“Els majoristes d’aliments frescos de Mercabarna estimem distribuir aquest mes de desembre unes 100.000 tones de productes, principalment fruites i hortalisses, peix i marisc, carn i aviram, amb una petita part de productes congelats”. Jaume Flores, president de l’Associació d’Empreses Majoristes de Mercabarna (Assocome), ha iniciat amb aquesta reflexió la tradicional roda de premsa de presentació de la campanya de Nadal. En aquest esdeveniment s’han exposat les tendències i previsions de comercialització dels aliments més típics de les festes nadalenques, especialment en els sectors del peix i marisc, les fruites i hortalisses, i la carn i aviram.
A més de Flores, han participat a la roda de premsa el president del Gremi de Majoristes de Fruites i Hortalisses de Barcelona (AGEM), Pere Prats; el vicepresident d’AGEM, Lorenzo Carrasco; els experts d’Assocome dels sectors de la carn i l’aviram, Martí Colomer i Josep Capdevila i en representació del Gremi de Majoristes del Peix i Marisc (GMP) el president Àngel Máñez.
Mánez ha volgut donar suport al sector majorista de peix de Mercabarna a les confraries catalanes i de la resta del litoral mediterrani espanyol dedicades a la pesca de fregament. "El peix procedent d’aquestes llotges representa entre un 12% i un 15% del total distribuït a Mercabarna. Tot i això, el seu valor no es troba tant en el volum com en la qualitat i l’interès gastronòmic. La pèrdua d’aquestes varietats mediterrànies tindria un impacte que va més enllà de l’econòmic, és també una qüestió social i identitària", ha precisat.
Máñez (GMP): "La pèrdua d’aquestes varietats mediterrànies tindria un impacte que va més enllà de l’econòmic, és també una qüestió social i identitària”.
Sobre la distribució per Nadal, Máñez ha afirmat que el sector estarà preparat, sempre pendent de les condicions meteorològiques, per garantir peix i marisc de proximitat. Ha subratllat que Mercabarna distribueix més del 70% del peix i marisc fresc i congelat que es comercialitza a Barcelona, la seva àrea d’influència, la resta de Catalunya i les Balears. Per al mes de desembre, s’estima una distribució total de 100.500 tones de producte, entre fresc i congelat.
Increments d’entre el 10% i el 20% causats principalment per les condicions meteorològiques adverses
Segons Máñez, les famílies continuaran apostant pels productes tradicionals per a les celebracions nadalenques. Pel que fa al peix fresc, els més destacats seran el llobarro, el salmó i el corball, mentre que el rap, el lluç i el calamar mantindran el seu protagonisme habitual. Quant als preus del peix fresc, especialment del salvatge, Máñez ha indicat increments d’entre el 10% i el 20% respecte a l’any passat, causats principalment per les condicions meteorològiques adverses.
Pel que fa al marisc fresc, els preus han experimentat pujades similars, situant-se en una forquilla del 10% al 20%. En canvi, en el segment dels productes congelats, les gambes llagostineres i els escamarlans seran els més comercialitzats durant el desembre, amb una caiguda de preus del 7%. També destaca la baixada de preu de les boques, que s’han reduït un 50%.
Fruites i hortalisses: baixades en patates, tomàquets i mandarines, pujades en albergínies i caquis
Segons Pere Prats, president del Gremi de Majoristes de Fruites i Hortalisses de Barcelona (AGEM), “l’estabilitat de preus és la tònica que preveiem per aquest mes de desembre. En termes de volum de comercialització, el mercat majorista ha registrat un lleuger increment respecte al mateix període de l’any passat, situant-se entre un 1,5% i un 2% més. La nostra previsió és assolir entre 85.000 i 90.000 tones de fruites i hortalisses fresques comercialitzades aquest desembre”. Pel que fa als preus, Prats ha afirmat que, en general, es mantenen estables respecte al 2023, tot i que amb algunes excepcions puntuals.
Prats també ha assenyalat les fruites i hortalisses més sol·licitades durant aquest període festiu. Entre les fruites, destaquen els fruits vermells, la pinya, els cítrics i les fruites exòtiques. En el cas de les hortalisses, els productes més protagonistes seran els tomàquets xerris, les hortalisses per preparar l’escudella, la carxofa, l’escarola, els brots tendres i les patates.
Prats (AGEM): "La nostra previsió és assolir entre 85.000 i 90.000 tones de fruites i hortalisses fresques comercialitzades aquest desembre”
Segons el vicepresident d’AGEM, Lorenzo Carrasco, pel que fa a les hortalisses més consumides a casa nostra, s'han observat baixades generalitzades en els preus. La patata blanca, especialment la varietat Monalisa, ha registrat una reducció del 21%, mentre que el tomàquet madur ha baixat un 10%. El carbassó s'ha mantingut estable, sense variacions significatives en el preu, però el pebrot vermell ha experimentat una davallada del 22%. La ceba seca, que l’any passat havia pujat molt, ha tingut una reducció notable del 75%. En canvi, l’albergínia ha pujat un 40%, mentre que la carxofa, tot i ser molt sol·licitada, ha baixat un 42%.
Respecte a les fruites, Carrasco ha destacat que la taronja, que continua sent la fruita més consumida al desembre, ha baixat un 10% en el seu preu. El plàtan, en canvi, ha experimentat un lleuger increment de l’1,8%. La mandarina, també molt típica d’aquestes dates, ha baixat un 33%, mentre que el caqui, molt afectat per la DANA a València, ha pujat un 36%. Altres fruites rellevants per Nadal, com el raïm s’encarirà, tot i que el raïm blanc ha registrat una reducció del 9% i la pinya, ha baixat un 10%.
“S’estan recuperant productes com la llengua, la caipota, la tripa, els lletons i les galtes”
Pel que fa al sector carni, segons Martí Colomer, expert d’Assocome en aquest àmbit, aquest Nadal es preveu un augment de vendes d’entre un 5% i un 7%. Això significa que de Mercabarna sortiran més de dos milions de quilos de carn durant aquest període festiu. Colomer destaca que a les llars catalanes es manté la tradició de preparar talls i plats clàssics com els rostits i el rosbif, mentre que en la restauració s’aposta per propostes més innovadores que inclouen carns de races selectes com l’Angus, Hereford, Rubia Gallega, Wagyu i Simmental. A més, Colomer subratlla que, gràcies a l’impuls de cuiners de renom, s’estan recuperant productes com la llengua, la caipota, la tripa, els lletons i les galtes.
Pel que fa al sector de l'aviram, segons Josep Capdevila, entre els productes més típics de les festes d’aquest Nadal es troben el capó, el gall dindi de pagès de ploma negra, el pollastre de pagès, la pintada i el magret d’ànec. I, pel que fa a les previsions de comercialització, les empreses especialitzades en aviram de Mercabarna esperen un increment de vendes d’aproximadament un 8% durant aquestes festes. En total, es distribuiran al voltant de 22.000 unitats d’aus selectes, que equivalen a unes 150 tones de producte.