La fabricació de vaixelles de ceràmica fetes a mà no és econòmica. Modelar, coure i esmaltar són alguns dels passos que requereixen molt temps i mà d'obra. No obstant això, una vaixella de porcellana pot ser encara més costosa. El preu de la porcellana varia, però alguns plats poden arribar a costar més de 400 euros. Llavors, per què és tan cara i com es produeix la porcellana?
És molt probable que usis porcellana diàriament, de fet, és el material més comunament utilitzat per fabricar vàters. Aquesta és també la raó per la qual és una opció popular per a la vaixella. En comparació amb altres ceràmiques, la porcellana és més dura i no porosa, la qual cosa la fa duradora i fàcil de netejar.
La porcellana té un distintiu color blanc, a diferència del gres opac, i fins i tot algunes porcellanes són translúcides. El secret d'aquestes diferències radica en l'argila, que conté un alt percentatge de caolí, la qual cosa li confereix el seu color blanc. Si bé el caolí es troba a tot el món, els grans dipòsits d'alta qualitat són rars.
La porcellana sovint es coneix com a porcellana xinesa o, en anglès, simplement “china”, perquè va ser on es va originar, però avui dia es fabrica a tot el món.
Existeixen innombrables receptes d'argila de porcellana, però a més del caolí, generalment contenen materials com a feldespat de quars i argila de bola. Aquestes combinacions alteren les propietats de la porcellana, la qual cosa la fa més mal·leable amb l'argila de bola i més similar al vidre quan es cou amb el feldespat. Per aconseguir un esmalt translúcid i blanc, el material ha d'estar lliure d'impureses, la qual cosa generalment augmenta el seu cost en comparació amb altres argiles ceràmiques.
La porcellana s'ha utilitzat durant segles i s'ha convertit en un símbol d'estatus per a la reialesa
A més del material, un altre factor que encareix el preu final del producte és que, fins i tot per a terrissaires experimentats, la porcellana pot ser difícil de treballar. Per produir una gran quantitat de peces, els artesans han d'invertir mesos de temps i recursos.
El modelat inicial, ja sigui a mà o amb motlles, és un treball ardu en si mateix. Posteriorment, les peces han d'introduir-se manualment en els forns per a la seva cocció. Un dels desafiaments de la porcellana és la temperatura. Per aconseguir aquesta superfície similar al vidre, la porcellana es cou a una temperatura més alta que la majoria de les altres ceràmiques, generalment a 1.300 graus centígrads. A vegades, les peces de porcellana han de ser cuites tres vegades, un procés que també requereix molt temps, ja que es necessiten moltes hores perquè el forn aconsegueixi la temperatura adequada. De la mateixa manera, el refredament també porta temps. Encara que és un procés llarg, és crucial.
La cocció lenta garanteix que les peces no es trenquin a dins del forn. Una vegada fora del forn, els artesans apliquen un primer esmalt que també ha de ser cuit. Després, es pot realitzar el disseny final sobre la peça i tornar a coure.
Els gerros de porcellana de les dinasties xineses s'han venut per milions de dòlars
El preu de les vaixelles de porcellana es basa en la grandària i la complexitat del disseny. Per exemple, una tassa simple pot costar almenys set euros. La marca Royal Copenhagen és reconeguda com la marca de vaixelles de porcellana més cara del món, i un dels seus plats pot arribar a costar centenars d'euros.
No obstant això, la porcellana s'ha utilitzat durant segles i s'ha convertit en un símbol d'estatus per a la reialesa. Els gerros de porcellana de les dinasties xineses s'han venut per milions de dòlars.
Un gerro amb un dibuix d'un ocell fènix que data del segle XVIII va establir un nou rècord com el recipient de ceràmica més valuós en una subhasta realitzada a Pequín el 2021. Va aconseguir la sorprenent suma de 41,6 milions de dòlars, superant el rècord anterior.