• Economia
  • El problema espanyol: la manca d'empreses globals

El problema espanyol: la manca d'empreses globals

Arturo Bris, director del World Competitiveness Center de IMD Lausanne, apunta un sector públic "ineficient i contaminant", la falta de mentalitat global i l'educació com els problemes econòmics d'Espanya

Aquest any s’han introduït 1.687 mesures discriminatòries del comerç | iStock
Aquest any s’han introduït 1.687 mesures discriminatòries del comerç | iStock
València
30 d'Octubre de 2018

No té diners per ser innovadora, l'economia està massa influenciada (negativament) pel sector públic, no gestiona empreses globals, necessita millorar l'educació amb consensos socials i, en conseqüència, és menys competitiva que el 1990. És el perfil d'Espanya arran les declaracions, rotundes i argumentades, d'Arturo Bris, director del World Competitiveness Center d'IMD Lausanne, qui ha reclamat en València un sistema de govern diferent en les empreses per competir, com toca, en el món global. 

Bris ha participat aquest dilluns amb la seua ponència, Espanya en el rànquing mundial de competitivitat, el 21 Congrés d'Empresa Familiar celebrat al Palau de Congressos amb assistència del rei Felip VI, nombroses autoritats i al voltant de 700 directius d'empreses familiars espanyoles, els quals deixaven clar, mitjançant una enquesta, l'orgull que els acompanya pel fet d'haver creat i dur endavant projectes empresarials propis. Ho ha dit Juan Roig, president de Mercadona, exemple d'empresari familiar d'èxit.

Empreses globals? No, internacionals

Entre les problemàtiques que amenacen l'economia, Arturo Bris ha destacat quatre: "Un sector públic ineficient i, a més, contaminant; la falta de mentalitat global i l'educació". Quant al primer punt, que ha adjectivat molt negativament, Bris ha fet referència a models estrangers com el de França, especialment centralitzat i el dels Estats Units, que es caracteritza per justament el contrari. Ambdós, però, "són especialment eficients", ha qualificat, el que ha servit al ponent per a argumentar que Espanya necessita buscar un model propi "perquè hi ha una relació molt directa entre nivell de descentralització econòmica i eficiència del sector públic".

Bris: "La globalització requereix talent global i a Espanya, només un 16% dels CEOs són estrangers"

També ha fet referència a la falta de talent d'aquest sector i al repartiment del talent, en general, en l'economia. Segons Bris, no hi ha professionals liberals a l'Estat perquè la majoria treballen per al sector públic, per tant, aquesta és una mancança que afecta l'economia espanyola. Hi ha manca de liberals, però també de consellers d'altres nacionalitats en les empreses el que també condiciona, en la seua opinió, la realitat econòmica: "Espanya no té empreses globals, sinó que té moltes empreses internacionals. Una empresa és global perquè atreu talent global, perquè la globalització requereix talent global i a Espanya, només un 16% dels CEOs són estrangers, molt diferent de la resta de països", ha apuntat.

En opinió de Bris, "som menys competitius del que érem en 1990", tot i la solidesa del sistema econòmic i polític, "un pilar que garanteix la nostra competitivitat". Amb tot, l'analista ha recordat que la infraestructura d'Estat dóna avantatge enfront d'altres països però els problemes, o les mancances, són evidents. I cal corregir-los abans que la transició tecnològica passe per davant com un vendaval de conseqüències encara desconegudes.

Innovar? Res en la butxaca

I si qui forma part és important, no ho és menys a què es dediquen els recursos. I és que Bris és categòric: "Espanya no és un país innovador". L'expert cita a l'economista Mariana Mazzucato qui analitza l'exemple de països innovadors i recull el seu testimoni de posar com a exemples els Estats Units o Suïssa. "Tesla no és només el resultat de la menta brillant d'Elon Musk, sinó que el Govern nord-americà va finançar projectes d'empreses de cotxes elèctrics, no només la seua, amb més de 500 milions de dòlars. I Tesla va guanyar. Però és que si volem ser innovadors, cal invertir i nosaltres no, no tenim diners per innovar".

En aquest sentit, i fent referència a la crítica al sector públic al qual apel·la, Arturo Bris apunta que les empreses innovadores situades al centre de la Península "són les que estan més en contacte amb el poder públic", però en canvi les que són més innovadores són les que estan en la perifèria.

L'expert assegura que les empreses innovadores situades al centre de la Península "són les que estan més en contacte amb el poder públic"

Seguint aquesta teoria, al centre: Acciona, Indra, Amadeus o Repsol. Allunyades del centre ibèric, Inditex en Galícia; Grifols, Almirall i Puig a Catalunya i Mercadona al País Valencià. "Això suggereix que el valor afegit està més entre vostés que entre les altres", ha comentat als assistents.

Arturo Bris i el mapa de les empreses innovadores | NNG
Arturo Bris i el mapa de les empreses innovadores | NNG 

Per últim, ha apuntat que "el problema d'Espanya és l'educació i requereix consensos essencials". En aquest sentit, Arturo Bris ha recomanat aprendre "de les millor pràctiques, com per exemple Singapur, on es pregunten quines professions necessites i et facilitaré el que siga". I sembla que la classe empresarial està d'acord, ja que l'enquesta interactiva realitzada als participants del Congrés ha deixat veure que l'educació també els preocupa. Que siga feina de tots.