Principals reaccions dels agents econòmics amb la investidura de Salvador Illa

Els socialistes recuperen la presidència de la Generalitat després de 14 anys en una jornada eclipsada pel retorn de Puigdemont

Salvador Illa després de ser investit com a nou president de la Generalitat | ACN Salvador Illa després de ser investit com a nou president de la Generalitat | ACN

El Parlament ha investit el candidat socialista Salvador Illa com a president de la Generalitat de Catalunya gràcies als vots favorables de PSC, ERC i Comuns. El socialista ha aconseguit la majoria absoluta de 68 diputats i serà el 133è president de la Generalitat. D'aquesta manera, el PSC torna al Palau de la Generalitat després de 14 anys de presidents independentistes. El ple ha estat eclipsat pel retorn de Carles Puigdemont que ha aparegut al passeig Lluís Companys de Barcelona quan faltaven pocs minuts de les 9 del matí. Després d'un breu discurs, l'expresident ha fugit i la policia no l'ha pogut detenir. Illa ha reclamat una aplicació de la llei d'amnistia "àgil, ràpida i sense subterfugis" al seu discurs d'investidura.

Illa es compromet a governar "per a tothom"

Un cop investit president, Illa ha volgut fer un breu discurs per agrair a ERC i els Comuns que hagin decidit donar-li els seus vots i facilitar-li la presidència. El nou president de la Generalitat ha garantit que governarà "per a tothom" i ha promès que ho farà "tenint en compte la pluralitat i la diversitat del país" i amb "un to constructiu i positiu".

El PSC torna al Palau de la Generalitat després de 14 anys de presidents independentistes

El socialista ha assegurat que ara mateix es viu "un moment històric de canvi" que comporta "oportunitats i riscos". Precisament per això ha subratllat que en aquest camí necessitarà que hi sigui "tothom".

Principals reaccions dels agents econòmics

Els diputats del Parlament drets després que s'hagi investit Illa com a nou president de la Generalitat | ACN
Els diputats del Parlament drets després que s'hagi investit Illa com a nou president de la Generalitat | ACN

En primer lloc, el Col·legi d'Economistes de Catalunya s'ha mostrat "favorable" a l'elecció del líder del PSC, Salvador Illa, com a 133è president de la Generalitat. En un comunicat, l'entitat ha demanat a Illa que formi un govern "fort i estable" amb capacitat per "enfrontar els desafiaments econòmics" del país. Així, el col·legi ha subratllat la necessitat "d'aprovar urgentment" uns nous pressupostos, que permetin tirar endavant "projectes imprescindibles" i que atreguin "inversions que generin ocupació". Al nou president també li han reclamat que prioritzi el "diàleg i la capacitat de consens" i que consideri les prioritats econòmiques que el Col·legi va fer públiques el mes de maig.

Pimec assegura que serà "exigent en relació amb el desplegament i desenvolupament correcte de l'acord sobre el finançament"

Pimec també ha felicitat el nou president de la Generalitat, a qui han instat a conformar un govern que doni prioritat al desplegament de mesures per impulsar el progrés econòmic i la normalització política, ha dit la patronal catalana dirigida per Antoni Cañete, que ha assistit al ple d'investidura del Parlament. La patronal assegura que serà "exigent en relació amb el desplegament i desenvolupament correcte de l'acord sobre el finançament, que ha de servir per invertir en l'impuls econòmic de Catalunya, necessari per a la millora de la nostra competitivitat que és la que permet el progrés social”.

Foment del Treball ha mostrat satisfacció per la investidura del president Illa i s’ofereix a sumar per aconseguir que Catalunya torni a ser una potència industrial i econòmica. La patronal també ha manifestat la seva satisfacció perquè no ha calgut una repetició electoral i les forces polítiques han arribat a un acord i, per tant, "s’evita la paràlisi del país". A més, Foment s’ofereix al nou president per col·laborar en el que calgui per aconseguir que "Catalunya torni a ser una potència industrial i econòmica, i líder a Espanya"." És una bona notícia que hi hagi Govern al país després de les eleccions del 12 de maig i que es respecti la voluntat de les urnes i el curs habitual de l’activitat institucional", conclouen. I un apunt final: mostren la seva preocupació si es dibuixa un horitzó polític de tall intervencionista i que propugna la cultura del decreixement.

La patronal Cecot espera que el nou executiu alineï totes les polítiques d’acció per "recuperar l’empenta econòmica i de reindustrialització que necessita Catalunya"

La Cecot celebra que s'hagi dut a terme la investidura i demana al nou president celeritat en la formació del nou Govern. La patronal ha expressat urgència tant en la constitució d’un nou Govern que prengui decisions i gestioni, com que en l’àmbit parlamentari es pugui definir una agenda de treball d’acord amb les necessitats del país. A més, esperen que el nou executiu alineï totes les polítiques d’acció per "recuperar l’empenta econòmica i de reindustrialització que necessita Catalunya".

Per altra banda, CCOO ha celebrat l'elecció del líder del PSC, Salvador Illa. En un comunicat, el sindicat ha demanat a Illa que configuri un govern "de marcat perfil social" i ha assegurat que la seva investidura "era necessària" per consolidar una legislatura "d'estabilitat institucional". Així, CCOO ha fet una crida al president de l'Estat, Pedro Sánchez perquè lideri la renovació del sistema de finançament autonòmic, una qüestió "caducada des de fa gairebé una dècada". Aquesta renovació ha de fer compatible el principi de corresponsabilitat fiscal, el de suficiència fiscal i el de solidaritat. "Ha de servir perquè tots els ciutadans tinguin nivells de benestar homologables, resideixin on resideixin", han remarcat.

Avui et destaquem
El més llegit