• Economia
  • El preu de l'habitatge puja un 2,3% a Catalunya

El preu de l'habitatge puja un 2,3% a Catalunya

Al conjunt de l'Estat espanyol, l'habitatge nou ha retrocedit 2,2 punts i els de segona mà ha pujat mig punt

Dues persones signen un contracte d'hipoteca | iStock
Dues persones signen un contracte d'hipoteca | iStock
ACN
Barcelona
08 de Setembre de 2020

El preu de l'habitatge ha pujat un 2,3% a Catalunya durant el segon trimestre, una taxa nou dècimes inferior a la variació anual del primer trimestre, segons l'Índex de Preus de l'Habitatge (IPV) de l'INE. Pel que fa el preu de l'habitatge nou, va pujar un 7,2%, el mateix índex que el primer trimestre, mentre que els de segona mà han pujat un 1,8% davant el 2,7% d'entre gener i març. Al conjunt de l'Estat, l'IPV disminueix més d'un punt i se situa en el 2,1% durant el segon trimestre. Per tipus d'habitatge, els nous han augmentat un 4,2%, quasi dos punts per sota la registrada al trimestre anterior, mentre que en els de segona mà, la variació anual de l'habitatge ha retrocedit quasi un punt, fins a l'1,8%.

 

La variació anual dels preus a Catalunya i al conjunt de l'Estat són les més baixes des del primer trimestre del 2015, d'acord amb la sèrie històrica de l'Institut Nacional d'Estadística.

Pel que fa la variació trimestral, els preus de l'habitatge han augmentat un 0,5% a Catalunya. En aquest cas, l'habitatge nou va retrocedir un 1,8% per primer cop des del segon trimestre de l'any passat. Pel que fa al de segona mà, els preus han augmentat vuit dècimes. Al conjunt de l'Estat, l'habitatge nou ha retrocedit 2,2 punts i els de segona mà ja pujat mig punt.

 

Els descensos en la taxa anual es van registrar en la majoria de les comunitats durant el segon trimestre. Els més destacats es produeixen a Navarra, al País Valencià i al País Basc, amb baixades del 2%, 1,9% i l'1,8%, respectivament. Per contra, a Extremadura, Castella-La Manxa i Cantàbria ha estat on més han pujat, amb un 1%, un 0,5% i el 0,3%, respectivament.

Segons l'INE, l'entrada en vigor de l'Estat d'alarma el 14 de març com a conseqüència de la crisi sanitària de la Covid-19 ha fet que el nombre de compravendes durant el segon trimestre fos "sensiblement menor" en els trimestres anteriors.