• Economia
  • Pressupostos 2020: Govern i comuns pacten més despesa i inversions

Pressupostos 2020: Govern i comuns pacten més despesa i inversions

Els nous comptes augmenten 3.070 milions d'euros la despesa, sobretot en salut

Reunió entre el Govern i els comuns per tancar l'acord de pressupostos | ACN
Reunió entre el Govern i els comuns per tancar l'acord de pressupostos | ACN
Redacción VIA Empresa
Barcelona
20 de Gener de 2020

L'acord dels pressupostos per al 2020 han quedat segellats. El Govern i els comuns han tancat el pacte definitiu, que inclou un augment d'uns 3.070 milions d'euros en despesa i de 405 milions en inversions. Els representants de Catalunya en Comú-Podem van establir una sèrie de línies vermelles que han fet recuperar la despesa social perduda des de la crisi i l'ha situat al mateix nivell que els anys anteriors. L'increment d'inversions les farà arribar als 2.000 milions d'euros, un 25% superior a les incloses en els pressupostos del 2017. El Consell Executiu del Govern validarà dimarts els pressupostos acordats amb CatECP i preveu portar-los al Parlament la setmana que ve.  

 

La partida que més augmenta és la de salut, que comptarà amb 908,5 milions d'euros extra. Es destinaran, sobretot, a incrementar el personal -amb 1.400 incorporacions- , fet que suposarà un increment del 7,4% en comparació al 2017. En matèria de sanitat, també es preveu aprovar un decret que garanteixi l'accés a l'assistència primària en 72 hores per a pacients amb consultes no ajornables. Les llistes d'espera es reduiran, segons l'acord, de 180 a 90 dies per a intervencions com les cararactes, i les pròtesis de genoll i de maluc.

Ensenyament

En matèria d'ensenyament, l'acord entre el vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, i els comuns s'ha fixat sobretot en les escoles bressol, les beques menjador, la millora d'equipaments i la despesa universitària. L'úlim esborrany de pressupostos -fallit- incloïa una dotació de 20 milions d'euros per recuperar el finançament de les escoles bressol. Ara, la xifra serà de 70 milions d'euros. Els alumnes tindran més opcions d'aconseguir una beca menjador, ja que l'acord suposa augmentar 15 milions d'euros aquestes ajudes. 

 

Això podria pagar els àpats a l'escola de 7.365 nens i nenes més aquest curs, fins arribar als 136.025. Les bonificacions del 50% fins ara passaran a ser del 70%, mentre que la resta estaran totalment cobertes. L'impacte d'aquesta mesura per a tot un curs escolar seria de 42 milions euros, però la xifra és en aquesta ocasió menor perquè només queden dos trimestres. Però les mesures en matèria de menjadors no acaben aquí. S'impantarà per primera vegada un programa pilot de menjador a secundària -a 103 centres de zones desafavorides-, que comptarà amb una dotació d'1,8 milions d'euros.       

La millora d'equipaments per acabar amb els barracons tindrà una inversió de 65,5 milions d'euros enguany i una dotació global de 302,3 milions fins al 2023. La partida total d'inversions en ensenyament -que inclou el pla per acabar amb els mòduls prefabricats- serà de 103,5 milions d'euros el 2020. Els pressupostos preveuen la creació de 261 places docents i 184 de personal d'administració. Això costarà 17,2 milions d'euros l'any; i hi haurà una partida de 36,4 milions per a monitors, transports i serveis específics. 

Universitats i recerca

Una de les mesures estrella d'aquests pressupostos és la reducció d'un 30% de les taxes universitàries. Això suposarà una dotació de 57,4 milions d'euros. La inversió comptarà amb 129,5 milions d'euros addicionals, que faran que el global sigui de 881 milions. En conjunt, el finançament a centres universitaris serà de 911,7 milions d'euros, un 18% més que en els pressupostos del 2017.   

