El Port de Barcelona ha xifrat en un 40% el creixement que impulsat per la digitalització dels diferents col·lectius. És la conclusió principal de l'estudi elaborat per la consultora EcoateneaImpacte econòmic de l'activitat comercial i de la digitalització del Port de Barcelona, i que ha comptat amb la col·laboració de 126 empreses de la comunitat portuària.
L'estudi demostra com l'activitat comercial de la infraestructura "repercuteix en la creació d'ocupació, la creació de riquesa, la sostenibilitat ambiental i, en definitiva, la creació de prosperitat i benestar". L’informe també apunta que el Port genera, directament i indirectament, un valor afegit brut (VAB) de 4.213 milions d'euros, el 2% del VAB català i un 0,4% del valor de l’Estat.
El Port de Barcelona també genera 46.469 llocs de treball, que representen un 1,4% de l’ocupació a Catalunya i un 0,23% de l’ocupació nacional. A més, com a dada més que remarcable, l’estudi també ha apuntat que l'augment del VAB en comparació del 2006 ha estat superior al de l'ocupació, per la qual cosa "el Port de Barcelona és avui més eficient i productiu”.
La digitalització augmenta l'activitat i genera sostenibilitat
L'increment de la productivitat s'ha aconseguit "gràcies a la millora dels processos i les operatives" impulsades per la digitalització, que segons l'estudi comporta un estalvi anual per a les empreses de la comunitat portuària de 450 milions d'euros.
Tot i que la digitalització redueixi el nombre de treballadors a curt termini, l’augment de l’activitat comercial ha fet que augmenti l’ocupació a llarg termini. Es calcula que els darrers 12 anys s’han generat més de 2.500 llocs de treball.
La digitalització també ha permès reduir en un 12% les emissions del Port, amb 38.629 tones de diòxid de carboni menys, especialment a l'operativa dels vaixells.