• Economia
  • Els preus industrials a Catalunya tornen a marcar un nou rècord històric

Els preus industrials a Catalunya tornen a marcar un nou rècord històric

Al conjunt de l'Estat, la variació anual va ser del 46,6%, el seu màxim històric des del gener del 1976

Un treballador de la indústria | ACN
Un treballador de la indústria | ACN
Redacción VIA Empresa | ACN
Barcelona
25 d'Abril de 2022

Els preus industrials a Catalunya van pujar un 26,6% al març, és a dir, 2,6 punts més que la variació del febrer, segons les dades provisionals de l'Institut Nacional d'Estadística. D'aquesta manera, la variació anual de l'Índex de Preus Industrials marca un nou rècord històric des que l'INE recopila dades autonòmiques el 2002. Com en el mes anterior, s'han doblat els preus del subministrament d'energia elèctrica, gas, vapor i aire condicionat, amb un 113,9%; i també han pujat a la metal·lúrgia, amb un 25,3%; a la indústria química (+24,7%) i a la indústria del paper (+19,8%). Al conjunt de l'Estat, la variació anual va augmentar prop de cinc punts i mig, fins al 46,6% i va marcar el seu màxim històric des del gener del 1976.

 

Per destí econòmic dels béns tots els sectors industrials van tenir influència positiva, entre els quals van destacar l'energia, que va incrementar una taxa de més de 18 punts, fins al 134,6%, la més alta des de l'inici de la sèrie, per l'augment dels preus de la refineria de petroli i la producció, transport i distribució de l'energia elèctrica. També van pujar els béns de consum no durador, amb una variació anual del 8,6%, i els béns intermedis, en un 22,9%.

Per comunitats autònomes, la taxa anual de l'IPRI va pujar al març respecte al febrer en totes elles. Els majors increments es van produir a la Regió de Múrcia i Andalusia, amb augments de 13,2 i 11,7 punts, respectivament. Per la seva part, el País Valencià i la Rioja són les comunitats que menys incrementen les seves taxes, amb augments de 2 i 2,5 punts, respectivament.