Les dones als consells d'administració: 40 anys fins a arribar al 40% que recomana Europa

Les dones són el 18,8% en els consells d’administració de les empreses de més de 250 treballadors, només 1,6 punts més que fa tres anys

La presidenta de l’ODEE, Marta Angerri | ACN La presidenta de l’ODEE, Marta Angerri | ACN

“La situació no és bona i no millora. Les dones són el 18,8% en els consells d’administració de les empreses de més de 250 treballadors, només 1,6 punts més que fa tres anys. Seguint aquest ritme, trigarem 40 anys fins a arribar al 40% que recomana la normativa europea”. Marta Angerri, presidenta de l’'Observatori Dona, Empresa i Economia (ODEE), ha iniciat amb aquesta dada alarmant la roda de premsa de presentació d’una nova actualització de l’estudi Presència de dones en consells d’administració i càrrecs directius de les empreses a Catalunya, que ha estat el tret de sortida de la jornada organitzada a la Cambra de Comerç de Barcelona, un escenari on s'han donat a conèixer una de les preocupacions del teixit empresarial català: la presència de dones en els llocs de treball de direcció empresarial, així com el grau d’acompliment de la Llei d’Igualtat per part de les empreses.

La Cambra de Comerç de Barcelona, com espai de col·loqui sobre l’avenç aconseguit en paritat als consells d’administració d’empreses, ha dedicat la sessió a oferir una nova actualització de l’estudi elaborat a partir de la informació facilitada per Informa D&B de més de 200.000 societats catalanes. Segons l’autora de l’estudi i directora de l’ODEE, Carme Poveda, "només 506 empreses tenen consells paritaris de les 3.765 societats subjectes a la recomanació de la Llei d’Igualtat de 2007”. L’estudi analitza la presència de dones als llocs directius i consells d’administració en aplicació de la Llei d’Igualtat de 2007 i el Reial decret-llei 6/2019, que recomana, però no obliga, que el Consell d’Administració de les empreses més grans tinguin una presència equilibrada per sexe (40%-60%).

Només 506 empreses tenen consells paritaris de les 3.765 societats subjectes a la recomanació de la Llei d’Igualtat de 2007

A més, Poveda ha destacat que l’avenç aconseguit en paritat als consells d’administració d’empreses des de l’aprovació de la Llei de 2007 és molt escàs, “en bona part perquè la llei només promou la presència equilibrada, però no obliga”. Argumenta que a mesura que augmenta la dimensió de l’empresa, la participació femenina en els consells d’administració puja lleugerament. És a dir, només el 13,4% de les empreses catalanes subjectes a la Llei d’igualtat tenen un 40% de dones en el consell d’administració, lluny del 100% que recomana la norma.

En el conjunt de les gairebé 200.000 societats mercantils analitzades, les dones representen el 23,5% dels càrrecs directius mentre que en els càrrecs de direcció general baixa al 16,2% i en el de presidència és el 19,3%. En general, s’observa que els percentatges de representació femenina han augmentat els darrers tres anys, però només al voltant d’un punt percentual. “Les quotes funcionen i acceleren la presència femenina en els consells d’administració”, apunta Poveda, ja que “s’ha pogut demostrar que els països que han aprovat quotes han avançat més de pressa en assolir la paritat que els que només han aprovat recomanacions". "Els que no tenen ni quotes ni recomanacions no han avançat gens”, afegeix. Espanya no ha adoptat “quotes obligatòries”, ja que només recomana assolir el 40%, però ha avançat des del 29,3% de dones el 2020 al 39,4% el 2023 en les grans empreses cotitzades. Ha passat d’estar situat en la franja mitjana a ser el cinquè país amb un percentatge més alt, fregant el 40%.

Poveda (ODEE): "Les quotes funcionen i acceleren la presència femenina en els consells d’administració"

Sanitat per dones i construcció per homes?

Poveda argumenta que si s'analitzen aquestes dades per sectors, s'observa que els tres sectors amb major presència femenina són: serveis, sanitat, i educació, amb una participació femenina entorn del 60% o superior. En canvi, als sectors com l’agricultura, els transports, la Indústria, la construcció i l’energia, les dones autònomes només representen entre el 10% i el 25% del total, la qual cosa confirma la segregació horitzontal. 

Poveda ha destacat que, tot i això, entre 2015 i 2024, ha augmentat la presència femenina sobretot en les direccions d’R+D i informàtica, tot i que encara són percentatges baixos (27,5% i 18,7%, respectivament). Al contrari, els percentatges de dones han baixat a les direccions de qualitat i màrqueting, que tradicionalment tenen major participació de dones. En aquest context, argumenta que si s'analitzen aquestes dades es pot observar que és una bona notícia, ja que ens estem allunyant dels sectors on les dones tradicionalment han ocupat treballs més relacionats amb la cura i l'educació.

A més de Poveda, s’ha posat al capdavant de la roda de premsa, la presidenta d’honor de l’ODEE, Anna Mercadé. Segons Mercadé, “necessitem formació, canvi de mentalitat, canvi de pensament, que els empresaris comprenguin que és un bé per a la societat”. “S’ha de canviar la mentalitat i la cultura empresarial", afegeix la presidenta.

La formació, la clau per aconseguir un canvi a la cultura empresarial

D’aquesta manera, Mercadé ha posat en relleu la necessitat de la formació, que les empreses tinguin en compte l’eina que suposa per aconseguir un canvi de mentalitat perquè els empresaris entenguin que la presència de dones en consells d’administració i càrrecs directius a les empreses és un bé a la societat. “Els estudis de moltes universitats i de moltes consultories ens han demostrat que quan hi ha dones en les empreses, les organitzacions funcionen millor, tenen més capacitat de finançament, s’endeuten menys i tenen millor benestar a dins de les empreses”, afirma la presidenta d’honor de l’ODEE.

A més, Mercadé ha destacat que per a fer front a aquest sostre de vidre i augmentar la representació femenina a les direccions, les empreses han de millorar les conciliacions laborals i familiars, perquè la societat continua esperant que les dones siguin les principals responsables de la cura de la família.  Segons dades de l’informe, els avenços són molt tímids els últims tres anys. En llocs directius, les dones són el 23,5% (22,8% el 2021), en la presidència el 19,3% (18,5% el 2021) i en la direcció general el 16,2% (15,3% el 2021).

Finalment, han conclòs que encara continua existint un sostre de vidre per una qüestió de mentalitat. “D’alguna manera els empresaris valoren més el ser home que el talent, en aquest cas el talent femení i això ho hem de canviar”, apunta Mercadé. Segons Mercadé, la mostra d’això es troba a les empreses de nova creació que segueixen els mateixos patrons que les grans empreses. Així doncs, com es pot trencar el sostre de vidre? "Amb formació", ja que segons la presidenta, la "formació pot canviar la mentalitat i la cultura empresarial".

Més informació
20 anys: el temps per aconseguir la paritat salarial en llocs directius
Les dones hem de parlar de diners
Les dones emprenedores representen el 42% a Barcelona
Avui et destaquem
El més llegit