"El verd ens permet avançar". I ara, és el que toca, avançar. Després d'un any i més de tres mesos de pandèmia, els esforços encara no s'aturen. Si quan va esclatar la crisi sanitària tots aquests se centraven en sobreviure, ara han de portar les organitzacions més enllà. L'objectiu no ha de ser recuperar la situació prèvia a la covid-19, sinó millorar-la. Fer-ho possible està en mans de les persones i això és justament el que defensa la Fundació Factor Humà. En la dotzena edició de l'entrega de premis de l'entitat, celebrada aquest dimecres, l'organització ha volgut reconèixer la tasca de dues empreses en la gestió de persones. Les companyies distingides han estat Festo i Saba Infraestructures. La primera ha rebut el premi Mercè Sala, que reconeix els valors de mirada humana, innovació i visió global. La segona ha recollit el premi Impacta pel seu projecte SabaWays en l'àrea de la gestió de persones i transformació digital.
L'actor i humorista Pep Plaza ha estat l'encarregat de conduir l'acte. Ha parlat del verd de l'esperança, l'equilibri i la sostenibilitat -a més del color corporatiu de la Fundació-, i ha introduït amb dosis altes d'humor el tema central de l'esdeveniment: la importància creixent dels departaments de persones. "Busquem i volem promoure organitzacions conscients que tenen capacitat de ser transformadores i inspiradores per a un món just que no deixi ningú enrere", ha argumentat el president de la Fundació, Manel Castillo, durant el discurs d'obertura de la gala.
Passar de "recursos humans" a "persones" és l'objectiu que persegueix la Fundació. De fet, el mateix nom ho demostra: es va fundar el 1997 com a Fundació per a la Motivació dels Recursos Humans i ha passat a ser Fundació Factor Humà. I és que durant la pandèmia, els departaments que s'hi dediquen han tingut més presència, més propostes i més influència que mai, ja que s'han hagut de gestionar des de les situacions de malaltia, contactes amb persones contagiades i aïllaments, passant per la seguretat al lloc de feina, fins arribar al teletreball, la gestió d'equips a distància, els ERTO i els acomiadaments. Tot això ha posat en valor el paper de les àrees de personal i des de la Fundació tenen la voluntat que el rol que han pres es mantingui més enllà de la crisi sanitària.
Durant la pandèmia, els departaments de persones de les empreses han tingut més presència que mai: han hagut de gestionar des de la seguretat al lloc de feina fins al teletreball i els ERTO
"La pandèmia ens ha reptat en moltes més maneres de les que ens esperàvem: ens ha fet repensar la manera com vivim", ha assegurat la divulgadora i filòsofa Elsa Punset, que ha ofert una conferència durant la gala. Tot i que ha afirmat que "tenim un cervell programat per sobreviure i tendeix a pensar de manera negativa", també té lloc per a l'optimisme: "Si ens demanessin a quina època del món voldríem viure, tots diríem ara, el segle XXI; sobretot, si som nens, dones, persones amb alguna discapacitat, migrants...".
Punset ha parlat sobre el concepte one health (una salut, en català): "La salut de les persones està condicionada per la salut de la resta d'éssers vius de la Terra". La també escriptora ha defensat un canvi dels hàbits de consum i de vida en general. S'ha mostrat conscient que "és un repte immens, però també una motivació molt potent perquè puguem reflectir els valors que tenim de veritat en com vivim cada dia".
L'acte d'entrega dels premis ha servit per presentar el segon Manifest Factor Humà. Impulsat per un grup de 22 persones, defineix tres eixos que conformen la columna vertebral del projecte: l'organització conscient, la persona plena i el millor món possible. La directora de gestió i desenvolupament de persones de La Fageda Fundació, Sara Vidal, ha estat l'encarregada de concretar el primer eix. Lina Escura, una estudiant que va superar una greu malaltia quan tenia 10 anys ha introduït el segon eix, el que parla de "persona plena". Finalment, el fundador del moviment CovidWarriors, Andreu Veà, ha estat l'encarregat de parlar sobre "el millor món possible".
