• Economia
  • Primer de Maig, aturades confinades contra una reforma arcaica

Primer de Maig, aturades confinades contra una reforma arcaica

Sota el lema 'Salut, treball i justícia social. La prioritat és la vida', CCOO i UGT criden a la mobilització digital per posar en valor el món del treball

La capçalera de la manifestació del Primer de Maig | ACN
La capçalera de la manifestació del Primer de Maig | ACN

Havia de ser l'any de la derogació de part de la reforma laboral, però la pandèmia del coronavirus ho ha deixat tot paralitzat. Salvar vides, garantir la salut de les persones i assegurar els llocs de feina s'ha convertit en objectiu vital per als sindicats, que reclamen que "no ens oblidem del valor fonamental del treball". Un treball que s'ha fet visible en forma de personal sanitari, però també de la resta de serveis essencials i d'aquelles persones sindicalistes que s’han posat darrere per intentar pal·liar l’impacte que s’estava produint en el món econòmic i laboral. Serà un Primer de Maig diferent, un dia de reivindicacions telemàtiques, però, tot i així, el dia del treballador se celebrarà com s'ha fet des del 1890 i aquest any vestirà per lema Salut, treball i justícia social. La prioritat és la vida.

 

Així ho han anunciat el secretari general de CCOO de Catalunya, Javier Pacheco, i el seu homòleg a UGT, Camil Ros, en roda de premsa conjunta, però telemàtica per als periodistes. La crisi de la covid-19 ha obligat al món a reinventar-se i no per això les manifestacions del Primer de Maig seran diferents. Però aquest 2020 s'havia de celebrar als carrers un canvi en la reforma laboral i això no hi serà, cosa que representa un problema de base a l'hora d'afrontar la crisi econòmica i social derivada de la crisi sanitària. Perquè, sense derogació, les mesures que s'estan adoptant s'estan fent sobre unes bases que avui no haurien d'existir.

 

foto 3639745

El secretari general de CCOO, Javier Pacheco i d'UGT, Camil Ros, en una roda de premsa de presentació dels actes del Primer de Maig | UGT

"Podem celebrar que hem aturat que estant de baixa no et puguin acomiadar i el salari mínim, però no pararem perquè sabem que la sortida a la crisi sanitària i econòmica no es pot fer sobre les bases de la reforma laboral", ha lamentat Ros, que ha recordat que a tot plegat s'hi suma el fet que encara "no hem recuperat les retallades en sanitat i en educació", i això repercuteix en la gestió d'aquesta situació d'alarma. En aquest sentit, Pacheco considera que "no podem caure en els mateixos errors en què hem caigut en diverses ocasions" i proposa canviar un model que és "injust, inútil i cruel".

Precisament per això, CCOO de Catalunya proposa "plantejar un pla per la reconstrucció d’aquest país, per una sortida de la crisi sanitària i econòmica" que garanteixi "la protecció de les persones i el manteniment de les empreses". Això sí, un pla de reactivació econòmica que acabi amb la reforma laboral i garanteixi una "transició justa" a través del "reforç dels serveis públics i la protecció social i de les polítiques fiscals per proveir les administracions i fer front a la despesa social".

D'omplir els carrers, a omplir les xarxes

Reivindicar la reversió de les retallades, la derogació de la reforma laboral, la salut de les persones i garantir els llocs de feina seran els principals clams d'aquest Primer de Maig virtual, que, com sempre, serà un dia carregat d'activitats, però aquesta vegada per seguir des de casa. La gran manifestació serà a les 13.30 a través de les xarxes socials, especialment Twitter, però totes són benvingudes. La idea és que tothom vagi penjant les seves reivindicacions i les comparteixi a través de diferents hashtags creats per l'ocasió com #1deMaig o #1deMaig2020.

L'activitat a la xarxa es combinarà amb altres esdeveniments com, per exemple, una intervenció pública de CCOO i UGT des de l'Hospital del Mar a les 11 del matí o un concert a la tarda a escala estatal que acabarà a les 20 hores amb els aplaudiments que, aquest divendres, també aniran dirigits a "la funció del paper del treball, que és cabdal per sostenir la ciutadania".

Pacheco: "No podem caure en els mateixos errors en què hem caigut en diverses ocasions: hem de canviar un model que és injust, inútil i cruel".

"És molt important anar penjant vídeos com si estiguéssim a la manifestació, fem bullir el Primer de Maig", avisa Ros, que també anima a passar "d'omplir els carrers a omplir les xarxes". Perquè, insisteixen els dos líders sindicals, "sabem que la situació és excepcional" i que, per exemple, la derogació de part de la reforma laboral no serà imminent, però adverteixen que "no oblidem que aquests aspectes i d’altres s’han de derogar". De fet, assenyalen en el manifest, "les retallades efectuades en els darrers deu anys tenen molt a veure amb els nivells d’afectació de la pandèmia a Catalunya", cosa que no pot tornar a passar.

I és per tot això que el missatge és molt clar. En paraules de Pacheco, cal "acabar amb la precarietat derogant les reformes laborals dignificant els treballs essencials, els més feminitzats i els de cura a les persones, que són els que mantenen la societat en aquest moment", a més de "desenvolupar l’economia circular perquè la propera gran crisi serà la mediambiental" i cal estar preparats.

El valor del sindicalisme

I estar preparats vol dir anar a l'una com ja fa temps que vénen fent CCOO i UGT, que han aprofitat la roda de premsa per recordar que sense el sindicalisme i els delegats que han treballat sense pausa en les negociacions dels ERTO, moltes persones estarien en una situació més precària. De fet, Pacheco assegura que, generalment, les empreses on hi ha representació sindical han complementat els sous dels seus treballadors "per millorar els seus ingressos", cosa que no ha passat a la majoria de companyies que no en tenen.

Ros: "Sabem que la situació és excepcional, però no oblidem que aquests aspectes i d’altres s’han de derogar"

Catalunya ja ha superat els 94.500 ERTO des de l'inici de la crisi i la xifra d'afectats s'enfila fins els 694.000. Entre ells, el que ha presentat UGT que, tot i assegurar que l'afectació no serà total a cap lloc de treball, Ros no ha volgut incidir més en la qüestió mentre s'estigui negociant per ser "respectuós amb les converses internes".

Sigui com sigui, els ERTO continuaran en el temps i, sense saber encara què passarà després del 9 de maig, quan s'acaba la tercera pròrroga de l'estat d'alarma, els sindicats admeten que, "per desgràcia, són mesures de cobertura que no s’acabaran aviat" i, justament per això, Ros assenyala que "estem mirant d’afinar les propostes" tot i no tenir un horitzó definit. El que sí que està clar és que "no s'han d'utilitzar els ERTO per prendre altres mesures" com intueixen que vol fer Nissan, motiu pel qual lamenta que, "per desgràcia, estem a Catalunya i no a Dinamarca". I és que, com diu Pacheco, "no volem caritat, volem drets i millors".