarcació de Girona és un dels tres únics territoris d'arreu del món amb gairebé un 100% de la superfície de producció coberta amb el mètode de la confusió sexual contra la carpocapsa, la principal plaga de la pomera. Aquest sistema de control biològic de plagues es caracteritza per la difusió de substàncies químiques que provoquen la desorientació del mascle i això evita l'aparellament amb la femella.
L'ús de marro i el compostatge com a adob orgànic, la fusta renovable en l'embalatge i els usos de biofilms i plàstics biodegradables són altres de les accions futures que duran a terme els productors de Poma de Girona.
A més, Poma de Girona està treballant actualment en una campanya de promoció del seu producte perquè els hotels puguin oferir una poma als tots els seus clients com a obsequi de benvinguda, tot associant la marca Girona i Poma de Girona a salut i territori. També està explorant aliances amb entitats relacionades amb la salut per potenciar el consum d'aquesta fruita.
Exporta entre el 10% i el 25% del total de la producció
En els darrers anys, Poma de Girona ha exportat entre el 10% i el 25% del total de la seva producció a països d'Àfrica, Llatinoamèrica i del Golf Pèrsic, que són grans consumidors de la varietat Granny Smith, recol·lectada a l'octubre i que es caracteritza pel seu color verd intens, el seu sabor àcid i la seva sucositat.
Actualment, a la demarcació de Girona hi ha 2.284 hectàrees de pomeres, de les quals el 84% (més de 1.700 hectàrees) formen part de la IGP. Sota aquest segell es comercialitzen pomes de les varietats Golden, Gala, Red Delicious i Granny Smith.