Pressupostos, tocata i fuga

L'intent d'aprovació dels comptes de Sánchez, les conseqüències de l'informe sobre el trasllat de seus fora de Catalunya i la relació de Torra i els CDR, protagonistes de la setmana

La consellera Àngels Chacón, aquest dijous al Parlament | A. Zamorano (ACN)
La consellera Àngels Chacón, aquest dijous al Parlament | A. Zamorano (ACN)
Ivan Aguilar
Barcelona
19 d'Octubre de 2018

L'actualitat econòmica de la setmana, en plena desacceleració reflectida en el projecte de pressupost de Pedro Sánchez que preveu creixement de 2,6% malgrat que 2,5% és la dada de consens, ve marcada per la infantil campanya iniciada per socialistes i podemites per tal d'aconseguir que l'independentisme aprovi el pressupost. En l'àmbit econòmic nacional, la consellera Chacón ha presentat el seu lamentable informe sobre fuga d'empreses que, coses de la vida, ha provocat una filtració de correus electrònics de la seva mateixa conselleria on es demostra que algunes empreses van paralitzar inversions.

L'actualitat política d'aquesta setmana ha estat força més calmada després de la batussa parlamentària de la setmana passada només trencada pel conseller Buch, que ha tornat a acusar els manifestants de finals de setembre i de primers d'octubre com a violents -cosa que a l'Audiència Nacional li agradarà bastant-i que posa tensió a les manifestacions que els CDR han convocat davant els partits.

L'acord, revisat per la CE

Quan es confecciona el projecte de pressupost la previsió d'ingressos es basa en el creixement econòmic, així que la desacceleració que viu l'economia espanyola fa que Moncloa hagi hagut de corregir a la baixa la previsió d'ingressos. El problema d'això és que deixa en paper mullat l'acord entre PSOE i Podemos per elevar el sostre de despesa, ja que senzillament no és possible complir la senda del dèficit. Això ha forçat Sánchez a presentar un pressupost a la Comissió Europea que aixeca sospites i és per això que la Comissió ha demanat aclariments pressupostaris a Moncloa abans de donar el vistiplau.

D'altra banda, socialistes i podemites han inclòs reformes en el mercat de lloguer i un augment de l'SMI dins la Llei del Pressupost per obligar les formacions independentistes a aprovar-lo però el cert és que aquestes dues mesures es poden aprovar amb un Reial Decret -el desembre del 2017 es va fer així-, que no necessita tràmit parlamentari. La conclusió no pot ser cap altra que la poca rigorositat de les forces de govern, ja que l'existència de presos polítics inhabilita negociacions polítiques tot i que les bravuconades de Josep Borrell dient que els independentistes sempre es queixen molt però sempre passen per l'anell són molt creïbles per al mateix electoral independentista.

Una altra filtració

Un altre episodi realment surrealista -més tenint en compte que porto dos setmanes, tres amb aquesta, donant la tabarra- ha estat la presentació de l'informe sobre el nul impacte econòmic de la fuita d'empreses. La setmana passada ja els vaig explicar perquè no és acceptable un informe en aquesta línia però és que unes hores després de la presentació oficial de l'informe eldiario.es ha publicat uns correus electrònics de la Conselleria d'Empresa on es demostra que algunes empreses van parar inversions amb el coneixement de la Conselleria.

Això deixa en una posició molt difícil a la consellera Chacón, que o bé ha de dimitir o bé ha de cessar als responsables d'aquest estudi que li ha fet fer un ridícul espantós. De rebot el president Torra queda també en una posició delicada envers la conselleria d'empresa que, no tinguin cap dubte, no tindrà conseqüències malgrat que el desordre només porta desventura.

Les filtracions deixen en una posició molt difícil a la consellera Chacón, que o bé ha de dimitir o bé ha de cessar als responsables de l'estudi sobre el trasllat d'empreses

En l'àmbit polític les manifestacions d'aquest octubre seguiran aquest cap de setmana a les seus dels partits, tal com els vaig avançar la setmana passada, i malgrat que el conseller Buch ha tornat a ficar la pota greument en acusar de violents a manifestants que no han trencat un plat. Dic que ha ficat la pota perquè El Mundo va publicar en portada fa uns dies que el president Torra es va reunir amb els CDR per planificar mobilitzacions així que la criminalització d'aquestes manifestacions acabarà amb problemes greus pel president català. Bé faria el President de posar ordre al seu govern abans que es trobi en problemes més greus, recordo als lectors que publicar veritats a mitges als diaris espanyols per justificar l'obertura d'investigacions judicials és un mètode ben conegut i que els presos -i no presos, com Trias o Mas- polítics han tastat ben recentment. És trist dir-ho però els companys del president Torra estan fent l'impossible per enviar-lo a l'Audiència Nacional.

D'altra banda, La Crida del president Carles Puigdemont ja fa el seu particular warm-up per a la seva posada en llarg del pròxim 27 d'octubre però l'horari -18:30 hores- fa pensar que seran discursos i poca cosa més -als Estats Units les convencions trien presidents. El president Puigdemont ha de vigilar perquè hi ha qui vol formar una llista per Barcelona als despatxos i a esquenes seves. Potser és hora de, més enllà de noms, decidir com l'entorn de Puigdemont ha de triar candidat, ja que, altrament, el seu projecte polític podria morir abans d'acabar el pròxim mes de novembre.