Un pont fins a Mallorca?

La crisi del Covid-19 obliga a tancar molts establiments hostalers que veuen com perilla la seva activitat, el principal motor de l’economia de les Illes Balears

Ses Salines, a Mallorca, en una imatge d'arxiu | iStock
Ses Salines, a Mallorca, en una imatge d'arxiu | iStock
Barcelona / Menorca
17 de Març de 2020
Act. 17 de Març de 2020

Aïllar encara més les Illes Balears. Davant l’amenaça del coronavirus, el Govern de les Illes Balears ha restringit la connectivitat aèria i portuària durant l’estat d’alarma, mentre segueixen les repatriacions dels turistes cap al seus països d’origen de forma esglaonada. “Som una comunitat lligada al turisme i ho tenim tot paralitzat. És un sacrifici enorme per a l’economia però si som capaços de contenir ràpidament, tindrem un futur millor”, ha afirmat la presidenta del govern balear, Francina Armengol. El sector turístic balear veu ajornada l’inici de la temporada turística d’aquest 2020 i mira amb incertesa el que passarà a l’estiu.

“La temporada turística de Setmana Santa podríem dir que és una cosa passada, ningú compta ja amb ella”. Així de contundent és el president de l’Associació de Petits Hotelers de Mallorca, Juan Manuel Ordinas. “El mes d’abril no existeix ja per als hotelers. Els millors pronòstics poden estar parlant de recuperar-se a data d’1 de juny, però hem de ser pacients i veure què passa”, ha afirmat Ordinas a VIA Empresa.

Armengol: “Som una comunitat lligada al turisme i ho tenim tot paralitzat. És un sacrifici enorme per a l’economia”

Una temporada turística que, si bé encara no havia començat -ja que el tret de sortida és la Setmana Santa-, s’ha ajornat però amb la incertesa de què passarà. “Tothom dóna la Setmana Santa per perduda. El que ens preocupa és què passarà amb la temporada d’estiu, perquè hi ha molta incertesa i no sabem quan acabarà aquesta crisi”, assenyala el president de PIMEM, Jordi Mora. “El sector hoteler ha viscut moltes experiències durant molts anys, però aquesta és nova i no podem aventurar què passarà perquè aquesta situació no l’havíem viscut abans”, afegeix Ordinas.

En paraules del president de PIMEM, “per un costat hi ha la crisi sanitària. Però un cop resolta, també hi ha una crisi econòmica que no sabem què passarà, el que ens porta a una situació d’incertesa”.

Bars i restaurants amb la persiana baixada, i recomanació de tancar hotels

El sector de la restauració -bars, cafeteries, restaurants...- té l’obligació de tancar a causa del coronavirus. Pel que fa als serveis d’allotjament, com puguin ser hotels o habitatge vacacional, la recomanació és que comencin a tancar, cosa que ja s’està veient en molts hotels de les Balears. Una recomanació que des del Govern de les Illes Balears volen convertir en obligació, i així ho ha demanat el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, a l’Executiu de Pedro Sánchez.

Mora: “Tothom dóna la Setmana Santa per perduda. El que ens preocupa és la incertesa de què passarà amb la temporada d’estiu”

Aquest dilluns la cadena hotelera Iberostar ha decidit tancar tots els seus hotels de l’Estat espanyol. Una acció que “anirem veient cada cop més tant en grans empreses com en pimes. L’afectació en el sector turístic serà com la de qualsevol altra empresa que haurà de tancar, sigui una llar d’infants o un comerç”, afirma Mora.

Per a l’Agrupación Empresarial de Agencias de Viajes de Baleares (Aviba) y la Confederación Española de Agencias de Viajes (CEAV), la crisi del Covid-19 “tindrà conseqüències per a tota l’economia i colpeja amb més contundència al principal motor del nostre territori, la indústria turística, i en especial al sector de les agències de viatges”, afirmen en un comunicat.

ERTOs davant la manca d’activitat del sector turístic

El tancament de molts establiments del sector de l’hostaleria ha provocat una allau d’ERTOs. L’hotelera mallorquina Melià va anunciar el passat divendres un expedient de regulació d’ocupació (ERO) a establiments de tot l’Estat espanyol, que afectaria a més de 230 persones de la seva plantilla. També l’aerolínia Air Europa ha traslladat als sindicats la seva intenció de presentar un ERTO a 22 centres d’arreu de l’Estat arran del coronavirus.

Des de PIMEM rebutgen totalment l’acomiadament de treballadors arran del tancament de moltes empreses i posen de manifest la necessitat de trobar una solució: “Necessitem que aquests ERTOs es puguin demanar per causes de força major degut al coronavirus i que es puguin fer de forma retroactiva a partir del 14 de març. Pensem que aquesta és la millor solució per mantenir llocs de feina i també evitar la fallida d’empreses”, afirma Mora.

Una mesura amb la qual coincideix la Federación Empresarial Hotelera de Mallorca (FEHM), que demana mesures urgents d’índole laboral, en especial les relacionades amb la simplificació i agilització dels procediments de regulació temporal de l’ocupació (ERTOs) amb efecte retroactiu.

Mesures per a la reactivació de l’economia

Davant la incertesa que suposa el coronavirus i el no saber quant temps es quedarà paralitzada l’activitat econòmica, les patronals, associacions i federacions empresarials balears demanen mesures per a fer front a aquesta situació i reactivar l’economia l’abans possible un cop la crisi del Covid-19 hagi passat. “Necessitem un paquet de mesures suficientment ampli com ho requereix la reactivació de l’economia perquè per a protegir els treballadors és imprescindible protegir les empreses”, afirma la presidenta de la Confederación de Asociaciones Empresariales de Balears (CAEB), Carmen Planas, en un comunicat.

En aquest sentit, la CAEB incideix en la necessitat de l’entrada en vigor “com més aviat millor” d’ajornaments i fraccionaments de pagament de manera automàtica i sense interessos dels tributs que hagin de realitzar les empreses que hagin patit de forma significativa una caiguda d’ingressos o un increment de les despeses aquest 2020 pel Covid-19. A més d’una línia d’avals públics que faciliti l’accés al crèdit per part de les empreses, especialment de pimes i autònoms.

“El nostre sistema productiu és sòlid i l’única manera de garantir l’ocupació és garantir la continuïtat de les empreses”, afirmen des de la CAEB

Des de la CAEB consideren que “el nostre sistema productiu és sòlid i aquesta és la principal garantia, pel que l’única manera de garantir l’ocupació és garantir la continuïtat de les empreses”. És per això que demanen posar en marxa mecanismes útils i ràpids que garanteixin la liquiditat de les empreses, especialment de les petites i mitjanes empreses i dels autònoms, per tal d’evitar la seva fallida immediata i que puguin mantenir l’activitat protegint l’ocupació.

“És fonamental tallar la propagació del virus però també garantir la viabilitat de les empreses perquè en el seu moment, després de poder realitzar ERTOs com la resta d’empreses incloses en el Reial Decret, puguem recuperar l’ocupació i activitat turística, perquè serà molt necessari per a la nostra terra”, afirma la presidenta de la FEHM, Maria Frontera.