• Economia
  • El 2019 arriba amb els preus congelats

El 2019 arriba amb els preus congelats

El transport públic mantindrà les tarifes de 2018, així com la part regulada de les factures del gas i l'electricitat

Un dels autobusos de TMB circulant per Barcelona | iStock
Un dels autobusos de TMB circulant per Barcelona | iStock
Redacció VIA Empresa i Agències
Barcelona
31 de Desembre de 2019

El 2019 serà un bon any per als passatgers de transport públic. Davant la falta d'acord entre l'Ajuntament de Barcelona i Govern, l'Autoritat del Transport Metropolità mantindrà els preus de 2018 en tots els bitllets. A més a més, l'1 de gener 36 municipis de la rodalia de Barcelona s'integraran a la tarifa del transport públic de l'àrea metropolitana.

 

De fet, el nou any arriba marcat per la congelació dels preus públics i privats a Barcelona, també de part de les factures de llum i de gas. Mentre que l'àrea metropolitana i Aigües de Barcelona van acordar mantenir la tarifa de l'aigua de 2018, el govern espanyol farà el mateix amb la part regulada del gas i l'electricitat. Això, però, no impedirà que les companyies elèctriques puguin pujar les tarifes dels seus serveis, uns increments que alguns experts situen en el 4%. 

També les principals atraccions de la capital mantindran l'entrada de 2018, com per exemple el Parc d’atraccions del Tibidabo i el Parc Zoològic de Barcelona. En canvi, sí que hi haurà un canvi en la gestió de l’entrada al Park Güell. A partir de l’1 de gener serà de 8,50 euros la tarifa per entrar a la zona monumental del parc, tant si es compra l’entrada anticipada com presencialment. A partir de l’1 de juny, està previst que aquesta tarifa pugi fins als 10 euros perquè el preu també inclourà el servei de transport en bus llançadora d’anada i tornada.

 

D'altra banda, més de 1.200 medicaments baixaren de preu gràcies a l'entrada en vigor de l'Ordre de preus de referència de 2018, del 27 de novembre. Així, la factura pública dels medicaments es reduirà en gairebé 90 milions d'euros. Es tracta d'antiinflamatoris, remeis per a l'artrosi, el glaucoma o per la hipertensió arterial, entre d'altres.

Taxis i autopistes són l'excepció

En contrast, la baixada de bandera dels taxis augmentarà cinc cèntims, passant a costar 2,20 euros durant l'horari diürn els laborables, caps de setmana i festius i la d'horari nocturn entre setmana, respectivament. Alhora, també s'encarirà el preu per quilòmetre recorregut, que en la tarifa 1 augmenta quatre cèntims, fins als 1,17 euros, i en la 2 s'incrementa sis cèntims, fins als 1,40 euros per quilòmetre. En canvi, les tarifes 3 i 4 i els suplements es mantindran respecte a 2018. 

També les autopistes pujaran de preu l'any vinent: les vies gestionades per l'Estat augmentaran de mitjana un 1,67%, de manera que s'encadenen dos anys consecutius d'increments (el de 2017 va ser de 1,91%). Així, els peatges a les autopistes de la Generalitat pujaran entre un 1,5% i un 2,9%, segons les dades difoses per la conselleria de Territori. En concret, les tarifes del túnel del Cadí i el túnel de Vallvidrera pujaran un 2,12%, mentre que els túnels del Garraf, a la C-32, seran un 2,21% més cars. La C-33 entre Barcelona i Montmeló, a la barrera de Mollet, pujarà un 1,5%, mentre que els accessos a Premià i Alella de la C-32 seran els trams amb els augments més importants, d'un 2,94% i un 2,7%, respectivament. A la C-16, el peatge pujarà un 2,32% entre Sant Cugat i Manresa, a la barrera troncal Sant Vicenç, i un 2,13% entre Sant Cugat i Terrassa, a la barrera de les Fonts. Amb tot, els preus de les autopistes rescatades, com les radials de Madrid, restaran congelats.