El preu del coronavirus

L'expert en ciències econòmiques analitza l'aïllament, les mesures i el desproveïment, tres efectes del coronavirus en l'economia mundial

Tècnic del laboratori de l'Hospital Clínic fent proves de coronavirus | ACN (H. Clínic)
Tècnic del laboratori de l'Hospital Clínic fent proves de coronavirus | ACN (H. Clínic)
Barcelona
09 de Març de 2020
Act. 09 de Març de 2020

És dilluns i les borses han despertat amb fortes caigudes. L'Ibex 35 ha obert la sessió amb una caiguda del 6,87%, ja que en general les borses europees continuen sent les més damnificades, amb caigudes que superen el 8%. I tot, pel coronavirus. De fet, pense que a les borses europees hi haurà un acord a la Unió Europea i suspendran l'activitat, si un miracle no reverteix aquesta situació.

 

En aquest context, cal tenir present que els efectes econòmics d'aquesta epidèmia s'estan produint ja a tres nivells:

  1. Les persones aïllades i que progressivament van sent aïllades a un ritme molt major del qual es van donant d'alta.
  2. Les mesures que s'estan adoptant per a frenar les concentracions i aglomeracions i que tenen un efecte dissuasiu perquè es generen.
  3. Els desproveïments que ja s'estan produint per interrupció de les cadenes de fabricació i/o subministrament.

El primer porta a una reducció de la població ocupada, la qual cosa afecta la producció i a la logística. Alguns d'aquests llocs de treball podrien cobrir-se amb aturats i amb militars, però només alguns, i es requeriria una bateria de mesures legals. La part 'bona' és que de molts béns existeix un excés d'oferta, per la qual cosa una reducció de producció no és negativa. Paral·lelament, és molt possible que l'epidèmia afavoreixi la declaració d'Expedients de Regulació d'Ocupació, en principi temporals, que pot ser que després es puguin convertir en permanents.

"És molt possible que l'epidèmia afavoreixi la declaració d'Expedients de Regulació d'Ocupació, en principi temporals" 

El segon té un impacte molt gran sobre grans empreses, com les línies aèries, i petits com els comerços i les empreses de restauració, perquè afecta de ple al turisme i a l'oci. Està molt relacionada amb la por. Arriba ràpidament i tarda a diluir-se perquè suposa passar de la desconfiança a la confiança. No cal dir que a Espanya l'epidèmia l'afecta com un míssil perquè el turisme suposa el 12% del seu PIB.

Per últim, el tercer element es troba molt vinculat amb els altres dos. Es produeixen desproveïments quan falla la producció i la logística, però també quan la por condueix als acaparaments per la por del... desproveïment. La 'solució' a això passa pel racionament, la qual cosa costaria molt de justificar en el segle XXI. Les 'cridades a la calma' per part dels polítics no serveixen absolutament per a res.

"A Espanya l'epidèmia l'afecta com un míssil perquè el turisme suposa el 12% del seu PIB"

És a dir, si com diuen els científics xinesos a la fi de l'abril la situació es troba controlada (el que sigui que això signifiqui) això suposarà que en les últimes economies afectades es podran normalitzar la majoria de les coses al juliol. Encara que no sé si la confiança serà una d'elles.