• Economia
  • El preu de l'habitatge anirà pujant un 4% fins el 2020 (segons la zona)

El preu de l'habitatge anirà pujant un 4% fins el 2020 (segons la zona)

L'augment dels tipus d'interès tindria efectes negatius com l'encariment del finançament o la revisió a l'alça de les quotes hipotecàries a tipus variable

Ciutats com Barcelona o Madrid experimenten creixements més elevats | iStock
Ciutats com Barcelona o Madrid experimenten creixements més elevats | iStock
Redacción VIA Empresa
Barcelona
08 de Maig de 2019
Act. 08 de Maig de 2019

El preu de l'habitatge anirà creixent un 4% nominal de mitjana a Espanya fins el 2020, segons es recull en el X Observatori de la Valoració corresponent al segon trimestre del 2018 elaborat per l'Associació Espanyola d'Anàlisi de Valor (AEV). Segons el seu president, Germán Pérez, aquesta dada s'hauria d'agafar amb cautela perquè el creixement del preu de l'habitatge és desigual a les diferents zones d'Espanya. "Ciutats com Madrid, Barcelona o Palma estan experimentant un creixement dels preus molt més elevat a aquest percentatge", subratlla.

 

Per la seva banda, la responsable del departament d'economia aplicada de la Universitat d'Alacant, Paloma Taltavull, ha explicat que les previsions de creixement poden variar depenent de factors com els tipus d'interès. De fet, el 57% dels experts consultats a l'informe coincideixen en què l'augment dels tipus d'interès tindria efectes negatius com l'encariment del finançament, la revisió a l'alça de les quotes hipotecàries a tipus variable o la pèrdua d'atractiu del mercat immobiliari.

 

L'informe també indica que el 2018 es va produir una millora en les condicions d'accés a l'habitatge gràcies a l'augment de la concessió de les hipoteques, que creix a un ritme del 20% i el nombre de crèdits amb dades equivalents als assolits l'any 1992. D'aquesta manera, la compravenda d'habitatge usat ha arribat a xifres similars a les del màxim del cicle anterior durant el 2005-2006.

A més, com ja ve sent una tònica habitual, el 90% dels experts destaca el desajustament entre els preus de l'habitatge i els salaris, motiu pel qual els preus han arribat al límit de la capacitat del pagament dels llogaters, com ja ha passat en algunes ciutats com Barcelona.