El preu mitjà del mercat elèctric a l'Estat espanyol ha assolit en aquest mes d'agost els 64,3 euros per megavat hora (MWh), la qual cosa suposa un encariment del 35,5% pel que fa al mateix mes de l'any passat i el seu nivell mensual més alt des de gener de 2017. Aquest preu és un 3,9% superior al registrat el passat mes de juliol.
El preu marcat a l'agost pel conegut com pool toca així el seu màxim des de gener de 2017 (71,4 euros), un mes que va estar marcat pels pics en el preu de l'electricitat, després de l'ona de fred en la segona quinzena del mes que va portar a tocar, un darrere l'altre, els registres més elevats des de desembre de 2013, superant en alguns moments de puntes la cota dels 100 euros per MWh.
El mes d'agost no ha fet més que agreujar l'espiral alcista en el preu de l'electricitat que es ve registrant des de l'inici del període estival, que s'ha caracteritzat per uns costos dels combustibles internacionals i dels drets d'emissió més elevats, segons indiquen fonts del sector.
A més, l'època d'estiu comporta una caiguda en la producció renovable que, en el cas de l'eòlica, ha estat inferior a la mitjana d'aquest període, la qual cosa ha aboca a recórrer a la generació tèrmica per a la cobertura de la demanda, sent el seu cost la principal referència de preu del mercat.
Així, al llarg d'aquest mes d'agost s'han arribat a registrar els deu preus diaris del pool més alts en el que va de 2018, superant el passat 29 d'agost els 70 euros per MWh. De seguir aquesta tendència a l'alça del pool en els propers mesos, tal com apunten els mercats de futur, 2018 seria el segon any, tan sol per darrere de 2008 (64,4 euros), amb el preu mitjà del mercat elèctric més car des de 1998.
Pes del pool al rebut
El preu majorista de l'electricitat té un pes proper al 35% sobre el rebut final, mentre que al voltant del 40% correspon als peatges i prop del 25% restant, a l'IVA i a l'Impost d'Electricitat. El mercat majorista funciona de forma marginalista, de manera que les tecnologies entren per ordre de cost i l'última d'elles a participar, la més cara, marca el preu per al conjunt.
La factura mitjana per a un consumidor domèstic supera aquest agost els 72 euros
El Govern va congelar per 2018, i per cinquè any consecutiu, els peatges i càrrecs elèctrics amb els quals els consumidors sufraguen els costos regulats. D'aquesta manera, aquest increment en el preu majorista de l'electricitat suposarà un augment de gairebé el 3% pel que fa al passat mes de juliol en el rebut d'electricitat d'aquest mes d'agost dels consumidors, encadenant així el seu cinquè mes a l'alça.
En concret, la factura mitjana per a un consumidor domèstic supera aquest agost els 72 euros, mancant un dia per a la conclusió del mes, una mica més de dos euros que la corresponent al mateix període del mes passat. D'aquest import de la factura, 14,39 euros corresponen al terme fix, 42,42 euros al consum, 2,9 euros a l'impost d'electricitat i 12,54 euros a l'IVA.
Un 12% més car que fa un any i ja supera tot 2017
Pel que fa al mateix mes de l'any passat, l'encariment registrat aquest agost en el rebut és d'un 12%, amb gairebé vuit euros més. De fet, el rebut de la llum en el que va d'any ja supera a l'import destinat en el mateix període de 2017 per un consumidor, havent-se menjat l'abaratiment que havia acumulat en el primer trimestre de l'any.
El preu a l'agost és un 12% més car que fa un any i ja s'ha esfumat l'abaratiment del primer trimestre
Així, entre gener i agost d'aquest exercici el rebut de la llum suma un import de 548,75 euros per al consumidor, enfront dels 543,59 euros que va haver de destinar en els vuit primers mesos de 2017, la qual cosa suposa ja més cinc d'euros.
No obstant això, aquest encariment en el rebut de la llum no es trasllada per igual a tots els consumidors, ja que prop del 60% dels consumidors a Espanya estan al mercat lliure, mentre que poc més del 40% d'ells estan sota una tarifa regulada, denominada PVPC i subjecta a aquests vaivens del pool.