El transport públic, els taxis, els subministraments de casa i Correus modificaran preus aquest 2020 que entra. Què puja i què baixa? El nou sistema tarifari del transport públic de l'àrea metropolitana de Barcelona suposarà la desaparició de la T-10. El preu a partir del gener serà més alt: dels 10,20 euros actuals es passarà als 10 euros per a vuit viatgers de la T-Familiar o els 11,35 euros de la T-Casual. També es crearà un nou títol, la T-Usual, que substituirà la T-Mes. En aquest cas, el cost serà menor, ja que els viatges il·limitats durant 30 dies costaran 40 euros, un 25% menys que actualment.
La T-Jove es mantindrà i serà més barata, ja que es reduirà dels 105 euros actuals als 80 euros. S'afegeix una nova modalitat de bitllet, la T-Grup, que tindrà un preu de 79,45 euros i serà multipersonal fins a 70 viatges. També en transport, els taxis seran més cars, un 1,1%. El Consell Metropolità de l'AMB, a més, ha acordat eliminar la tarifa T3, deixant només una tarifa diürna (T1) i una nocturna i de caps de setmana (T2). A més, s'elimina el suplement de maletes seguint la tònica de la majoria de ciutats europees.
Renfe incrementarà el preu dels bitllets de tots els trens. En el cas de l'AVE i la Llarga Distància l'augment serà de l'1,10% durant el 2020 i en el cas de Rodalies i regionals, d'un 1%. Tot i això, aquesta mesura no afectarà el gruix de viatgers que agafen el tren a Catalunya, ja que els preus de Rodalies i els regionals que no són intercomunitaris els fixa la Generalitat, titular del servei. Paral·lelament, es posarà en marxa el nou AVE low cost sota la marca Avlo en la línia Madrid-Barcelona, amb uns preus que aniran de 10 a 60 euros.
Viatjar en avió, en canvi, pot ser més barat, ja que les taxes aeroportuàries d'Aena es reduiran un 1,44% a partir del març del proper any. A més, Enaire té previst rebaixar les taxes de ruta per sobre del 12% de reducció que ja va aplicar aquest 2019.
Aigua, llum i gas
Un altre servei que canviarà de preus serà l'aigua. L'AMB ha anunciat una rebaixa del 4,95% en 23 municipis, les localitats que gestiona directament a través d'Aigües de Barcelona. El de l'electricitat també hauria de baixar, després que s'hagin reduït un 5,6% de mitjana els peatges dels consumidors pel transport i la distribució. La part regulada del rebut, que representa el 41,14% de la factura elèctrica, es prorrogarà per al 2020. El govern espanyol així ho ha aprovat ja que tot i que amb el nou any ha d'entrar en vigor una reforma de la tarifa elèctrica on una part de la mateixa la determina la CNMC, no s'ha arribat a temps per establir els nous preus.
Tot i això, és possible una rebaixa ja que la Comissió ha fet la seva proposta sobre l'ús de xarxes de transport i subministrament de l'electricitat, conegut com a peatges, i aquesta passa per una reducció mitjana del 5,6% d'aquests peatges, que tindrà un impacte diferent segons el col·lectiu de consumidors. A més, la nova proposta inclou la divisió de les tarifes en sis períodes –actualment només n'hi havia dues- per a l'energia i també sis en el cas de la potència, a excepció de la 2.0TD. A més, s'incorporen nous períodes horaris depenent del dia, el mes i fins i tot el lloc de residència, ja que estableix diferències entre península, illes i Ceuta i Melilla.
De la seva banda, la Tarifa d'Últim Recurs (TUR) de gas natural baixarà un 4% de mitjana a partir de l'1 de gener del 2020 en comparació amb el darrer trimestre d'aquest any.
El peatge de l'AP-7
Més enllà dels increments i baixades de preu, el 2020 començarà amb menys peatges després que el tram de l'AP-7 entre Alacant i Salou quedi alliberat coincidint amb la finalització de la concessió. Aquest tram serà el primer gran tram que transcorre per terres catalanes on s'aixecaran barreres –Abertis ha construït un nou peatge troncal a Vila-seca en el punt on comença la seva concessió-, mentre que el 31 d'agost del 2021 quedaran alliberades la resta de l'AP-7, i també la C-32 al Maresme i la C-33 a l'alçada de Mollet del Vallès, vies que són titularitat de la Generalitat.
En línies generals, els peatges de titularitat de la Generalitat s'incrementaran un 0,1% de mitjana, mentre que els estatals ho faran un 0,84%. Una altra tarifa que canviarà serà la dels segells de Correus. El que serveix per enviar cartes i targetes de fins a 20 grams de pes a destinacions nacionals pujarà un 8,33%: dels 0,60 euros actuals als 0,65 euros.