• Economia
  • Els preus de l’habitatge expulsen els joves del mercat immobiliari

Els preus de l’habitatge expulsen els joves del mercat immobiliari

La participació de les persones entre 18 i 34 anys en la compra o lloguer de pisos cau un 24% en un any

La majoria de joves s'ha d'hipotecar per comprar un pis | iStock
La majoria de joves s'ha d'hipotecar per comprar un pis | iStock
Barcelona
23 d'Octubre de 2018

Els joves són el segment on es concentra la demanda natural del mercatimmobiliari, però darrerament s’ha observat que tenen dificultats per accedir a ell. En el darrer any, s’ha registrat una caiguda del 24% de les persones entre 18 i 34 anys que realitzen algun tipus d’acció en el mercat de l’habitatge, sigui comprar, llogar o intentar fer-ho. El preu és el principal fre per trobar un habitatge, tant per la compra com pel lloguer, pel 76% dels joves que han realitzat alguna operació aquest any. Així ho indica l’informe Els joves i la seva relació amb l’habitatge, elaborat per Fotocasa i presentat aquest dimarts a Barcelona.

 

Si el 2017 un 38% dels joves van intentar comprar o llogar un pis o compartir una habitació, aquest percentatge ha caigut al 29% aquest any. I el principal culpable és el lloguer: l’any passat un 28% dels joves va llogar o va intentar llogar un pis, mentre que el 2018 el percentatge ha baixat fins al 17%, la qual cosa suposa una caiguda del 39% en un any. En canvi, en el mercat de la compra, la participació d’un any a l’altre és molt similar i se situa al voltant del 12%.

 

Aquesta caiguda de la participació dels joves en el mercat immobiliari és a causa de l’elevat preu dels pisos, que molts cops està per sobre del pressupost de cada persona. Segons l’índex immobiliari de Fotocasa, el preu del lloguer registra increments ininterromputs des del març del 2015, fins que aquest mes d’agost s’ha detectat la primera caiguda en el preu del lloguer.

El 2017 es va registrar la pujada més gran de la sèrie històrica de Fotocasa, tot i que el setembre d’aquest any el preu ha pujat només un 1,7%. “Hi ha una tendència a la moderació dels preus a la mitjana de l’Estat espanyol, però a les grans ciutats se segueixen registrant increments importants”, assenyala la directora d’estudis i assumptes públics de Fotocasa, Beatriz Toribio. És per això que Madrid creix a un ritme interanual del 12% i Barcelona del 5%, tot i que la capital catalana se situa en preus màxims del lloguer des de fa quasi dos anys.

La compra guanya terreny al lloguer

La participació dels joves en el mercat del lloguer ha caigut un 39% aquest any respecte a l’any anterior, cosa que ha provocat que el segment de joves més adult, és a dir, els que tenen entre 25 i 34 anys, hagi apostat més per la compra d’habitatge, que ha passat del 6% el 2017 al 9% aquest any.

No obstant això, quatre de cada cinc joves s’ha d’hipotecar per adquirir un pis. Aquest percentatge ha pujat del 78% el 2017 a un 82% el 2018, mentre que només un 18% d’aquest segment no va necessitar cap préstec bancari.

El 66% dels joves consideren que compensa més pagar una hipoteca que un lloguer

Tot i això, el 66% dels joves consideren que compensa més pagar una hipoteca que un lloguer. Així, un 46% dels enquestats pensa que adquirir un habitatge que és una inversió a llarg termini, mentre que un 36% creu que llogar és una forma de malgastar els diners. A més, un 47% dels joves es planteja comprar un habitatge d’aquí a cinc anys i un 41% no s’ho planteja a mitjà termini però si en un futur, mentre que només un 12% no preveu la compra en cap moment.

Qui compra i qui lloga un pis?

L’estudi de Fotocasa també posa de manifest que el 50% dels joves que han llogat o ho han intentat fer és perquè la seva situació econòmica els impedeix comprar un pis. El perfil del jove que lloga un habitatge és una persona de 27 anys de mitjana i amb estudis universitaris, tot i que en un 73% dels casos les dones tenen molt més protagonisme que els homes. A més, és una persona que busca un pis de lloguer perquè ha de canviar de residència per estudis o feina (47%) o perquè vol independitzar-se (40%). Gairebé la meitat dels que formen part d’aquest grup pertanyen a la classe social mitja-alta i un terç té ingressos anuals d’entre 10.000 i 20.000 euros.

En canvi, els joves que compren o intenten comprar un pis tenen una edat mitjana de 29 anys, també tenen estudis universitaris i segueixen sent les dones (en un 65%) les que tenen més protagonisme que els homes. En canvi, són un grup amb uns ingressos anuals superiors, ja que un 30% d’ells guanya entre 20.000 i 30.000 euros anuals. A més, els motius que els porten a comprar és millorar l’habitatge actual i circumstàncies personals relacionades amb el cicle de vida, com anar a viure en parella o ampliar la família.

La meitat dels joves que han llogat un pis és perquè la seva situació econòmica els impedeix comprar-lo

Tot i això, l’informe, elaborat a partir d’una mostra de 1.710 joves que han estat actius en el mercat immobiliari el darrer any, mostra com retorna l’interès per l’adquisició d’un habitatge a causa de l’elevat preu del lloguer. “A Catalunya s’han de destinar més del 50% dels ingressos bruts anuals al lloguer d’un pis, cosa que demostra les dificultats de les persones per accedir-hi”, conclou Toribio.