Els premiats
El director general de Festo a Espanya i Portugal, Xavier Segura, ha recollit el premi Mercè Sala, que pren el nom de la impulsora de la Fundació Factor Humà, de la mà de Maria Dolors Rusinés, secretària general de Drets Socials de la Generalitat. "Innovar i comptar amb el compromís de les persones" són dues de les claus que ha apuntat Rusinés per evolucionar en drets socials. L'entitat ha decidit entregar-l'hi perquè "Festo demostra que l'automatització no és incompatible amb l'humanisme". Un dels valors que el jurat té en compte a l'hora de decidir l'empresa guanyadora és la mirada humana de cada organització. Pel que fa a la companyia alemanya -amb presència a 61 països-, destaquen els fets que els perfils laborals que hi treballen són d'alta especialització, un lideratge 4.0, el foment dels soft skills, polítiques de flexibilitat per facilitar la conciliació laboral i personal dels treballadors i una taxa de rotació baixa. A més, pel que fa a la formació, Festo inverteix en la millora de les competències dels empleats i impulsa pràctiques a l'empresa amb un model dual.
El repte per a l'empresa, en aquest sentit, és el nombre de dones presents en la indústria 4.0. Així doncs, s'han marcat com a objectius augmentar la presència femenina tant als equips com a la direcció de l'empresa, a més de promoure els estudis tècnics entre les nenes en les etapes inicials d'educació. La innovació és el segon valor que es té en compte a l'hora d'atorgar el premi Mercè Sala. El jurat considera que Festo és un actor clau de la indústria 4.0 que utilitza tecnologies d'avantguarda. També destaca la rellevància de la formació i l'aprenentatge que han recolzat amb diverses iniciatives, com una plataforma de recerca o sistemes perquè els alumnes puguin aprendre amb la tecnologia que es trobaran després a la indústria.
Xavier Segura (Festo): "La tecnologia marcarà el nostre futur, però va íntimament lligada a les persones i la seva formació"
Finalment, la Fundació Factor Humà destaca la visió global de la companyia quant al desenvolupament sostenible. A més, l'organització indica que Festo estableix estàndards internacionals per a la formació tècnica i que busquen maneres de maximitzar la vida dels productes i facilitar-ne la reutilització. Just aquesta setmana, Festo ha celebrat els 50 anys des que va aterrar a l'Estat espanyol, fet que Segura ha volgut recalcar en els seus agraïments: "No podíem tenir millor reconeixement al treball de tots aquests anys". El director general a Espanya i Portugal ha afegit que "la tecnologia marcarà el nostre futur, però va íntimament lligada a les persones i la seva formació". En aquest sentit, defensa l'atracció de més dones a les professions STEAM (dels àmbits de la ciència, tecnologia, enginyeria, art i matemàtiques).
La categoria del Premi Impacta ha estat protagonitzada per tres candidates: Everis, MC Mutual i Saba. El guardó ha estat per a Saba Infraestructures i el seu projecte SabaWays, sobre transformació digital. I és que la ràpida adaptació del teletreball ha estat essencial per a la supervivència de les empreses en aquesta crisi pandèmica, i això precisament ha volgut reconèixer el premi. La iniciativa de canvi cultural té com a objectiu donar sentit i potenciar la transformació digital a nivell global de la companyia de serveis de mobilitat, focalitzant els esforços en les persones com agents clau de la transformació.
Clara Alonso, directora de persones i organització de Saba, ha recollit el premi Impacta. "Aquesta crisi s'ha convertit en una oportunitat de créixer, de canviar, de millorar”, ha indicat. I ha recordat un dels principals valors de Saba: “Hem posat a les persones en el centre, treballant per a elles”. De fet, les persones han estat una de les palanques d'aquesta iniciativa a tres anys vista, juntament amb la cultura, la metodologia i els recuross. A través de workshops i grups de treball, han anat introduint eines digitals en tots els àmbits de l'empresa. És amb iniciatives liderades per persones que s'avança en verd.