En recerca, desenvolupament i innovació del sector públic l'acord de Govern i comuns preveu un increment de 121,4 milions d'euros, un 24,6% més. El pacte també vol consolidar el programa d'atracció i retenció de talent investigador, oferint finançament per a 10 noves places, i es millorarà el finançament en infraestructures cientifico-tecnològiques: 7 milions d'euros addicionals per al Barcelona Supercomputing Center, 3 milions d'euros per al finançament corrent del consorci i 19 milions per al Sincrotró Alba.

Transport i canvi climàtic

El transport públic rebrà 106,3 milions d'euros més que fins ara, fet que suposa un 32,1% d'increment. Així, la dotació final serà de 457,9 milions. L'impost sobre les emissions de CO2 servirà per destinar 38,6 milions d'euros recaptats a transport públic i programes de protecció i conservació del medi natural. El canvi climàtic també centra bona part dels pressupostos.

En concret, l'acord suposa un compromís per arribar als 50% dels contractes amb clàusules ambientals per fer front a l'emergència climàtica. Les inversions en el cicle de l'aigua es més que triplicaran: augmentaran 83,7 milions d'euros (un 230,3% més).

Mesures socials

La dependència rebrà 92 milions d'euros més respecte als comptes del 2017, fet que pujarà la xifra total fins als 1.566 milions d'euros. Una altra partida social que s'incrementa és la renda garantida de ciutadania (RGC), que augmenta en 125 milions d'euros i arriba als 388 milions. Els comptes preveuen una millora de les tarifes en polítiques de dependència i discapacitat en els sis primers mesos de l'any. Es destinaran 15 milions d'euros el 2020 a millorar les condicions laborals dels treballadors del sector, d'un total de 90 milions en els propers quatre anys. El Servei d'Atenció Domiciliària a la dependència comptarà amb 34,5 milions d'euros més.  

El pacte de pressupostos contempla "polítiques feministes", centrades sobretot en les víctimes de la violència masclista. La xarxa d'atenció integral a les víctimes es reforçarà amb vuit Serveis d'Intervenció Especialitzada nous. També s'obriran 15 pisos ponts per a dones que han rebut violència masclista i els seus fills. La dotació per al Contracte Programa de l'Institut Català de les Dones s'incrementarà en dos milions d'euros fins arribar als 5,1 milions.  

Les polítiques d'habitatge comptaran amb un 15,6% més de recursos que fins ara, fet que suposa una dotació extra de 380,6 milions d'euros. Entre d'altres mesures, l'acord preveu una dotació de 35,7 milions d'euros per adquirir habitatges en dret de tanteig i retracte. El pacte contempla la construcció de 91 habitatges per a lloguer social i l'impuls de 500 noves promocions. Les ajudes a promotors de pisos per a lloguer social rebran 13 milions d'euros més. També s'inclouen 16,6 milions d'euros per a ajuts a la rehabilitació. 

Laboral

La polèmica dels falsos autònoms de startups com Glovo i Deliveroo han propiciat un reforç del personal d'Inspecció de Treball, que comptarà amb 10 places addicionals en els propers dos anys i 35 subinspectors més. L'acord també preveu un pla d'ocupació juvenil per incentivar la tornada dels joves que van marxar a l'estranger a buscar feina durant la crisi davant la manca d'oportunitats a Catalunya. La partida del programa serà de 2,5 milions d'euros.    

Una banca pública

Entre les novetats més destacades dels pressupostos pactats hi ha la creació d'una banca pública de promoció econòmica. De fet, preveuen convertir l'Institut Català de Finances (ICF) en aquesta figura durant el primer semestre d'enguany. A més, el document contempla que es destinin 23,8 milions d'euros a polítiques de dinamització econòmica, partida que arribarà als 176,9 milions i permetrà avançar en el compliment del Pacte Nacional per a la Indústria.    

En l'àmbit digital, l'acord preveu una inversió de 28,5 milions d'euros per al desplegament de la xarxa pública de molt alta capacitat (fibra òptica) a totes les capitals de comarca i iniciar el desplegament a municipis amb nuclis de més de 50 habitants.