El mercat majorista elèctric assolirà aquest dilluns 15 d'abril els zero euros de valor i xifres negatives. És el dotzè cop que succeeix aquest mes, tot i ser un fet inèdit fins al passat 1 d'abril. En concret, el pool marcarà preus negatius o a zero euros el megawatt durant nou hores, entre les 10 h i les 19 h, mentre que el preu mínim es produirà entre les 16 h y les 17 h, amb un valor de -1 euro/MVh.
Són dades de l'Operador del Mercat Ibèric d'Energia (OMIE), que estableix un preu mitjà de només 3,48 euros per megawatt hora durant la jornada d'aquest dilluns. D'altra banda, el màxim de la llum no arribarà fins a la nit, quan el megawatt es dispararà fins als 19,72 euros per hora. Serà entre les 21 h i les 22 h, tot i que la xifra assolirà els 18,7 euros també entre les 8 h i les 9 h, abans de desplomar-se.
Una primavera inèdita al mercat elèctric
Les dades d'aquest mes d'abril situen la mitjana dels preus en 5,81 euros/MWh i donen continuïtat a les observades durant el març, quan l'electricitat va tenir un cost mitjà de 20 euros/MWh, és a dir, la meitat que el febrer i un 77,5% més baix que el març del 2023. Llavors, la mitjana del pool era de 89,6 euros/MWh. Tot i això, cal recordar que els preus baixos o negatius no tenen un impacte directe a la factura, donat que l'electricitat té unes despeses fixes per al consumidor en forma de peatges, càrrecs i ajustaments del sistema.
A més, segons està establert al Reial decret de mesures urgents, l'IVA de l'electricitat puja automàticament del 10% al 21% quan la mitjana mensual es troba per sota dels 45 euros/MWh, fet que va succeir el febrer i el març i que va camí de repetir-se a l'abril. La mesura només eximeix als consumidors que disposin de bo social, que mantindran el 10% durant tot l'any, independentment de les fluctuacions del mercat.
El govern espanyol va encarir l'IVA de l'electricitat del 5% al 10% el passat febrer, amb l'opció d'apujar-lo al 21% sempre que no s'arribés a la mitjana mensual de 45 euros/MWh
La principal causa d'aquesta rebaixa massiva dels preus de la llum té a veure amb la gran presència de generació d'energia renovable, en forma d'eòlica, solar i hidràulica (després de les fortes pluges de Setmana Santa). Durant l'abril, l'increment dels recursos en aquestes alternatives ha permès relaxar encara més els preus a la primera quinzena del mes.