El Port de Barcelona obrirà les portes de la nova llotja de pescadors aquest octubre, un cop finalitzada la Copa Amèrica. Així ho ha assegurat el seu president, Lluís Salvadó, que ha matisat que els treballs d'enderrocament de l'antiga llotja i la reurbanització dels accessos ja està en marxa. En concret, l'edifici comptarà amb una rampa exterior que permetrà als ciutadans accedir a la subhasta de peix blau en directe. Així, també incorporarà un nou restaurant de cuina mediterrània vinculada al mar. "L'objectiu és visibilitzar la pesca a Barcelona i que la llotja deixi de ser un espai allunyat dels ciutadans", ha remarcat Salvadó. La inversió total per a aquesta infraestructura és de 9 milions d'euros.
La nova llotja ocuparà 3.233 metres quadrats i tindrà com a element central una rampa exterior de 140 metres que connectarà l'entorn de la Torre del Rellotge amb els diferents espais de l'edifici. De fet, una part d'aquests estaran oberts al públic amb l'objectiu d'apropar la feina i el producte dels pescadors a tots aquells ciutadans que s'hi vulguin apropar. "Volem que la llotja sigui més que un espai on es compra i es ven peix, i que la gent pugui conèixer la pesca de la ciutat de primera mà", ha apuntat Salvadó.
Salvadó (Port de Barcelona): "Volem que la llotja sigui més que un espai on es compra i es ven peix, i que la gent pugui conèixer la pesca de la ciutat de primera mà"
Per la seva banda, el director del Port Vell, David Pino, ha explicat que la rampa d'accés juga a dos nivells i que permet als ciutadans accedir a les subhastes "sense molestar a l'activitat pesquera", que es situa a la part baixa de l'edifici. "És un primer pas de canvi pel sector, un espai únic que vol ser més marítim, més portuari i que permetrà obrir al mar a la ciutadania", ha agregat.
Així, Salvadó també ha explicat que l'edifici incorporarà un nou restaurant de cuina mediterrània especialitzat en productes del mar. La previsió és poder adjudicar l'explotació del restaurant després de l'estiu, i, segons el president, que "no sigui un més de tots els que hi ha a l'entorn portuari, sinó que sigui singular".
L'edifici incorporarà un nou restaurant de cuina mediterrània especialitzat en productes del mar
El passat 24 de maig van començar els treballs per enderrocar l'antiga llotja, que és el pas previ a la reurbanització dels accessos al Moll dels Pescadors. La previsió és que aquestes obres s'allarguin uns quatre mesos i que l'espai pugui obrir les portes al públic aquest octubre. La construcció de la nova llotja s'ha accelerat per la celebració de la Copa Amèrica de Vela a Barcelona, tot i que la previsió és que no estigui enllestida fins que finalitzi l'esdeveniment.
Aquesta actuació s'emmarca en el conjunt d'una vintena d'actuacions que el Port de Barcelona està executant per a millorar els espais i fer-los més accessibles a la ciutadania. En concret, la remodelació de la llotja ha costat 9 milions d'euros i s'haurà completat en un any i mig, si es compleixen els terminis previstos.
"Dignificació" de l'activitat pesquera
A la presentació de la nova llotja també hi ha assistit el director general de Política Marítima, Sergi Tudela, que ha assegurat que l'espai "dignifica i visibilitza" el sector de cara a la resta de ciutadans. "Contribuirà a trencar la bretxa entre el món urbà i el marítim", ha insistit.
En una línia similar s'ha expressat el Patró Major de la Confraria de Pescadors de Barcelona, José Manuel Juárez, que ha demanat que els pescadors "no estiguin tan separats del sector urbà". "Som l'únic sector primari que queda a la ciutat", ha reivindicat Juárez.