El passat diumenge dia 24 d'octubre, en un reportatge de la periodista Laura Montero, titulat La dura factura que España paga por su irrelevancia innovadora on es denunciava la falta de sobirania tecnològica de l’Estat, en línia amb la UE que té una forta dependència dels Estats Units i d’Àsia, Àurea Rodríguez, membre dels 100 de Cotec, ho explicava dient que "El nostre país no ha sabut adaptar-se als nous temps, en els quals hem passat de la macroeconomia a la macrotecnología i d'un segle XX de producció a cost a el de l'economia de el coneixement i dels intangibles..., hem entrat en una nova economia i no estem preparats perquè no s'ha apostat per la innovació durant els últims anys". Reflexionant sobre l’afirmació de Rodríguez i les dades del reportatge, entre les quals s’inclouen que Espanya se situa en el penúltim lloc quant a exportacions de productes d’alta tecnologia, aquelles que estan associats directament a disposar d’una bona base tecnològica i a les inversions en R+D+i. A l’Estat aquestes representaven sols el 6,86% del total de les exportacions, molt per sota del 16,05% de la mitjana europea i per sota de Portugal que arriba al 6,94%.
De ben segur el reduït volum de les empreses (segons dades el INE el 2020, el 82,8% de les mateixes tenien menys de tres treballadors), expliquen en part les dificultats de l’Estat en efectuar i mantenir la requerida inversió en R+D+i, així com el desenvolupament de noves indústries en sectors claus, però també cal considerar que les grans companyies hi dediquen menys recursos que les similars d’altres països de la Unió Europea.
Ara bé, la constatació que Portugal també supera, en quant a exportacions d’alta tecnologia a Espanya, ja ho fa amb innovació, obliga novament a mirar aquests país analitzant les grans transformacions que han efectuat en els darrers set anys. Uns canvis arrelats en el convenciment que sols apostant per la tecnologia i innovant, les empreses poden esdevenir competitives en el món globalitzat, assegurant la prosperitat econòmica i social dels seus ciutadans.
Portugal ha fet un canvi espectacular quant a innovació, gràcies a la seva aposta decidida per l’economia digital
Portugal, també amb una forta component de pimes, ha fet un canvi espectacular quant a innovació, gràcies a la seva aposta decidida per l’economia digital. Sens dubte, la cooperació per competir entre les empreses, les polítiques 4.0 de les Administracions, la important cooperació publicoprivada i les actuacions per atraure i retenir talent han permès a Portugal assolir, com indica Brussel·les, ser un territori molt atractiu per desenvolupar projectes mercès a les sinergies existents i les facilitats que ofereix. Sense oblidar que considerant els darrers cinc anys és el quart país de la Unió Europea que més ha avançat quant a innovació i en potenciar el compromís amb la recerca i la innovació per fer possible el desenvolupament d’una autentica economia del coneixement en la qual les pimes han tingut i tenen un clar protagonisme gràcies a les polítiques específicament adreçades a elles i encaminades a ajudar-les en la valorització, protecció d’actius i drets quant a propietat industrial. Un fet que es constata en l’augment de les sol·licituds de patents internacionals sorgides de Portugal i les més de cinc mil validacions de patents europees.
L’aposta portuguesa per la innovació s’ha focalitza en diversos camps, darrerament, atès a l'importància de les exportacions en una economia global, es presta especial atenció a potenciar l’ús de la intel·ligència artificial per potenciar-les. El seu Icex, ha posat en marxa una plataforma d’IA que emprant mètodes de Big data i Machine Learning, entre altres, vol facilitar la competitivitat y que les exportacions arribin al 50% al 2025. L’objectiu de la plataforma, segons explica un empresari que avalua traslladar-se a Lisboa, és ajudar a les empreses a incrementar el coneixement dels clients i la seva fidelització, a identificar clients potencials, millorar la gestió dels processos logístics, facilitar l’anàlisi de riscos i identificació d’oportunitats. Ho fa mitjançant l’aportació, els equips humans, d’eines innovadores que potenciïn i augmentin les seves capacitats.
Mirant a Portugal hom es reafirma en que Catalunya pot entomar els reptes de l’economia del coneixement, té una dotació de capital humà important, centres de recerca d’excel·lència, bons centres de formació i universitats, un teixit productiu dinàmic, una alta digitalització i una bona cobertura amb banda ampla. Ens falta sols una clara aposta per la innovació, dedicant de forma continuada i sostinguda un percentatge dels pressupostos públics específicament a la innovació. Com compartim amb uns bons amics, sols amb un 1% específicament adreçat a fomentar la innovació, especialment a les Pimes, les coses canviarien notòriament i s’esvairien els negres núvols que ara tenim al horitzó. Portugal ho certifica.